İnternete Türkçe karakterler geliyor!

Bir web adresinde ğ veya ş gibi karakterler görmek ister misiniz? Hayal yakında gerçek oluyor!

Web'e Türkçe desteği!

Bildiğiniz gibi şu anda internet üzerinde kullanılan alan adlarında Türkçe karakterler yer alamıyor. Türkçe karakterlerin ASCII karşılıklarını kullanan bir uygulamayı Nic.tr sunuyor fakat ICANN, bu dolambaçlı yöntem yerine var olan standart karakterler dışındaki tüm karakterleri desteklenmesi konusunda yeni bir çalışma yürürüyor.

Bu yıl 36.sı Seul'da düzenlenen ICANN'in uluslar arası halka açık toplantısında gündeme gelen konu ile ilgili bir de tasarı sunuldu. Tasarıya göre uygun alt yapı çalışmaları ile dünya üzerinde kullanılan ve şu an kullanılan harfler içerisinde karşılığı olmayan özel karakterlerin de kullanılabilmesi mümkün ve hatta gerekli. Çünkü sunulan tasarıda, şu anda yaklaşık 1,6 milyar internet kullanıcısı bulunduğu ve bu kullanıcıların yarısından fazlasının ana dilinin İngilizce olmadığının alt çiziliyor.

ICANN, bu konuyu ciddiye aldığı ve 2010 yılı içerisinde aralarında Çin, Kore ve Arap alfabesinin de bulunduğu pek çok özel karakteri alan adı sistemine dahil etmeyi düşündüğünü açıkladı.

Okuyucu Yorumları