İnternetli otomobiller için yine aynı uyarı!

Yeni otomobillere damgasını vuran teknoloji, bir kez daha tehlike çanlarını çaldırttı!

Yine aynı uyarı...

FBI ve National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), yaptıkları uyarıda bilgisayarların araçlarda kullanımının, siber saldırı tehlikesini arttırdığını bir kez daha hatırlattı.

Bu uyarı, Wired tarafından yayınlanan ve öne çıkan bir gösterimde, bir Jeep Cherokee'nin internet üzerinden uzaktan kontrol edilebileceğini göstermesinin sekiz ay sonrasına denk gelmekte. Fiat Chrysler, daha sonra 1.4 milyon adet savunmasız aracı geri çağırmıştı.

Üreticiler, gelişmiş ağ yeteneklerine sahip araçlar tasarlama konusunda, eğlence ve dolaşım rahatlığı dahil olmak üzere oldukça büyük büyük yatırım yapıyor. Ancak bilgisayar güvenlik uzmanları, otomotiv endüstrisinin yazılım hatalarına karşı korunmak için yeterli deneyime sahip olmadığını ve bu hataların pek çok ölümle sonuçlanabileceğini açıkça ortaya koyuyor. Ayrıca araca takılan üçüncü parti cihazlar da daha önceden var olmayan bağlantıları ortaya çıkartarak, araçların tehlikeli bir konuma düşmelerine sebep olabiliyor.

Örneğin bazı sigorta firmalarının sundukları telematik kontrol üniteleri (TCU'lar) araçların On-Board Diagnostics II (OBD II) portuna bağlanarak sigorta firmasına bilgi aktarıyor ve bu bağlantıdan da faydalanılması mümkün gözüküyor.

University of California araştırmacıları, Ağustos ayında yaptıkları bir gösterimde, Paris merkezli Mobile Devices Ingenierie'deki bir cihazın nasıl uzaktan erişim sağladığını göstermişlerdi. Bu gösterim sırasında bir Corvette'in frenleri aktif edilip cam silecekleri çalıştırılmıştı. Mobile Devices Ingenierie de bu olayın ardından bir yazılım güncellemesi sunmuştu.

FBI, kullanıcıların, üreticilerin yaptıkları yazılım güncellemelerine önem vermeleri gerektiğini söylerken, araçlara üçüncü parti cihazlar bağlanırken de dikkatli olunması gerektiğinin üzerini çiziyor...

Okuyucu Yorumları