İnternete bağlı araçlarda tehlike büyüyor!

Arabanızın internete bağlı olması hoşunuza gidebilir. Ama işin kapkaranlık bir tarafı da var!

İnternet güzel; ama...

Bilgisayarınızın hack'lenmesi önemli bir problem olabilir ancak arabanızda ilerlerken birinin aracınızın kontrolünü ele geçirdiğini düşünebiliyor musunuz? Giderek daha fazla aracın internete bağlı hale gelmesi ile beraber, arabaların hack'lenmesi ve bir başka kişinin aracın kontrolünü ele geçirmesi daha yüksek bir ihtimal haline geliyor. Geçtiğimiz Nisan ayında BT, bağlantılı araçların güvenlik açıklarını test etmek amacı ile BT Assure Ethical Hacking for Vehicles hizmetini başlatmıştı. BT Security'den Carla Thomas'ın söylediğine göre bu sorun büyümeye devam edecek ve karşı koyabilmemiz için de yetenekli insanlara ihtiyacımız var.

Öne çıkan güvenlik uzmanı Troy Hunt, Nissan'ın Leaf model elektrikli araçlarının arkadaş uygulamasında bir açık olduğunu ve bu açığın, sürücünün gezilerinin fark edilmeden izlenebilmesini sağladığını duyurdu. Şu anda bu açık sadece ısıtma ve klima sistemlerinin ele geçirilmesine imkan tanınıyor. Ancak başka durumlarda, aracın motorunun veya fren sistemlerinin kontrol edilmesi de mümkün olabilir. Böyle bir olasılığın sunduğu ihtimaller bile oldukça korkutucu.

Görünene göre Hunt, bir süredir bu açıktan haberdardı ve BBC ile konuşmadan önce firmaya açığı kapatması için bir ay vermişti. Ancak Hunt'ın iddiasına göre Nissan, herhangi bir güvenlik tehlikesi bulunmadığını söyleyerek açığı onarmadı. Hunt'ın söylediğine göre Nissan'ın yapması gereken doğru hareket, şu anda uygulamayı tamamen kapatmak ve aslında çok da zor olmayan yamayı sunmak.

Bu arada bir Nissan sözcüsü, BBC'ye firmanın bu sorundan haberdar olduğunu ve çözüm için çalıştığını bildirdi.

Okuyucu Yorumları