iOS 5'de fark etmemiş olabileceğiniz 7 işlev!

iOS 5'deki en önemli yenilikleri biliyorsunuz. Peki bu 7 yeni işlevden de haberiniz var mı?

iOS 5'de "gizli" 7 işlev!

iOS 5, Apple'ın mobil işletim sistemine sayısız yeni işlev, değişiklik ve geliştirme getirdi. Yeni uyarı merkezi, iTunes'a ihtiyaç olmadan güncelleme yapabilme, iPhone kullanıcılarını sevindiren özelliklerden oldu. Apple, iOS 5'de 200'den fazla yeni işlev olduğunu söylüyordu, ancak tüm yenilikleri detaylı bir şekilde açıklamadı. Bu yazımızda gizli kalan, şimdiye dek farketmemiş olabileceğiniz iOS 5 özelliklerini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Klavye kısayolları: Ayarlar > Genel > Klavye altından uzun cümleler için kısaltmalar belirlemeniz mümkün. Bu kısayollar tüm sistemde çalışıyor. Örneğin "epostam" için tam e-posta adresinizi belirleyebilirsiniz.

Kişisel titreşim desenleri: iOS 5'deki ilginç özelliklerden bir tanesi de kendi titreşim desenlerinizi oluşturabilmeniz. Bunu etkinleştirmek için Ayarlar > Genel > Erişebilirlik > Özel titreşimler seçeneğini izleyin. İster varolan 5 desenden birini seçin, ister Yeni Titreşim Oluştur'u seçerek kendi titreşiminizi kaydedin.

AssistiveTouch, sesli konuşma, özel uyarılar

AssistiveTouch, sesli konuşma, özel uyarılar
Yeni parmak hareketleri oluşturabilirsiniz

AssistiveTouch: Ayarlar > Genel > Erişebilirlik > AssistiveTouch yolunu izleyin. Sağ alttaki küçük simgeye tıkladığınızda giriş ekranınıza, favorilerinize ve hareketlerinize hızlıca erişebilirsiniz. Bunları Yeni Hareket Oluştur'a dokunup, parmağınızla bir desen kaydederek belirleyebilirsiniz.

Seçimi sesli konuşma: iOS 5'deki seslendirme ve Voice Over özelliklerini Ayarlar > Genel > Erişebilirlik menülerinden etkinleştirebilirsiniz. Seçimi konuşma özelliği, seçtiğiniz herhangi bir metin için "Konuş" seçeneğini ekler.

Voiceover ise özellikle gözü bozuk veya iyi görmeyen kullanıcıların işine yaramaktadır ve şu an bulunduğunuz ekranı, seçenekleri ve diğer notları sesli bir şekilde okur.

Özel uyarılar: Öncesinde varsayılan iOS seslerini kullanan uyarıları değiştirmek artık mümkün. Bu seçenekler Ayarlar > Sesler altında bulunabilir ve E-posta gönderme/alma, Mesaj, Takvim/Hatırlatıcı seslerini içermektedir.

Dahili sözlük ve iPad'e özel yenilikler

Dahili sözlük ve iPad'e özel yenilikler
Dahili sözlük ile kelimelerin anlamını öğrenebilirsiniz

Dahili sözlük: Son sürümdeki faydalı işlevlerden biri de bir kelimeyi seçerek anlamını ve telaffuzunu öğrenebilmenizi sağlayan dahili sözlük. Sözlüğe şu an sadece kelimeyi seçtiğinizde ekrana gelen işlev menüsünden erişilebiliyor.

iPad'e özel yenilikler: Dört veya beş parmakla çimdikleme ile giriş ekranını çağırabilir, yukarı kaydırarak uygulama geçiş ekranını açabilir (giriş düğmesine iki kez basmak yerine), sağa veya sola kaydırarak uygulamalar arasında geçiş yapabilirsiniz.

Diğer faydalı bir özellik ise, klavyede sol altta bulunan düğmeyi basılı tutup "Böl"e dokunarak klavyeyi ikiye bölebilmeniz.

Okuyucu Yorumları