İnternetin yol açtığı 8 olay ve felaket!

İnternet dev bir kaynak ama felaketlere, olaylara ve trajedilere de yol açabiliyor. İşte 8 tanesi!

Sanal zorbalık felaketleri...

İnternetin sunduğu anonim olma şansı sayesinde sanal zorbalık, oldukça yaygın bir hal aldı. İnsanlar gerçek hayatta yapamadığı şeyleri, internette daha kolay ve tanınmadan yapabiliyor ve amaçlarına ulaşabiliyorlar.

İçinde bulunduğumuz bilgi çağı, büyük faydalarının yanında suçları, iftirayı ve hatta şiddeti bile dijitalleştirdi. Bu saldırılar zaman zaman oldukça yıkıcı sonuçlara yol açabiliyor, hatta ölümle sonuçlanabiliyor.

Sanal zorbalık, iki çocuğun arasında olduğu gibi şirketler ve hatta devletler arasında dahi olabiliyor. Bu makalemizde sanal zorbalığın yol açtığı 8 önemli olayı ele aldık. İnternet'in ve teknoloji çağının karanlık yüzü diyebileceğimiz bu olaylar gerçekten de düşündürücü...

Lori Drew'in intiharı

Lori Drew'in intiharı
13 yaşındaki Lori Drew, gerçek olmayan biri için hayatına kıydı...

1. Lori Drew (2006)

13 yaşındaki Megan Meier adlı kız çocuğu, 17 Ekim 2006'da Josh Evans'dan 'Dünya sensiz daha iyi olurdu' yazılı bir mesaj aldı. Josh'la hiç tanışmamasına rağmen ona karşı bir takım duygular besleyen Megan 20 dakika sonra yatak odası dolabında ölü bulundu.

Bu hikayeyi daha trajik bir hale getiren ise Josh Evans'ın gerçekte var olmaması. Lori Drew ve kızı, Josh Evans adındaki kişiyi Megan'ın kızı hakkında ne düşündüğünü öğrenmek için uydurmuşlardı. Drew'e göre son mesajlar bu oyunu bitirmeye yönelikti. Drew 2008'de Bilgisayar dolandırıcılığı ve kötüye kullanmadan tutuklandı ancak 2009'da beraat etti.

Stuxnet virüsü İran nükleer sistemini alt üst etti

Stuxnet virüsü İran nükleer sistemini alt üst etti

2. Stuxnet virüsü İran'ın nükleer programına saldırdı (2010)

İran'ın nükleer programı hakkında politikacıların yaptığı uyarılar devam ederken kimsenin akılından geçmeyen birşey oldu. Stuxnet adlı bilgisayar solucanı İran'ın nükleer tesislerini ele geçirdi ve sistemlerinde sorunlara yol açtı. İran'ın dijital altyapısını tasarlayan Siemens, virüsün herhangi bir hasara yol açmadığını iddia etti.

İran'a göre ülkeler birleşerek ve Stuxnet'i meydana getirmişlerdi. Eğer bu iddia doğru ise İran, sanal savaşın ilk kurbanı olabilirdi.

Tyler Clementi'nin intiharı ve Scientology

Tyler Clementi'nin intiharı ve Scientology
Soldan sağa Tyler Clementi, Dharun Ravi ve Molly Wei

3. Tyler Clementi'nin intiharı (2010)

Üniversite öğrencisi Tyler Clementi'nin yurttaki oda arkadaşının kurbanı oldu. Dharun Ravi, Clementi'nin homoseksüel deneyimlerini Twitter'da yayınladı. Clementi bundan iğrenmiş ve utanmıştı. Clementi 22 Eylül 2010'da George Washington Köprüsü'nden atlayarak intihar etti. Dharun Ravi ve arkadaşı Molly Wei'nin davaları sürüyor.

4. Scientology'ye saldırı (2008)

Soldan sağa Tyler Clementi, Dharun Ravi ve Molly Weiİnternette anonim olabilmek inanılmaz bir güç kaynağı olabiliyor. Hacker'ların bu defaki hedefi ise Scientology oldu. Kurbanlarının beynini yıkadığını ve aileleri yıktığını düşünen hacker'lar 21 Ocak 2008'de YouTube'da yayınladığı bir video ile savaş ilan etti. Saldırı fakslar, şaka aramaları, maskeli protestolar, IRS'den kilisenin vergi durumunu inceleme isteği gibi şeylerden oluşuyordu.

Gene Simmons'a anonim saldırı

Gene Simmons'a anonim saldırı
Gene Simmons'un sözleri ardından web sitesi art arda çökertildi

5. Gene Simmons'a anonim saldırı (2010)

Müzik grubu KISS üyesi Gene Simmons, 2010 MIPCOM'daki şu sözleri hacker'ların hedefi haline gelmişti: "Markanızı koruduğunuzdan emin olun. Kavgacı olun. Herkese dava açın. Evlerini ve arabalarını alın. Kimsenin bu çizgiyi geçmesine izin vermeyin."

Anonim hacker bu sözlerin ardından hemen Simmons'un web sitesine saldırdı ve hizmeti engelleme (DoS) saldırılarıyla siteyi birkaç saat çökertmeyi başardı. Ne olup bittiğini anlamayan Simmons ise sitesine bunu yapanın ciddi bir şekilde cezalandırılacağına dair bir uyarı yerleştirdi. Bunun ardından ise site tekrar çökertildi.

Ryan Halligan'ın intiharı (2003)

Ryan Halligan'ın intiharı (2003)
Arkadaşları tarafından internetten ve gerçek hayatta aşağılanmayı kaldıramadı

6. Ryan Halligan'ın intiharı (2003)

13 yaşındaki Ryan Halligan, 2003 yazında zamanının çoğunu çevrimiçi geçirdi. İnternet onun için güvenli bir yerdi. Ryan yaşına göre küçüktü ve öğrenme yetersizliği vardı.

Ryan'ı çevrimiçi bulan okul arkadaşları onu mesajlaşma programı üzerinden rahatsız etmeye başladılar. Yaz tatilinde de alay edilmekten kurtulamayan Ryan tatilin ardından daha da fazla alay edildiği okuluna tekrar başladı. Ryan'a karşı acımasızca davranan bir kız ona 'ezik' diyerek aşağıladı. Ryan'ın cevabı ise şu oldu: 'senin gibi kızlar yüzünden kendimi öldürmek istiyorum'.

Ryan söylediğini yaptı ve 7 Ekim 2003'de kız kardeşi tarafından evinin banyosunda ölü bulundu. Ryan'ın ölümünün ardından mesaj günlüklerini inceleyen babası ise gördükleri karşısında şok olmuştu...

Wikileaks'ın gizli belgeleri sızdırması

Wikileaks'ın gizli belgeleri sızdırması
Sonucu ne olursa olsun, Wikileaks'ın yöntemi sizce ne kadar doğru?

Wikileaks ABD diplomatik yazışmalarını yayınladı (2010)

Wikileaks de bir zorbalık olabilir mi? Politikacılar üzerinde baskı kurmak ve kötü politikaları için onları utandırmak amacını taşıyan Wikileaks, ne kadar iyi bir sonuca yol açacak olsa da kulağa bir zorbalık gibi geliyor.

Julian Assange tarafından yönetilen kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan WikiLeaks, yaklaşık çekrek milyon gizli ABD belgesini açığa çıkarmıştı. WikiLeaks, temel hakları koruduğunu söylüyor ancak bunun için başvurduğu yöntem sorgulanabilir. Rüzgar zamanla yön değiştirip WikiLeaks'in başını yaktı...

Cyxymu'ya saldırı (2009)

Cyxymu'ya saldırı (2009)
Rus hacker'ları koca Twitter'ı Cyxymu için hack'lediler

8. Cyxymu'ya saldırı (2009)

Rusya ve Gürcistan arasında devam eden siber savaş çoğu kişinin ilgisini çekmiyor. Ancak 7 Ağustos 2009'da Twitter'ın çökmesinin nedeninin, Gürcistanlı eylemci blog yazarı Cyxymu'yu susturmak isteyen Rus Hacker'ları olduğunu kim bilebilirdi ki?

Cyxymu, Abkhazia'daki savaşta Gürcistanlı sivillerin hayatlarıyla ilgili konuları kapsamlı bir şekilde ele alıyordu ve bu konunun incelenmesi Rusların pek de hoşuna gitmiyordu...

Okuyucu Yorumları