Internet Explorer 9 vs Firefox - Chrome

IE 9, Firefox ve Chrome'dan çok farklı bir özellik ile geliyor: İşte her şeyi değiştirecek o özellik

IE 9'un fark yaratan özelliği

Internet Explorer 9 hazırlanırken bütün gözler bu yeni internet tarayıcıya çevrildi.

Donanım hızlandırma ile güçlenen IE9'un karşısında Firefox 4'ün betası yer alıyor. İki tarayıcıda da donanım hızlandırma özelliği dikkat çekiyor.

Ancak IE program yöneticisi Rob Mauceri'ye göre IE'nin donanım hızlandırması, Firefox'un donanım hızlandırmasından çok daha güçlü.

Bunun sebebi ise Mozilla'nın donanım hızlandırmayı sadece belirli kısımlar için kullanması oluyor. Normal render işlemleri yazılımsal olarak yapılacak, zor kısımlar ise donanımsal olarak ekran kartı tarafından.

Donanım hızlandırma farkı

Donanım hızlandırma farkı
GPU işleri değiştiriyor

IE9 ise bir internet sayfasının ekrana getirilmesinde çok daha fazla donanımsal hızlandırma kullanacak. HTML5, grafik ve medya konusunda büyük faydası olacak. Sadece bunlar değil, metin ve görseller de GPU hızlandırma ile ekrana getirilecek.

IE9 testinin donanım hızlandırma açılmış bir Firefox 4 üzerinde denenmesinde genel olarak iyi sonuçlar elde edildiğini aktaran Mauceri, Canvas tag'ının kullanıldığı kısımlarda ise sorun olduğunu söylüyor. Burada ciddi mimari değişikiklerin gerekli olduğu aktarılıyor.

Günümüzde internet tarayıcıların donanım performans potansiyelinin sadece yüzde 10'unu kullandığını aktaran Mauceri, IE9'da donanım hızlandırmanın en başından etkin olmasının büyük bir fark yaratacağını belirtiyor...

Microsoft tecrübesi ve Chrome analizi

Microsoft tecrübesi ve Chrome analizi
IE9 ekibi tarayıcılarına güveniyor

Bunun başarılması için ekran kartlarına uygun sürücüler hazırlanması gerekiyor. Microsoft da bu sürücüler konusunda son derece tecrübeli ve geliştirme süresince bunlar da hazırlandığında herşey yerli yerine oturmuş olacak.

Chrome hakkında da konuşan Mauceri, Native Client eklentisi ve native code hakkında konuştu. x86 kodların JavaScript değil de tarayıcı içinde çalışmasının yeni bir şey olmadığını, bu özelliğin IE içerisinde yıllardır ActiveX ile kullanıldığını belirtti.

Geliştiriciler için yazdıkları kodun bütün internet tarayıcılarda çalışmasının da ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Mauceri, sonuç olarak Internet Explorer 9'un rakiplerine karşı güçlü bir çıkış yapacağından emin. Sözlerini şöyle noktalıyor: "IE9 hem Firefox'tan, hem de Chrome'dan çok farklı olacak. Bekleyin ve görün..."

Okuyucu Yorumları