İnternette detektiflik!

Eski arkadaşlarınıza veya sadece adını bildiğiniz ve irtibat kurmak istediğiniz kişilere internetin nimetlerinden faydalanarak ulaşmayı başarabilirsiniz.

İnternette detektiflik!

Kısa bir bekleme sürecinden sonra ilgili domain adına ait sorumlu kişinin iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz. (Bu arama sonucunda bir hata ile karşılaşırsanız, domain kaydı ile ilgili geçici bir sorun olabileceğini düşünebilirsiniz. Bu durumda, arama işlemini bir süre sonra tekrar denemenizi öneririz.) Allwhois servisi, “com.tr” gibi belirli ülkelere ait domain adlarını da sorgulayabiliyor; ancak TR uzantılı domain adlarını sorgularken zaman zaman sorunlarla karşılaşabiliyorsunuz. Böyle bir sorunla karşılaşırsanız, TR uzantılı domain adlarını sorgulamak için https://www.nic.tr adresinde bağlanabilir ve bu sitenin Alan Adı İşlemleri başlığı altındaki Alan Adı Sorgulama hizmetinden faydalanabilirsiniz.

MESA: Tek adımda birden fazla arama motoru kullanın

mesa.rrzn.uni-hannover.de adresindeki arama motorunu kullanarak, tek seferde yedi farklı arama motoru içerisinde (Populus,WhoWhere, Yahoo People Search, Usenet Adresses, IAF, Switchboard ve Bigfoot) arama yapabilirsiniz, ki tüm bu arama motorlarının kişi araması konusunda özelleştiğini belirtmeliyiz. Aslında MESA içerisinde iki farklı arama yapabiliyorsunuz. Bunlardan ilki (sayfanın üst tarafında bulunan) sadece addresses.com sitesi içerisinde arama yapıyor ve Türkiye’deki aramalarda yeterince etkili sonuçlar sunamıyor. Bizim asıl ilgimizi çeken ikinci arama motoru ise sayfanın biraz daha aşağısında yer alıyor ve ilk başta da belirttiğimiz gibi, yedi farklı arama motoru içerisinde kişi araması yapmamıza izin veriyor. Bu arama motorunda arama yapmak için ilgili metin kutusuna soyadı, adı biçiminde (İbrahim Bolat örneği için Bolat, İbrahim) bir arama bilgisi girmeniz ve search at MESA tuşuna tıklamanız yeterli olacaktır. Bu çoklu arama motorunu kullanırken, yedi farklı arama motorundan hangilerini tercih etmek istediğinizi belirleyebilirsiniz. Bizim önerimiz, daha fazla sonuca ulaşabilmek için bütün arama motoru tercihlerini seçili duruma getirmeniz yönünde. Bunun dışında, MESA içerisinde arama yaparken değiştirebileceğiniz özelliklerden bir tanesi de arama süresidir. Yedi farklı arama motorunda arama yapmak biraz uzun zaman alacağından, arama süresini standart değeri olan 30 yerine 200 olarak belirlemek daha mantıklı olacaktır. Bu sayede daha fazla sonuca ulaşmayı başarabilirsiniz.

COPERNIC AGENT 6.1

Hızlı, kolay ve etkili

İnternet üzerinden yapabileceğiniz her türlü arama işlemini kolaylaştırmak için üretilen Copernic Agent programı, bir tanesi ücretsiz olmak üzere üç farklı sürüme sahip. Basic, Personal ve Professional adlarını taşıyan bu farklı sürümlerden Basic sürümü, ücretsiz olarak kullanılabiliyor, ancak sizin de tahmin edebileceğiniz gibi bu sürümde çeşitli kısıtlamalar bulunuyor. Ömür boyu ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bu sürüm içerisindeki bazı arama seçenekleri ve program özellikleri kısıtlanmış olarak geliyor. Örneğin, programın ücretli sürümlerinde dokuz farklı kategori altında bine yakın öğeyi arayabiliyorken, ücretsiz Basic sürümünde arayabileceğiniz öğelerin sayısı sadece dokuz tane ile sınırlanıyor. Yine de web, kişi, haber grupları, kitap, film, donanım gibi en temel öğelere bu ücretsiz sürümde yer veriliyor. Bu muhteşem programı n ücretsiz sürümünü www.copernic.com adresinden indirebilirsiniz.

Programı indirip sisteminize kurduktan sonra e-mail araması yapmak için, programın sol tarafındaki menünün Category başlığı altındaki E-mail Addresses öğesine tıklamanız gerekiyor. Bu aşamadan sonra Search for kutusuna aradığınız kişinin adını ve soyadını yazarak [Enter] tuşuna tıklamanız yeterli olacaktır. Copernic Agent, arama işlemini e-posta adresi üzerine odaklanmış dört farklı arama motoru üzerinde gerçekleştirecek ve sonuçları size gösterecektir. Copernic Agent programını e-mail araması yapmak dışında web üzerinde genel aramalar yapmak için de kullanmanızı öneririz. Zira web araması sırasında Copernic Agent aynı anda on üç farklı arama motorunu kullanıyor ve arama sonuçlarını uygunluk sırasına göre listeliyor.

Burak Tuyan
[email protected]

Bu sırada, alt tarafta yer alan Only Online Users seçeneğinin önündeki işareti kaldırarak daha fazla sonuca ulaşmayı deneyebilirsiniz. Zira, bu seçenek seçili olduğu sürece, yaptığımız aramalar sadece o anda bağlı olan ICQ kullanıcıları ile sınırlı olacaktır. Bunun dışında, yapacağınız aramaları yaş, cinsiyet, ülke gibi kriterlere göre sınırlamayı da düşünebilirsiniz.

TT Rehber: Aradığınız kişinin telefon numarasına ulaşın

Telekom abonelerinin kayıt bilgilerine internet üzerinden ulaşabiliyorsunuz. “118 Bilinmeyen Numaralar” servisinin online sürümü olan ttrehber.gov.tr adresi sayesinde Türk Telekom aboneleri içerisinde detaylı bir arama yapmanız mümkün. Bu siteye girdiğinizde Numara ile arama ve İsim ile arama biçiminde iki farklı seçeneğinizin olduğunu fark edeceksiniz. Yazı içerisindeki örneklerimizde, aradığımız kişinin telefon numarasını dahi bilmediğimizi varsaydığımız için İsim ile arama seçeneğini tercih edeceğiz. İsim ile arama sayfasında aradığımız kişinin soyadını ve yaşadığı ili zorunlu olarak belirtmeniz gerekiyor. Ad, meslek, ilçe gibi detay bilgileri ise isteğinize bağlı olarak belirtebiliyorsunuz. Bizim önerimiz; aradığınız kişinin adını, soyadını ve yaşadığı ili belirtmeniz yönündedir. Bu üç bilgiyi girerek, aradığınız kişinin telefon numarasına kolayca ulaşabilirsiniz. Tabii ki, aradığınız kişinin Türk Telekom’a kayıtlı bir telefon hattı olması koşuluyla. Aradığınız kişinin şu anda hangi ilde yaşadığını bilmiyorsanız İl seçeneğinin en üstünde yer alan Tüm Türkiye seçeneğini tercih ederek daha geniş çaplı bir arama yapabilirsiniz, ancak bu durumda karşınıza çıkacak sonuçların bir anda artacağını ve işinizin zorlaşacağını aklınızda tutmalısınız.

Whois bilgileri: Web sitesi olan kişileri ararken faydalanabilirsiniz

Ulaşmaya çalıştığınız kişinin bir web sitesi olduğunu biliyorsanız, ancak bu site içerisinde herhangi bir iletişim bilgisi bulunmuyorsa yine de şansınızı yitirmiş sayılmazsınız. Bu sıra dışı yöntemi kullanarak, bu kişinin e-posta adresine, telefon numarasına ve ev adresine ulaşabilirsiniz. Bu noktada, bu yöntemin sadece com, net veya com.tr gibi uzantılara sahip siteler için geçerli olduğu hatırlatmalıyız. Kısacası, bu yöntemi sadece kendi domain adına (örneğin www.chip.com.tr) sahip siteler için kullanabilirsiniz. Zira bu tip ücretli domain adına sahip olan bireyler, bu adresler için en az bir adet e-posta adresi, telefon numarası ve adres bilgisi belirtmek durumundalar. Yine de, bu bilgilerin doğruluğu denetlenmediği için, ulaşacağınız bilgilerin hatalı olabileceğini de hatırlatmalıyız. Bunun dışında, bu bilgiler aradığınız kişiden ziyade sitenin yöneticisine de ait olabilir.

Aradığınız domain adresinin iletişim bilgilerine ulaşmak için www.allwhois. com adresini ziyaret edebilirsiniz. Bu adresin Check Any Domain in the World başlığı altında yer alan arama kutusuna, bilgi almak istediğiniz domain adını (örneğin internetimiz.com veya chip.com. tr biçiminde) yazdıktan sonra Search tuşuna tıklayarak arama işlemini başlatabilirsiniz.

Tüm bunlara ek olarak, arama sonucunda ulaşacağınız e-posta adresinin doğruluğundan çoğu kez emin olamayabilirsiniz. Ulaştığınız adres belki de aynı isme sahip bir başka kişinin e-posta adresidir. Doğru adrese ulaşmış olsanız bile, bu kişi artık bu e-posta adresini kullanmıyor veya bu adresi yeterince sık kontrol etmiyor da olabilir.

Google: Sadık dostunuz dostlarınızı ararken de yanınızda

Günümüz internet kullanıcılarının çok büyük bir bölümü arama motoru olarak Google’ı tercih ediyor. Google, web sayfaları dışında resim dosyaları ve haber grupları içerisinde de arama yapabiliyor; ancak kişi veya e-posta adresi bulma konusunda özel hizmet sunmuyor. Buna rağmen, izini kaybettiğimiz arkadaşlarınıza Google’ın web üzerinde arama özelliğini kullanarak ulaşmayı deneyebilirsiniz. Bu arkadaşınızın kişisel bir web sitesi varsa veya adı herhangi bir sitede geçiyorsa, Google sayesinde ilgili kişinin e-posta adresine, telefon numarasına ve hatta adresine ulaşabilirsiniz. Bu bilgilerin hiçbirine ulaşamasanız dahi, arkadaşınızın şu anda çalıştığı şirket veya okuduğu okul gibi konularda bilgi sahibi olabilirsiniz ki, bu bilgiyi yazımızın devamındaki bilgilerle harmanlayarak arkadaşınıza ulaşmayı başarabilirsiniz. Arkadaşınızın adının İbrahim Bolat olduğunu varsayarsak, www.google.com adresindeki metin kutusuna “İbrahim Bolat” yazmanız (tırnaklar dahil) ve Google’da Ara tuşuna basmanız yeterli olacaktır. Eğer bu arkadaşınızın adını içeren bir web sayfası varsa, arama sonucu sayfasında bu web sayfaları listelenecektir. Google aracılığıyla eski bir arkadaşınızın izini sürerken kullanabileceğiniz bir diğer yöntem de, yine İbrahim Bolat örneği için, Google içerisinde “Bolat, İbrahim” biçiminde (tırnaklar dahil) bir arama yapmak olacaktır. Soyadı, adı biçimindeki bu arama şekli de sizi istediğiniz sonuca ulaştırabilir.

Yahoo!: Beyaz sayfalarda arama yapmak işe yarayabilir

Dünyanın en büyük portallarından bir tanesi olan Yahoo!, aynı zamanda da sunduğu web tabanlı ücretsiz e-posta servisi sayesinde tüm dünya üzerindeki bireylerin kişisel bilgilerini elinde tutmayı başarıyor. Yahoo’dan ücretsiz olarak e-posta adresi aldığınızda, aksi bir işlem yapmadığınız sürece, e-posta adresiniz ve yaşadığınız şehir bilgisi Yahoo’nun beyaz sayfalarına işleniyor. people.yahoo.com adresinden ulaşabileceğiniz Yahoo! People Search arama motoru içerisinden de bu geniş veritabanı içerisinde arama yapabiliyorsunuz. Bunun için Yahoo! People Search başlığı altındaki First Name bölümüne aradığınız kişinin adını, Last Name bölümüne de aradığınız kişinin soyadını yazmanız gerekli (Aslında sadece soyadı bölümünü doldurmanız da yeterli oluyor, ancak daha kesin sonuçlara ulaşmak için ad bölümünü de doldurmanızı öneririz). Bu işlemden sonra iki farklı arama seçeneğinden (White Pages ve E-mail Address) istediğiniz bir tanesini seçip Search tuşuna tıklayarak arama işlemini tamamlayabilirsiniz. Sunulan iki farklı arama seçeneğinin bir karşılaştırmasını yapmamız gerekirse, E-mail Address seçeneğinin çoğu kez daha etkili ve doğru sonuçlar sunduğunu belirtebiliriz. Yine de, bu seçeneklerin her ikisini de sırasıyla denemeniz en doğrusu olacaktır.

ICQ: İnternetteki en geniş kişi veritabanlarından bir tanesi

Popüler mesajlaşma programı ICQ’nun çok sayıda aktif kullanıcısı bulunuyor ve bu kullanıcılar da ICQ’nun beyaz sayfalar veritabanına işleniyor. Eğer aradığınız kişinin internet ile çok az da olsa alakası varsa, ICQ’nun veritabanı üzerinden bu arkadaşınıza ulaşma ihtimaliniz oldukça yüksektir. web.icq.com/whitepages/ adresinden ulaşabileceğiniz arama sayfasında, ICQ kullanıcıları veritabanı içerisinde arama yapmak için çok sayıda seçenek sunuluyor. En basitinden, bu sayfadaki First Name kutusuna aradığınız kişinin adını, Last Name kutusuna da aradığınız kişinin soyadını yazarak ICQ veritabanında arama yapabilirsiniz.

İnternetin hayatımıza getirdiği en büyük yeniliklerden bir tanesi, dünyanın öbür ucundaki bir kişiyle bile kolayca haberleşebilmemiz oldu. Gerçekten de hiç yüzünü bile görmediğimiz kişiler ile internet üzerinden yazışabiliyoruz. Buna rağmen, izini kaybettiğimiz, bir türlü haberleşemediğimiz eski arkadaşlarımızla da internet sayesinde tekrar irtibata geçebileceğimiz çoğu kez aklımıza gelmiyor. Oysa izinizi kaybettiğiniz arkadaşlarınıza doğru yöntemleri kullanarak, internet sayesinde tekrar ulaşabilirsiniz. Hatta bir adım daha ileri giderek, sadece adını bildiğiniz ve yeni tanışmak istediğiniz kişiler hakkında çeşitli bilgilere bile internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu noktada, internet üzerinde son zamanlarda iyice popüler hale gelen “arkadaş bulma” servislerinden bahsetmediğimizi önemle belirtmeliyiz. Zira, yeni arkadaşlıklara yelken açmanıza yardımcı olabilecek bu tür servisler bu yazının konusu dışında kalıyor. Bu yazıda, şu anda sadece adını ve belki de oturduğu şehri bildiğiniz kişilere nasıl ulaşabileceğiniz konusuna odaklanacağız.

Arama sonuçlarınızı etkileyebilecek kriterler

Yazı içerisinde bahsedilen yöntemleri kullanarak istediğiniz kişinin e-posta adresine, telefon numarasına, çalıştığı şirkete veya okuduğu okula ulaşmanız mümkün olabilir. Yine de, aradığınız kişi ile ilgili hiçbir bilgiye ulaşamama ihtimalinizin de bulunduğunu aklınızda tutmalısınız. Zira, arama sonucunuzun başarısı çeşitli kriterlere bağlı olarak değişiyor. Bu kriterlerden en önemlisi, aradığınız kişinin bilgisayarı günlük hayatında aktif olarak kullanıp kullanmadığı. Aradığımız kişiye ulaşırken internet üzerindeki servisleri kullanacağımız için, bu kişinin bilgisayar ve internet ile bağlantısı ne kadar fazlaysa, elde edeceğimiz sonuçlar da o kadar fazla ve doğru olacaktır. Buna rağmen, internet üzerinde kişisel mahremiyetini korumaya çalışan ileri düzey bir bilgisayar kullanıcısına ulaşmak neredeyse imkansız olabilir. Arama sonuçlarınızı etkileyebilecek bir başka etken de, ilgili kişinin yaşadığı ülkedir. Örneğin Amerika’da yaşayan bir kişinin irtibat bilgilerine ulaşmak genellikle çok daha kolayken, Türkiye’de yaşayan bir kişi için bu süreç çok daha zorlu olabilmektedir.

Okuyucu Yorumları