Internet Explorer 9 herkesi memnun etmiyor!

IE 8'de bulunan birçok özellik IE9'da yok! Peki bu özellikler neler? Gerçekten gerekliler mi?

IE8'de vardı; IE9'da yok!

Blog yazarı ve Microsoft Connect'i test eden 'tuxplorer' adlı kullanıcı, blog'unda Internet Explorer 8'den Internet Explorer 9'a geçerken Microsoft tarafından kaldırılan özelliklerin kapsamlı bir listesini yayınladı.

Internet Explorer 9, desteklediği standarlar ile övgü toplamıştı. IE9, Trident rendering motoruna ve Javascript motoruna önemli yenilikler getirse de IE8'de bulunan bazı işlevler artık IE9'da yok. İşte bunlardan bazıları:

- Internet Explorer 9 kurulumu Microsoft App-V ile sıralandırılamıyor.
- Önceki oturumdan kalan sekmeler isteğe bağlı olarak açılamıyor.
- Arama kutusu kaldırıldı. Bu nedenle farklı bir arama motorunda arama yapmak isteyen kullanıcılar aynı arama terimlerini tekrar tekrar yazmak zorunda kalabilir.
- Sekme listesi menü düğmesi kaldırıldı (Ctrl+Shift+Q ile açılabiliyor)

Kaldırılan diğer işlevler

Kaldırılan diğer işlevler

- Sayfa başlığı artık tarayıcının başlık çubuğunda görüntülenmiyor.
- Sayfaları yüklerken görüntülenen 'Yüklendi' mesajı ve yükleme ilerlemesi durum çubuğundan kaldırıldı.
- Durum çubuğunda yakınlaşma ve fareyi üzerine getirdiğinizde bağlantıyı görme işlevi dışındaki tüm durum çubuğu işlevleri kaldırıldı. IE8'de durum çubuğunda güvenlik alanı bilgisi, Korumalı Mod durumu, SmartScreen bilgisi, sertifika bilgisi, eklenti yöneticisi, pop-up engelleyici, gizlilik raporu ve InPrivate filtreleme ayarları gösteriliyordu.
- Tarayıcı öğelerini kilitsiz durumdayken taşıyabilme özelliği kaldırıldı. IE8'de menü çubuğu, favoriler ve komut çubuğu taşınabiliyordu.
- IE'yi bir indirme bittiğinde sadece sesle uyarmak üzere yapılandırmak artık mümkün değil.
- Bir dosya indirirken 'Farklı Kaydet' seçeneği artık varsayılan seçenek değil. Bunun yerine İndirmeler klasörüne kaydeden 'Kaydet' seçeneği varsayılan düğme haline getirilmiş.

Kaldırılan işlevlere baktığımıza Internet Explorer 9'un Google Chrome'a özenmiş olabileceğini düşünebiliriz. Görünüşe bakılırsa IE geliştiricileri IE8'in özelleştirilebilir kullanıcı ara yüzüne yeteri kadar güvenmemişler...

Okuyucu Yorumları