İnternetin Mimarları, İnternetten Endişeli!

İnternetin internet olmasını sağlayan efsane isimler, artık internet hakkındaki korkularını açık bir biçimde seslendiriyor!

İnternetin babalarından ciddi uyarı

İnternet protokolleri TCP/IP ortak bulucusu Vint Cerf ve webin bulucusu Sir Tim Berners-Lee, geçtiğimiz 20 yıl boyunca hayata geçirilmesine yardımcı oldukları WWW hakkında pragmatik ama iyimser tonlarda konuşuyorlardı. Şimdi ise San Jose, ABD'deki Our People-Centered Digital Future konferansındaki ton çok farklıydı. Berners-Lee, Silikon Vadisi üyelerinden sözleşme oluşturucular ve hükumet üyelerinden oluşan topluluğa "artık endişe zamanı, korku zamanı" cümlesini kurdu. "Bunu onarmak için beraber çok sıkı çalışmamız gerekiyor; internetin insanlık için net bir fayda olduğu noktaya ulaşmamız gerekiyor."

Cerf de karakteristik olmayan bir şekilde karamsardı: "Narin, kırılgan bir gelecek yaratıyor olabiliriz. Başarısız olduğumuzda ne olacak?"

Ayrıca karamsar olanlar sadece onlar değildi. Birleşik Krallık merkezli Southampton Üniversitesi bilgisayar bilimi profesörü ve normalde iyimser bir tavır tutunan Wendy Hall da "çocuklarımıza ve bize neler oluyor" cümlesi ile durumdan yakındı. Rusya ve Çin'in hayatlarımızdaki giderek büyüyen etkisine dikkat çeken Hall, bu ülkelerin otoriter hareketlerinin altını çizdi.

Basit rahatsız etme davranışlarından kişisel verilerin satımına kadar geniş bir hatta var olan sosyal ve internet problemlerini belirten Hall, demokrasiye karşı yapılan saldırılara da dikkat çekmeyi unutmadı. Pozitif teknoloji düşüncelerini hükumetler tarafından kullanılabilir değişikliklere çevirme yeteneği ile sıklıkla Kaliforniya teknoloji konferanslarına davet edilen eski Estonya başkanı Toomas Hendrik Ilves bile bu moral bozukluğundan etkilenmekteydi: "Liberal demokrasiler daha önce hiç olmadıkları bir şekilde tehdit altında" cümlesini kurduktan sonra, batı demokrasisinin Rusya'nın saldırıları ardından görünüşünü değiştirmek zorunda kalabileceğini söyledi.

Geçmişte güç olarak görülen bazı özelliklerin artık zayıflık olabileceğini belirten tecrübeli isim, günümüzde "anonimliğin ve demokrasinin uyumlu olmayabileceğini" söyledi.

Bütün bu problemler yetmezmiş gibi, bu önemli lider isimlerin sorunları çözmek için, birbirimizle konuşarak bir yol bulmak dışında da iyi bir önerileri bulunmuyordu.

Ancak bir noktada hepsi hemfikir idi: Şu anda insanların kalpleri ve akılları ile internetin ve küresel toplumun geleceği için ciddi bir savaş verilmekte. Her konuşmacı, üç ana kaynaktan gelen farklı görüşleri seslendirdiler: ABD, Avrupa ve Çin.

Ilves, ABD'nin temsil ettiği "Silikon Vadisi herkese serbest" yaklaşımının -sınırlı düzenlemeler veya düzenleme olmayan - şu anda pek iyi bir durumda olmadığını belirtmekteydi. Kendisi şu anda Silikon Vadisi'nde Facebook, Google, Tesla, LinkedIn, Palantir merkez binalarının 10 mil içerisinde yaşıyor ancak buna rağmen bir ehliyet almak istediğinde "üç gün kuyrukta beklemesi gerektiğini" söylemekte. Teknoloji devlerinin avantajları sadece bir yere kadar işe yarıyor.

Çin ise gözetim ağırlıklı, kontrol edici bir varlık olarak görülüyor ancak sürekli olarak etkili olduğunu göstermekte. Avrupa yaklaşımının merkezinde ise mahremiyet yatıyor ancak ekonomi üzerindeki etkisinin sorgulanması gerekiyor.

Dahası, artık Dünya'nın yarısı resmi olarak online durumda. Bunun sevindirici bir şey olması gerekirken, panel katılımcıları Dünya'nın geri kalanının online olduklarında nasıl bir internet ile karşılaşacakları konusunda endişeliler.

Cevap ise parçalı olarak da olsa konferansın tarihinde yatıyor. Konferansın organizatörü Ray Wang, o günün bir konferans düzenlemek için "mümkün olan en kötü gün" olduğunu kabul etmekteydi: "Kaliforniya'da Aralık ayında bir Pazartesi günü konferans düzenlemek pek mantıklı değil. Ancak bu konferans için bu gün özellikle seçilmişti. Bunun sebebi de İnsanlık Hakları Bildirgesi'nin Paris'te Birleşmiş Milletler tarafından kabulünün 70. yılı olmasıydı."

Okuyucu Yorumları