İnternet tarayıcınız sizi ele veriyor!

Kullandığınız tarayıcı hakkınızda ne kadar çok şey biliyor? Tıklayın, kendiniz test edin...

Tarayıcınız sizi ele veriyor!

Sitelerin bilgisayarınıza gizlice yerleştirdiği çerezleri temizlemeyi biliyor olabilirsiniz. Hatta Flash ile gizlice bırakılan çerezleri de engelliyor ve güvenmediğiniz sitelere zaten girmiyorsunuzdur. Ama bunlar sitelerin sizi, herhangi bir ziyaretçiden ayırmasına ve hakkınızda bilgi toplamalarına engel değil. Üstelik bunu yapmak için son derece masum görünen ve yaygın bazı araçlar kullanıyorlar.

Ancak yeni yöntem ile siteler basit javascript kodları ile kullandığınız sistemin bazı özelliklerini kontrol ediyorlar. İşletim sisteminizi, ekran çözünülürlüğünüzü, kullandığınız tarayıcı ve hatta bulunduğunuz zaman dilimini bile kontrol ediyorlar. Milyonlarca Vista kullanıcı var diye düşünebilirsiniz. Bu gibi ufak tefek bilgilerin sizi diğer kullanıcılardan ayırt etmeye yetmeyeceğine inanabilirsiniz.

Kendiniz test edin

Kendiniz test edin

Fakat Vista 6002 Build, 1280x800 çözünülürlük, +2 GMT saat dilimi gibi bilgilerin yanına bir de sisteminizde yüklü tüm yazı tipleri ve kullandığınız tarayıcının her bir eklentisinin bilgisini de ekleyince, ister inanın ister inanmayın siteler sizi diğer kullanıcılardan ayırt edip, bir sonraki ziyaretinizde tanıyabiliyorlar.

Sizin sisteminize dair bilgileri kullanarak, diğer kullanıcılardan ayırt edilip edilmeyeceğinizi test etmek için şu güvenli siteyi ziyaret edebilirsiniz. Eğer üst satırda "Your browser fingerprint appears to be unique" yazısını görecek olursanız, sizin de dijital parmak izinizi çıkartmak mümkün demektir.

Okuyucu Yorumları