İnternet Dizininin Çoğu Mobil İçerikten Oluşuyor

Google, yayılan akıllı telefon kullanımı ile beraber internette bir kilometre taşının geride bırakıldığını açıkladı

Google yolun yarısını tamamladı

Google, bir sayfağı dizinine eklediği zaman aslında bu sayfanın internet kullanıcıları ile hangi şartlar altında ve hangi arama sonuçları sonucunda buluşacağını belirliyor. Dünyada akıllı telefonların yaygınlaşması ile trend, masaüstünden akıllı telefonlara kaydı ve Google ise bu konuda önemli bir kilometre taşını geride bıraktı.

Google Blog sayfası üzerinde yayınlanan gönderi ile arama motoru devi, dizinine eklediği sayfaların yarısından fazlasının arama sonuçlarında "mobil sayfa öncelikli" sonuçları sunduğunu duyurdu. Bu, arama sonuçlarında görünen sayfaların yarısından fazlasının artık masaüstü içerik yerine mobil içerik ile görüntülendiğini ifade ediyor.

Mobil içerik öncelikli dizinleme, 2016 yılında mobil tarayıcıların masaüstü tarayıcı kullanımını aşması ile başlatılmıştı fakat proje kapsamında test edilen değişiklikler bu yılın başlarında ancak kullanıma girebildi. Google ise bu projenin etkisi ile arama sonuçlarını daha fazla insanın aradığını bulabileceği sayfaları başa koyarak düzenledi ve bunun sonucunda internet sayfaları, mobil içerik sürümleri ile daha fazla ağ trafiği yaratmaya başladı.

Bunun yanı sıra bazı internet sayfalarının mobil sürümleri, masaüstü sürümlerine kıyasla daha farklı içerikler görüntülediği için çoğu kullanıcının arama sonuçlarının yanlış sonuçlar getirdiği de belirtiliyor.

Bu işlemler her zaman arkaplanda gerçekleşmiyor. Google, internet sayfası sahiplerini Arama Konsolu üzerinde mobil içerik öncelikli dizinlemeye geçtikleri konusunda bilgilendiriyor. Eğer internet sayfası sahibiyseniz ve bu mesajı görüp görmediğinizden emin değilseniz, URL İnceleme Aracı ile internet sayfasının Google tarafından nasıl dizinlendiğini görebilirsiniz. Eğer sayfanız bu değişimden geçti ise Google, bunun ne zaman olduğu konusunda da sizi bilgilendirecektir.

Google'a göre internet sayfanız interaktif tasarım ögelerine sahip ise bu tür bir dizinlenme için tamamıyla hazırsınız, fakat internet sayfanız henüz mobil içerik öncelikli dizinlenmediyse bunu sağlamak için dikkat etmeniz gereken noktalar şu şekilde:

  • Sayfanızın mobil versiyonunda veri yapılarını kullanmaya özen gösterin
  • Mobil sayfanızdaki görsellere alt-açıklamaları dahil edin

Google'ın internetteki sayfa dizininin yarısını bir yıl içerisinde mobil öncelikli bir dizine geçirmeyi başardığı göz önüne alındığında, internetin tümünün bu dönüşümü gerçirmesinin çok zaman almayacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

Okuyucu Yorumları