Internet Explorer 9: İndirin, deneyin!

MS'in beklenen tarayıcısı Internet Explorer 9, neler yapabildiğini görmenizi bekliyor! İndirin...

Internet Explorer 9: Deneyin!

Microsoft'un merakla ve heyecanla beklenen yeni internet tarayıcısı Internet Explorer 9, sonunda deneme sürümüyle görücüye çıktı!

Internet Explorer 9'un tanıtımı MIX 10'da yapıldı ve en önemli noktalardan biri yeni HTML 5 standardına olan uygunluğu ve uyumluluğu oldu. Internet Explorer ekibinden Dead Hachamovitch, yeni tarayıcıyı tanıtırken bu yeni standartlarla olan uyumluluktan da bahsetti. "HTML 5'e derinlemesine bakmaya başladığımızda tamamen yeni bir grup uygulamayı mümkün kıldığını gördük. Bu uygulamalar interent tarayıcıyı ve donanımı günümüzün internet sitelerinin yapmadığı derecede önemli kılıyor. İşte bu yüzden sadece alıp bir grup özellik koymak yerine, HTML 5 uygulamalarının ihtiyaçlarını karşılayacak bir tasarım yaptık. HTML 5'te düzgün hazırlanan uygulamalar, internet sayfalarından çok doğru düzgün uygulamalara benziyor. Bu yüzden HTML 5'e yaklaşımımız, geliştiricilerin halihazırda bildiği ve kullandığı yöntemleri alıp, Windows aracılığıyla donanımın gücünden faydalanarak daha hızlı ve daha iyi çalıştırmak oldu."

Windows'un gücünü arkasına alan IE!

Windows'un gücünü arkasına alan IE!
Deneme sürümü hazır!

Microsoft'un Windows'un yeteneklerini kullanarak Internet Explorer 9 ile çok daha fazla güç sunabileceği zaten konuşuluyordu.

Uygulamaların gücü kullandıkları API'ler ile bağlantılı. Yeni API'ler ile donanım gücünden faydalanarak eskiden internet tarayıcıyı zorlayan ya da yavaş çalışan işleri hızla hallettmek mümkün. Yani Internet Explorer 9 bilgisayarınızın gücünden, internette gezerken de maksimum faydalanmayı sağlayacak.

Bu teknik özellikler Internet Explorer 9'un kaputu altındaki en önemli şeyler. Yeni hatta gelecek standartlara destek ve çok hızlı ve güçlü olması için gereken kaynaklara erişim.

Hız testinin sonuçları

Hız testinin sonuçları
Test sonuçlarında bar alçaldıkça daha hızlı demektir, büyük görsel için tıklayın

Internet Explorer artık çok daha hızlı, SunSpider performans testlerine göre IE9 büyük gelişme kaydetmiş.

Microsoft'un tablosunda SunSpider testinde en hızlı tarayıcı Opera, ardından Chrome 5 Developer Build, Chrome 4 Stabil sürüm ve Safari 4.0.5 var. Internet Explorer 5. oluyor; tabloya tıklar ve büyük görsele bakarsanız, ilk 5'teki tarayıcıların arasında hız farkının çok az olduğunu farkedeceksiniz.

Fark 300 milisaniye ve bu farkın ölçülmesi için 70 sn'lik testgerekiyor. IE9, ACID3 testinde Firefox ve Chrome'u geçmeyi başarıyor. önbakış sürümünde detayları bulabilirsiniz.

Windows XP'cilere Internet Explorer 9 şoku!

Windows XP'cilere Internet Explorer 9 şoku!

Ve en çok merak edilen soru da cevabını buldu: Internet Explorer 9 hangi Windows'larda çalışacak? Vista ve Windows 7 kullanıcılarının endişe etmesine gerek yok, yeni IE ikisini de destekleyecek. Ama kötü haber Windows XP kullanıcıları için geldi: Internet Explorer 9, Windows XP altında ne yazık ki çalışmayacak...

İşte bu özellikleri görmek ve denemek isteyenler için Microsoft Internet Explorer 9'un oldukça sade, sadece temel iskeleti olan bir sürümü denemeye sundu. Bu iskelet sürümde sadece Render Engine var, özellik hatta yer imi bile yok ama zaman içerisinde herşey olacak. Bu önizlemeyi indirmek ve denemek için aşağıdaki bağlantıya tıklamanız yeterli.

Download: Microsoft Internet Explorer 9 Preview

Okuyucu Yorumları