iOS 11, iPhone'un NFC Çipini Nasıl Kullanacak?

Apple, hiçbir zaman barışık olamadığı NFC teknolojisi ile, iOS 11 sayesinde barışmaya hazırlanıyor!

iOS 11 ile gelen NFC "devrimi"

Apple, NFC'den kaçınmak ve onu benimsemek arasında gidip geldiği utandırıcı bir geçmişe sahip. Ancak bu hafta WWDC'de tanıtılan yeniliklere bakılırsa bu günler çoktan sona erdi. Şirket zaten NFC işlevlerinin watchOS 4 ile birlikte Apple Watch'a geleceğini açıklamıştı ama gelecek olan iOS 11'in belgelerine bakılırsa, iPhone'un NFC çipi sadece Apple Pay ve Passbook check-in için kullanılmayacak.

Konferansta Pazartesi günü bu özellikten hiç bahsedilmemiş olsa da, iOS 11 Beta, iPhone 7 ve 7 Plus için Core NFC desteği sağlıyor. Yayın belgelerinde Core NFC şu şekilde tanımlanmış: "Yakın Alan İletişimi (NFC) etiketlerini ve NFC Veri Değişim Formatı'ndaki verileri okumak için yeni bir framework."

Şimdilik iPhone'un NFC çipi Apple Pay'den başka bir işleve sahip değil fakat bu yeni framework iPhone'un çipi etiket okuma ve telefonun konumuna göre hareket etmesini sağlıyor. Yani NFC bu yenilik sayesinde bağlı cihazları kontrol edebilir, e-bilet olarak kullanılabilir ve Bluetooth hoperlörler ile bir dokunuşta eşleşebilir. Android kullanıcılarının zaten sahip olduğu bu özellik, büyüsü bozulmasın diye Apple tarafından sadece Airpods ve W1 çipli cihzlar ile sınırlı kalabilir.

Diğer bir yandan, NFC'nin yelpazesini bu şekilde genişletmek, yeni güvenlik açıkları oluşmasına sebep olabilir. Bluetooth Beacon'lar gibi NFC etiketleri pürüzsüz konum-tabanlı etkileşimlere olanak tanıyor. Bir film posterine telefonunuzu dokundurarak filmin fragmanını hemen izleyebilmek kulağa oldukça hoş da gelse, bu veriler sizin bir müşteri profilinizi oluşturmak için kullanılabilir.

Okuyucu Yorumları