İnternet haklarına farklı bir bakış...

İnternetin babasından, internet hakkında gelen bu açıklamalar kafaları karıştırdı...

İnternet: Hak mı, değil mi?

Her şeyin bir başlangıcı ve sonu vardır... İnternet denen bu engin denizlerin başladığı askeriyede yapım sorumlularından bir tanesi olan ve internetin babası olark tanınan Vint Cerf, günümüzde Google'ın "Internet Evangelist"i olarak tanınıyor. Uzunca bir süredir devam eden tartışmalardan sonra kendisinden gelen "İnternet insan hakkı değildir." yorumu bir anda teknoloji dünyasına bomba gibi düştü...

Özellikle son dönemlerde dünya üzerinde meydana gelen ayaklanmalar baz alındığından birçok yerden, internet için, insan haklarının gerçekleştirilmesi için vazgeçilmez bir araç cümlesi yükseldi. Nitekim Vint Cerf, NewYork Times'a yazdığı bir makalede, internetin insan hakkından daha çok medeni hak kategorisine girmesi gerektiğine değindi. Cerf'e göre internet; insan hakları ve insan olarak bizim refahımızın sağlanmasını gerektiren temel şeyleri içeriyor. Ona göre internet sadece bizi hayatta tutan şeyleri sunmuyor, aynı zamanda bir ırk olarak gelişmemizi de sağlıyor. Bu gelişim içerisinde temiz su, herhangi bir şekilde tecavüze uğramamak ve de düşüncelerimizi intikam duygusu içermeden paylaşabilmek de bulunuyor.

Bu ve benzeri haklar bir taşa yazılabilir ve günümüzden beş yüz yıl sonrasında ya da öncesinde hak olarak kullanılabilir. Peki, nasıl? Bütün bunları teknolojiyle bir alakası yok belki de ama o büyük resmin teknolojiyle bir alakası var...

Açıklamalar ne kadar doyurucu?

Açıklamalar ne kadar doyurucu?
İnsan hakkı mı yoksa medeni hak mı...

Teknoloji bilinen bir hakkın kendisi değil, daha çok hakların oluşmasına zemin tanıyan bir gelişmedir. Bu büyük kategoriye başka bir teknoloji parçası dahil etmek ziyadesiyle yanlış olacaktır zira zamanla yanlış şeylere değer verdiğimizi anlayacağız. Bu karışık durumu biraz açıklamak gerekirse; "Bir zamanlar hayatınızı atınız olmadan sürdürmeniz düşünülemezdi, eğer atınız yoksa yaşamak neredeyse imkansızdı. Fakat buradaki esas hak yaşama hakkıdır, ata karşı olan bir hak ya da at kullanmayı sağlayan bir hak değildir. Bugün birisi bana bir at kullanma hakkı verseydi, gerçekten nereye koyacağımı bilmiyorum."

İnternet şu anda özgür konuşma hakkının vazgeçilmez bir parçası ama ne yazık ki özgür konuşmanın kendisi değil. Bir gün internet de olmayacak çünkü ondan daha farklı ve kaliteli bir sistem kullanıyor olacağız. Bu yüzden arkamıza yaslanıp bir zamanlar yaşam, özgürlük ve adı anılan bir sürü güzel şeyin aslında ne olduğunu görmek bir hayli utanç verici olacak.

Cerf'e göre bütün bunlar internet kullanımını durduracak ya da engelleyecek konular olmamalı. "İnterneti geliştirmek sadece yapılacak işlerden bir tanesi, çünkü zamanla bu gelişim insanlar için yararlı bir hal alacak. Nitekim bütün bu gelişmeler hem insan hakları, hem de medeni hak kategorisi çerçevesinde ihtiyacı olan insanlara öncelikle ulaşmalı ki bütün bu gelişim bir işe yarasın."

Uzun lafın kısası, Vint Cerf diyor ki; "Artık gerçek anlamda açlık çeken insanlar için endişelenip, onların yardımına koşalım ve mümkünse dertlerini anlatacakları bir Twitter hesabını vermek fikrini daha sonra tartışalım."

Okuyucu Yorumları