İnternette şaşırtan değişim!

.com, .de, .net, .uk, .org... Tüm bu uzantılar arasında kimin kral olduğunu hiç düşündünüz mü?

İnternette şaşırtan değişim!

Hüseyin Cem Köylü

Verising'e göre Eylül sonu itibariyle internetteki site sayısı 220 milyonu aştı. Haziran'dan itibaren ise 4.9 milyon yeni site açıldı.

Büyüme gösteren bir diğer alan adı sektörü ise, ülkelere özel alan adları (ccTLD) (.de, .uk gibi): Önceki çeyreğe göre yüzde 2.7 ve önceki yıla göre yüzde 9.8 artış göstererek 86.9 milyon siteye ulaştı. En fazla kullanılan 10 alan adı uzantısı ise sırasıyla .com, .de, .net, .uk, .org, .info, .tk, .nl, .ru ve .eu oldu. .com kmseyi şaşırtmadı ama ikinci sırada .de'nin olması gerçekten şaşırtıcı...

Aralarında en ilgi çekici olan ise .tk (Tokaleu) uzantısının büyük bir büyüme göstererek ilk 10'a girmesi. Tokaleu, Avustralya civarlarında 1.500 nüfusa sahip ufak bir ada ve bir istatistiğe göre hane başına 4 milyon site düşüyor. .tk alan adları uygun fiyatlı olduğu için pek çok site domain olarak burayı tercih ediyor. Bu sitelerin başında ise zararlı siteler var. McAfee' nin yaptığı bir araştırma, .tk alan adlarında dolandırıcılık ve spam içerikli sitelere ortalamanın 2 katı daha fazla rastlandığını belirtiyor.

Site isimlerinin kiril alfabesini desteklemesiyle beraber canlanan .ru (Rusya) alan adı ise .eu (Avrupa Birliği)'yu geride bırakıp 9. sıraya yerleşti.

Üçüncü çeyrekte yüzde 1.8 artan uzantılar .com ve .net ise toplamda 112 milyon siteye sahip.

Okuyucu Yorumları