Internet üzerinden faks iletişimi

Devamlı seyahat ediyor, bir yandan da faks haberleşmenizi sürdürmek mi istiyorsunuz? Şirketiniz için avantajlı bir faks çözümü mü arıyorsunuz? İnternet erişiminiz var ama faks makineniz mi yok? CHIP, bu yazıda sizlere çeşitli faks çözümleri sunarak yol göstermeyi hedefliyor.

Internet üzerinden faks iletişimi

Superonline FaxMail Servisi
http://satis.superonline.com/onlinesatis/faxmail.php

Superonline’ın sunmuş olduğu FaxMail hizmeti sadece faks almanızı sağlıyor, yani bu servisle faks gönderemiyorsunuz. Sadece Superonline abonelerinin yararlanabildiği servise online abonelik sistemi ile üye olunuyor. Üyelik işleminin ardından kullanıcıya özel bir faks numarası veriliyor ve bu aşamadan sonra bu FaxMail numarasına gönderilmiş fakslar kullanıcının Superonline e-posta kutusuna iletiliyor.

Kullanımı oldukça basit ve pratik olan bu servis, gelen faksların bir faks makinesine ihtiyaç duymadan görüntülenmesi ve bu faks iletilerinin istenirse bir başka kullanıcıya e-posta olarak gönderilmesi gibi bir dizi avantajı da kullanıcılarına sunuyor.

Maliyet: Internet üzerinden http://satis.superonline.com/onlinesatis/faxmail. php adresine bağlanarak satın alabileceğiniz FaxMail servisi için, Superonline abonelerinin bir yıllık hizmet karşılığı 49 milyon TL. + KDV ödemeleri gerekiyor. Eğer Superonline abonesi değilseniz @superonline.com uzantılı bir e-posta hesabı ile birlikte sizlere sunulacak hizmet için 79 milyon TL. + KDV ödüyorsunuz.

MaxEmail Servisi
http://www.maxemail.com

Yabancı servislerin sunduğu hizmet ve başarı hikayelerine bakıldığında en kalitelileri arasında gösterebileceğimiz MaxEmail faks servisi, kapsadığı geniş hizmetlerle abonelerine çeşitli imkanlar sağlıyor. E-posta veya web üzerinden faks iletisi gönderip alabileceğiniz gibi, sistemin sunmuş olduğu sesli posta sistemi gibi diğer servislerden de yararlanmanız mümkün.

Bedava deneme süresince kullanmak için geçici kullanıcı hesabı talep edebileceğiniz servisten yararlanabilmeniz için, faks iletileriyle birlikte gönderilen ek dosyaları almanızda herhangi bir problem çıkarmayacak bir eposta hesabına ve TIFF formatlı grafik dosyalarını açmanızı sağlayacak bir resim görüntüleyici programına ihtiyacınız olacağı belirtiliyor.

Maliyet: MaxEmail Servisi, kullanıcılarına Plus ve Lite olmak üzere iki adet üyelik paketi sunuyor. Lite versiyonuna ödeyeceğiniz yıllık ücret 14.85 dolar; diğer pakete göre çok daha geniş özellikler sunan Plus paketi içinse yıllık 69 dolar ödemeniz isteniyor. Plus paketi için ödemeleriniz 1 aylık (8.95 dolar) veya 3 aylık (19.95 dolar) olabiliyor.

IntelliFax Servisi
http://www.intellifax.com

1998 yılından bu yana hizmet veren IntelliFax servisi, e-posta yoluyla faks gönderip almaya izin verdiği gibi, sunmuş olduğu servisleri özelleştirip farklı seçeneklerle karşımıza çıkıyor. Zira siteden sadece faks gönderebilmenizi sağlayan bir üyelik paketini satın almanız da mümkün. Bu üyelik paketi ile faks iletisi alamasanız da gönderebiliyorsunuz.

Sizlere gönderilen faks iletilerini PDF ve TIFF formatlarında kaydedebiliyorsunuz ve göndereceğiniz faks iletileri için de hayli geniş seçenekler sunuluyor. PDF ve TIFF formatı dışında MS Word, HTML, TXT gibi dosya formatlarına sağladığı destek, doğaldır ki servisin kalitesini bir kat daha artırıyor. Servisin teknik destek konusunda verdiği güvence, abone olmayı düşünen kullanıcıların kafalarındaki soru işaretlerini gidermeyi planlıyor.

Maliyet: IntelliFax sunmuş olduğu servis paketlerinde, standart bir abonelik ücreti dışında, sizin kullanış biçiminize göre de değişik tarifeler uyguluyor. Örneğin her ay 250 faks sayfası alabiliyorsunuz ama bu sınırı geçince aldığınız her sayfa için ek ücret talep edilebiliyor. Daha detaylı bilgi almak için www.intellifax. com/services.html adresini ziyaret edebilirsiniz.

uReach uFax Servisi
http://www.ureach.com/home/ufax.htm

Faks iletilerimizi bilgisayarımızdan yönetmemize imkân sağlayan bir diğer servis olan uReach uFax servisi, aylık faks gönderip almak için kullanabileceğiniz abonelik paketleri haricinde, isterseniz her ay ödeyeceğiniz sabit bir ücret karşılığında faks hattı da tahsis edebiliyor. Servis Word, PowerPoint, Excel, PDF ve TIFF gibi dosya formatlarını destekliyor ve kullanıcılarına kaliteli bir servis sunuyor.

Maliyet: 1 aylık hizmet bedeli için 5.99 dolar talep eden şirkete, gönderilen ve alınan her faks sayfası için 10 cent ödüyorsunuz.

Onur Seven (MCP), Uğur Seven (MCP)
[email protected]

Bu tür yoğunluk yaşayan şirketlerde her elemanın masasına birer faks makinesi koymak veya bilgisayarlarına faks modem kartı takmak maliyet açısından karlı bir iş olmasa gerek. Bu giderlere telefon hatlarına ödenecek masraflar da eklenince, başka bir çözüm yolu aramak kaçınılmaz oluyor. İşte, bu aşamada bir faks sunucusu çözümü bu problemi ortadan kaldırabilir. Şirketinize faks sunucusu çözümünü adapte ederek hem maliyet açısından rahatlayabilir, hem de klasik yöntemlerle yapılan faks işlemlerinden daha çok özelliği kullanma şansına sahip olabilirsiniz. Faks arşivleme, çoğaltma veya ilgili kişiye ulaştırma gibi işlemler böylece pratik bir hal alıyor.

Büyük, orta veya küçük ölçekli şirketler için uygulayabileceğiniz LAN faks sunucusu,Mainframe faks sunucusu gibi çeşitli çözümler bulunmaktadır. Bunlar arasından şirketiniz için en uygun olanını seçip bu sistemi hayata geçirmekle, sistemin sunmuş olduğu avantajlardan yararlanmaya başlayabilirsiniz.

Kişisel faks çözümleri

Şirketler için sunulan bazı çözümlerin yanında kişisel işlemleriniz için kullanabileceğiniz bazı faks çözümleri de bulunmaktadır.

Web üzerinden e-posta ile faks

Sıklıkla seyahat ediyorsanız, önemli bir faksınızı bilgisayarınızdan okuyup yanıtlamak gibi bir imkanınız olması şüphesiz işinize oldukça yarayacaktır. Bunun dışında bir faks makinesine ve numarasına sahip değilseniz, yine de internet üzerinden bazı servislere abone olarak faks alıp gönderebilirsiniz. Bunun için gerek Türkiye’de gerekse yurt dışında birçok kuruluş çeşitli niteliklerde hizmet veriyor.

Genel olarak bu tür servisler, size verilen faks numaralarına ulaşan faksların, sistem tarafından otomatik olarak resim dosyasına çevrilip e-posta adresinize gönderilmesini sağlar. Eğer siz bir faks göndermek isterseniz, e-posta hesabınızı kullanarak bu işlemi de kolayca yapabilirsiniz. Faks gönderme işlemi oldukça basit: Yeni bir e-posta iletisi oluşturup Gönderilen kısmına faksnumarası@ faksservisi.com, örneğin 1234567@ anyfax2anywhere.com yazıp yollamanız yeterli oluyor. Zaten hizmet aldığınız servislerin hepsinde bu işlemin nasıl yapıldığını en ince ayrıntısına kadar anlatan destek sayfaları mevcut.

Önce, önde gelen yerli, daha sonra da bazı yabancı servisleri maliyet ve sunmuş olduğu özelliklere göre inceleyelim.

TR.NET e-faks Servisi
http://www.tr.net/e-faks

Web üzerinden faks almak veya göndermek için kullanabileceğiniz yerli servislerin başında TR.NET geliyor. Şirket, sadece kendi üyelerine sunduğu e-faks servisleri ile kullanıcılarına web üzerinden faks trafiklerini yönetebilme imkanı sunuyor.

E-faks projesinde, BYTE, SCO World, Windows Magazine gibi bağımsız kuruluşlardan ve yayın organlarından sayısı onu aşkın ödül kazanan ve Amerika'nın önde gelen 100 firmasının %70'inin kullandığı, dünyada en yaygın olarak kullanılan kurumsal faks çözümlerinden biri olan Captaris firmasının RightFax ürünü ile birlikte, PRI-ISDN hatlar ile tek bir board üzerinden 8-30 hat bağlantısı yapabilen yeni teknoloji akıllı Intel Gammafax faks kartı kullanılıyor. Çözümde her aboneye sanal bir faks numarası veriliyor ve Türk Telekom'dan alınan DID (Direct Inward Dialing- Direk yönlendirme) hizmeti sayesinde, bu aboneye gelen fakslar, herhangi bir kullanıcı müdahalesi olmadan doğrudan abonenin e-posta adresine yönlendiriliyor.

Devamlı seyahat eden ve faks ile haberleşmesini sürdürmek isteyen yöneticilere; faks göndermek isteyen, faks cihazı olmayan, ancak internete erişebilen abonelere ve sadece kendine özel sabit bir faks numarasına sahip olmak isteyen herkese sanal faks numarası sağlayan bu hizmeti satın alarak, faks trafiğinizi kolayca web üzerinden yönetebilme imkanına kavuşuyorsunuz.

Maliyet: Online olarak http://yeni.tr. net/e-faks/ adresinden kredi kartı ile satın alınabilen hizmetin bedeli ise aylık 15 USD + KDV olarak belirlenmiş.

Çağımızın en çok kullanılan iletişim araçlarından biri olan faks, özellikle ticari kuruluşlarda sıklıkla tercih ediliyor. Çok önemli bilgiler içeren özel yazışmaların yanı sıra, günlük hayatımızdaki bir takım işlemlerimiz için de gerek duyduğumuz bu iletişim aracının kullanılış şekli, işin içine bilgisayarlar girdikten sonra çok daha kolay ve pratik bir hal aldı.

Faks modem kartları piyasaya sürüldükten sonra, kişilerin faks alışverişinde bulunabilmeleri için ille de bir faks makinesine sahip olması zorunluluğu ortadan kalktı. Nasıl iki faks makinesi kendi aralarında faks trafiğine girebiliyorsa, aynı şeyi iki bilgisayarla da yapmak bu sayede mümkün hale geldi. Tabii bu süreçten sonra, IT tabanlı kuruluşlar bazı faks çözümleri geliştirerek müşteri çekmeye ve bu sayede popülaritelerini artırmaya başladılar. Bugün bir faks dokümanını bilgisayarımızdan bir faks cihazına göndermemiz veya tersini yapmamız mümkün. Tüm bu seçenekler son kullanıcılara sunulduktan sonra, bu tür faks çözümleri sunan şirketler arasından seçim yapmak ve gerek maliyet, gerekse de sunmuş olduğu özellikler bazında en avantajlısını seçmenin zor olacağı ortada. CHIP bu yazıyı size güvenilir bir rehber olması, için hazırladı…

Faks çözümleri

Fakstan günlük hayatımızda bazı kişisel işlerimiz için faydalanıyorsak da, bu iletişim aracının genel olarak kurumlarda kullanıldığı su götürmez bir gerçek. Faks her ne kadar büyük şirketlerin özel yazışmalar için kullandığı pratik bir iletişim aracı gibi görünse de, şirket giderlerine bindirdiği mali yük hiç de hafife alınacak gibi değil. Bazı araştırma şirketlerinin yaptığı araştırmalar, kurumlardaki telefon faturalarının neredeyse yarısına yakın bir bölümünü faks giderlerinin oluşturduğunu ortaya çıkarıyor. Bütün bu bilgiler ışığında sizin üzerinize düşen görev de şirketiniz veya kendiniz için uygun, maliyet bakımından da avantajlı bir faks çözümü seçip buna geçiş yapmak.

Kurumsal faks çözümleri

Biraz önce faks iletişiminin şirketinize getirdiği mali yükü belirtmiş, size uygun bir faks çözümünü şirketinize entegre edip avantajlarından yararlanmanızı tavsiye etmiştik. İşte size bir çözüm: Faks sunucusu.

Faks sunucusu

Şirketlerde klasik yoldan faks gönderme işlemleri, hele bir de faks trafiğinin yoğun olduğu bir zamana denk geldiyse, zahmetli ve zaman kaybına yol açan bir işlem olabiliyor.

Okuyucu Yorumları