İnternetten nasıl para kazanılır?

Günümüzde internetten para kazanmanın yeni yollarını ve ilgili web sayfalarını bir araya getirdik.

Netten para kazanmak

Çoğu kişi internetin de yardımıyla oturduğu yerden para kazanmayı ister. Ancak bunu çok azı başarabilir. Bugüne kadar pek çok yerde bir web sitesi açıp ayda birkaç yüz dolar para kazanabilen kullanıcılarla karşılaşmış olabilirsiniz.

Tam da bu noktada akıllara "madem internetten kazanılıyor, neden herkes bu işe girmiyor?" türünde bir soru gelebilir. Cevabı aslında basit. İnternetten para kazanmanın pek çok yolu var. Ama bu yolları kullanarak sabit bir gelir elde etmek veya daha çok kazanmak için biraz özveri gerekiyor. Kısacası herkes aynı özveriyi göstermiyor. Yani bir siteden para kazanabilmek ile o siteden kazanılan miktarı artırmak farklı şeyler. Bu yüzden örneğin Google reklamlarına üye olarak ilgili kodları sitenize koymak para kazanmak için atılmış bir adımdır. Ancak daha çok para kazanmak için yeterli değildir. Yapılması gereken bazı işler vardır.

Reklamlar veya içerikler yardımıyla açılan bu gelir kapısına siz de dahil olmak isterseniz derlediğimiz listeye göz atmanızda fayda var. Hemen belirtelim burada aktaracağımız tüm modeller dünya üzerinde internetten nasıl para kazanıldığı konusundaki yeni eğilimleri aktarmak amacıyla hazırlandı. Bir kısmı Türkiye için geçerli sistemler değiller.

Elbette listenin tamamı bu kadarla sınırlı da değil. Yazıda göremediğiniz ve bildiğiniz farklı yollar varsa yorum bölümüne ilgili adresleri ve kısa açıklamasını yazarak içeriğe siz de katkıda bulunabilirsiniz. Böylelikle daha güncel ve geniş bir listeye ulaşmış oluruz.

Tıklama başına ödeme sistemi

Tıklama başına ödeme sistemi

Google tabii ki bu kategoride bilinen en meşhur isim. Ama başkaları da var. Temel anlamda yapmanız gereken şey oldukça basit. Sisteme üye olup size verilecek olan kodları kendi sayfanıza yapıştırmanız yeterli. Ardından sistem resim veya düz metin olarak web sitenizdeki konuyla ilgili olan reklamları döndürmeye başlayacaktır. Siteniz üzerinden tıklanacak her reklam karşılığında da para kazanacaksınız.

Bu tip reklamlardan daha fazla para kazanmanın yolu sitenizin genel ziyaretçi trafiğiyle ve daha da önemlisi "tıklanma/gösterilme oranı" (click through rate) ile "tıklama başına maliyet" (cost per click) değerleriyle alakalıdır.

Tıklanma oranının artması ise web sitenizin tasarımıyla ve içeriğiyle doğrudan bağlantılıdır. Edinilen tecrübelere göre tasarımı iyi olan bir sitede içeriğe gömülmüş reklamlar konuyla bağlantılıysa tıklanma da artıyor.

Öte yandan reklam veren bir kullanıcı için emlak, finans, eğitim gibi konuların reklam bedelleri daha fazlayken, mesela teknoloji üzerine olan reklamlara ödeyecekleri bedel daha düşük oluyor. Sitesine bu reklamları alan kullanıcının konuyla bağlantısı ise sistemden alacağı yüzdeyle alakalı. Sistem, reklam veren kişiden aldığı paranın belirli bir yüzdesini reklam alan siteye veriyor. Bu da sizin kazanacağınız para anlamına geliyor.

Site trafiğinize bakacak olursak, eğer bir kullanıcı sayfalarınızı arama motorları üzerinden bulduysa reklamlarınıza tıklama olasılığı da yüksek demektir. Çünkü bu kişi bir konu veya kelime arayarak size geliyor. Diğer yollarla sayfanıza gelen ziyaretçilerin reklama tıklama oranı ise oldukça düşük kalacaktır.

Bu sistemle çalışan sitelere örnekler;

Adbrite
Microsoft Adcenter
Google Adsense
BidVertiser
Chitika
Clicksor
Yahoo Publisher Network

CPM modeli

CPM modeli

CPM (Cost per Mille) tarzındaki reklam modeli de tıklama başına ödeme sistemi kadar yaygın. Bu model ise her 1000 izlenmeye göre bir maliyet çıkarılması hesabına dayanıyor. Kaba bir hesapla aylık 100.000 görüntülemeye sahip olan sayfada çıkacak 1$'lık bir reklamın getirisi size 100$ olur.

CPM oranları da çeşitlilik gösterebiliyor. Bunda en belirleyici unsurlar reklamın tipi ve sayfadaki yeri. Sayfanın üst kısımlarına yerleştirilmiş bir reklamın daha yüksek CPM değerine sahip olacağı bir gerçek. Benzer şekilde daha büyük boydaki reklamlar için de aynı durum söz konusu. Bu doğrultuda kazancınız genellikle her 1000 gösterim için 0,10 - 10$ aralığında değişkenlik gösterebilir.

Bu modelin en verimli çalıştığı web siteleri de yüksek görüntülemeye sahip forum veya online dergi gibi içeriği sürekli güncellenen ve yoğun kullanıcı trafiğinin yaşandığı sayfalardır.

CPM modeliyle kazanmanızı sağlayan bazı adresler ise şöyle;

Advertising.com
Burst Media
Casale Media
Right Media
Tribal Fusion
Value Click

Satış ortaklığı

Satış ortaklığı

Son dönemlerde sıklıkla rastladığımız bir yöntem. Aynı ürünün farklı bir çok sitede satıldığına denk gelmişsinizdir. Bu sisteme göre, satışı yapılan ürünün sahibiyle bir sözleşme yaparsınız. Bu sözleşmeye göre de sizin siteniz üzerinde doğrudan veya dolaylı yoldan o ürünlerin satışı gerçekleştirilir. Eğer kullanıcılar siteniz üzerinden alışveriş yaparlarsa siz de ürün sahibinden belirli yüzdelerde bir pay alırsınız.

Yaptığınız sözleşme eğer doğrudan satışı içeriyorsa, size web sitenize eklemek üzere bir kod parçası verilir. Dolaylı yollarda ise genellikle bir metin veya reklam banner şeklinde sayfanıza ekleyeceğiniz bir materyal verilir. Bunlara tıklayıp üzerinden giderek ilgili siteden alışveriş yapılırsa siz de payınızı alırsınız.

Bu modelle çalışan sistemlerden bazıları;

Azoogle Ads
ClickBank
Commission Junction
Link Share

Widgets (küçük araçlar)

Widgets (küçük araçlar)

En yeni akımlardan birisi de sitenize küçük araçlar koyarak bunlar üzerinden gelir elde etmek üzerine. Üye olacağınız sistem size bir kod parçası verecek. İstediğiniz içeriğe göre şekillendireceğiniz araç kutunuzda belki bir dijital fotoğraf makinesi listesi, belki son haberler belki de bir başka içerik yer alabilecek.

Sitenizde çalışacak bu ufak kutudaki tıklama veya gösterim başına da belirli oranda bir pay alacaksınız. Bunun yanında bu modelle çalışan bazı sistemler metin şeklinde reklamlar veya link ortaklığı gibi seçenekler de sunabiliyor. Siteye kurulumu ve çalıştırması oldukça kolay bir yöntem denilebilir.

Bu yolla çalışan bazı sistemler;

ScratchBack
SmartLinks
WidgetBucks

İş ilanları ve RSS reklamlar

İş ilanları ve RSS reklamlar

RSS kaynaklarının web sitelerine kolayca eklenebiliyor oluşu site sahiplerinin sayfalarını başkaları tarafından hazırlanan ve kendi konularıyla bağlantılı bu içeriklerle destekleyip içeriği zenginleştirmelerini de kolaylaştırdı.

Feedburner gibi pek çok site de kendi ağını oluşturmuş durumda. Burada da tıklama veya görüntüleme başına gibi seçenekler sunulabiliyor.

BidVertiser
Feedburner
Pheedo

İş ilanları
Bugünlerde özellikle blog sayfalarında sıklıkla rastladığımız bir diğer yeni metod denilebilir. Sayfanıza ekleyeceğiniz küçük kutucuğa gelecek konuyla ilgili iş ilanlarında tıklama üzerinden size de bir pay verilebiliyor. Avantajı ise pasif görünümde oluşu. Yani reklamlar kadar rahatsız edici değil ve ihtiyaca yönelik olduğundan tıklanma şansı da yüksek.

Bu tarzda iş yapan sitelere örnekler;

Jobbex
JobThread
SimplyHired Job-o-matic
Web Scribe Job Board

Bağışlar (donations)

Bağışlar (donations)

Çoğu zaman yabancı blog sitelerinde bu butona denk geliriz. Para kazanmanın en basit yolu da denilebilir. Sayfanıza koyacağınız bir bağış butonu sitenizi ziyaret eden kullanıcıların takdirine kalacak şekilde size belirli bir kazanç sağlayabilir.

"Durduk yere neden para vereyim?" düşüncesinde olabilirsiniz. Ama herkes sizin gibi düşünmüyor da olabilir. Site içeriğinizde özellikle önemli ve noktasal bilgiler aktarıyorsanız ya da bir kullanıcının çok işine yarayacak bir bilgi veriyorsanız bunun takdiri olarak bir sürprizle karşılaşma şansınız da var. Her ne kadar bu şans düşük olsa da bunu artırmak için bir yolunuz da var. Bu da kişilere faydalı bilgi sunmak.

Bir kullanıcının problemini giderecek bir yazılım, program parçası veya bir ürün ortaya koymuş olabilirsiniz. Bunu ücretsiz olarak dağıttığınızda yanına iliştireceğiniz bir bağış butonu size ufak ama çok sayıda geri dönüş sağlayabilir. Yurtdışındaki ziyaretçilerden de para alabilmek için en bilinen yöntem ise bir PayPal hesabınızın olması.

Hatta bu iş için bloglara özel bağış butonları ve araçlar da geliştirilmiş. En sık uygulamalara WordPress ile ilgili bloglarda rastlanabilir.

Pop-up pencereler

Pop-up pencereler

Halen internetin en sinir bozucu reklam yolu olsa da bu modelle çalışan sistemler var ve kazandırabiliyorlar. Fakat baştan uyaralım eğer trafiğinizi artırmak istiyorsanız ve sadık bir okur kitlesi oluşturmak amacındaysanız sitenize ilk girecek kişilerin bu tarz bir uygulamayı görmesi onları sayfadan soğutacaktır.

Ayrıca pek çok pop-up pencere engelleyici yazılımın olduğunu ve hatta tarayıcılarla tümleşik çalıştığını da hatırlatalım.

Buna rağmen yapmak istiyorsanız şu sayfalara göz atabilirsiniz;

Adversal
PayPopup
PopupAd
Tribal Fusion

Sesli reklamlar

Sesli reklamlar

Net Audio Ads tarafından sunulan enteresan bir yöntem. Burada da dinleme başına ödeme yapılması söz konusu. Sayfanıza giren her bir ziyaretçi genellikle 5 saniyelik sesli reklamı da dinliyor.

Kritik nokta ise kullanıcının bu 5 saniye içinde sayfayı veya reklamı bir şekilde kapatmaması. Şirket halen testlere devam ediyor. Bazı kullanıcıların iddialarına göre gösterim başına 4 ila 6$ civarına kadar bir gelir elde etmek mümkün.

Gelirin güzelliğine rağmen kullanıcılara karşı ters tepebilecek bir uygulama olabilir. Kullanmadan önce tekrar bir düşünmek gerekir.

Türkiye'deki reklam ortaklığı

Türkiye'deki reklam ortaklığı

Sıraladığımız yöntemlerin pek çoğu internetteki yeni eğilimlere yönelik web sitelerini içeriyor. Google gibi büyük firmaların Türkiye'ye ödemesi var. Ama sesli reklamlar gibi uygulamalar buraya ne zaman uygulanabilir orası şimdilik meçhul.

Benzeri ortaklık modellerini uygulayan Türk firmalar da mevcut. Genellikle sistem tıklama üzerine kurulu modellerle işliyor. Tabii ki Linkz gibi bazı alternatif yollar da söz konusu. Yapmanız gereken şey dilediğiniz sisteme üye olup ilgili açıklamalar dahilinde sayfanıza gereken kodları eklemek.

Türkiye'de içerik, reklam veya satış ortaklığı üzerine kazandıran internet sayfalarından bazıları şunlar;

Adnet
Gedik Gross
GittiGidiyor
Hem al Hem sat
Linkz
Mynet Adklik
Nevaria

Okuyucu Yorumları