iOS 6 indirilmeye sunuldu! İşte yenilikler

Apple iOS 6'yı resmen indirmeye sundu. İşte tüm yenilikler ve fazlası...

İşte iOS 6!

iOS 6 indirilmeye sunuldu ve milyonlarca Apple kullanıcısı onu iPhone'larına, iPad'lerine kurmaya başladılar. iOS 6, 200'ün üzerinde yeni özellikle geliyor. Ancak bu özelliklerin çoğu kullanıcıya ilk bakışta görünen değişiklikler değiller.

Mobil işletim sisteminin ana arayüzü genel olarak aynı. Ancak yeni indirdiğiniz uygulamalar, siz onu ilk kez çalıştırana dek "yeni" işaretini taşıyorlar. Standart dock, klasörler ve sayfalar eskisi gibi, simgeleri Android'deki gibi aralarında boşluk vererek düzenlemeniz hala mümkün değil.

Weather ve Stocks uygulamalarında yapılan görsel güncellemeler dikkat çekiyor. Ancak bu uygulamalarda işlevsel bir yenilik yok. Music uygulaması artık beyaz bir arayüze sahip. iTunes ve App Store'un da görünümü yenilenmiş. Değişiklik, uygulamaları daha iyi veya daha kötü yapmaktan çok, onları birbirine uyumla hale getirmiş. Uygulamalarınızı güncellerken parola girmenize de artık gerek yok. Newsstand uygulaması ise olduğu gibi duruyor.

iOS 6'da Google Maps yok...

iOS 6'da Google Maps yok...

Apple, bildiğiniz gibi iOS 6'da Google Maps'i bırakıyor ve kendi haritasını kullanmaya başlıyor. Apple'ın Maps'i uydu fotoğrafları, rota planlama gibi geniş özelliklere sahip, ancak yer isimlerinde Google Maps'in gerisinde kalıyor. Yol tarifleri hakkında şu anki yön panelini sola sürükleyerek yorum yazabilmeniz, hoş bir özellik.

Yeni 3D manzara görünümü Flyover ise aslında 3D ızgaraya yerleştirilmiş 2D görüntülerden oluşuyor ve bazı yerlerde 3D binalar eklenmiş. Bununla birlikte bazı kullanıcıların Google'ın StreetView'unu tercih edebileceğini söyleyebiliriz.

Siri ise artık daha çok sinema ve restoran adı biliyor ve sporla daha çok ilgili. Apple'ın videolu görüşme markası FaceTime ise artık 3G üzerinden de çalışıyor.

iOS 6 ile beraber uygulamalar, Facebook hesabınıza erişmek için bir kez izin istiyorlar ve uygulamalar içerisinden Facebook'a içerik gönderebiliyorsunuz. Mail'deki yeni VIP posta kutusu, önem verdiğiniz e-postaları ayrı bir kutuda biriktirebiliyor. VIP'ler iCloud üzerinden eşitlendiği için Mac OS X'de de VIP listesinde görünüyorlar.

Safari'deki yeni sekme eşitleme özelliği, web tarayıcı sekmelerinizi diğer cihazlarınızla paylaşmanıza izin veriyor. iPad, iPhone ve Mac arasında sıkça geçiş yapıyorsanız, bu işlevi faydalı bulacaksınız.

PhotoStream ve diğer iOS 6 özellikleri

PhotoStream ve diğer iOS 6 özellikleri

Bulut destekli fotoğraf kitaplığı PhotoStream sayesinde fotoğraflarınızı arkadaşlarınız ve ailenizle paylaşabiliyorsunuz. Yeni panorama modu ise geniş açılı fotoğraflar oluşturmanıza izin veriyor.

Biletlerinizi depolamaya yarayan Passbook uygulamasını kullanabilmeniz için, uçaklar, sinemalar, tiyatrolar gibi yerlerin onu desteklemesi gerekiyor.

iOS 6'nın "Do Not Disturb" ("Rahatsız etme") işlevi ile gelen çağrıları belirli saatlerde susturabiliyorsunuz. Belirli kişilerin aramalarına her zaman izin vermeniz mümkün.

Kilit ekranında çağrıları yönetmeye yönelik bazı yenilikler var. Bir çağrı geldiğinde "cevap vermek için kaydırın" denetiminin yanında bir telefon simgesi görünüyor. Bu simgeyi yukarıya doğru sürüklediğinizde şu ek seçenekler görünüyor: çağrıyı reddetme, kısa mesaj ile cevaplama veya geri aramak için hatırlatıcı ekleme.

iPad ise sonunda bir saat uygulaması olan Clock'a kavuşuyor.

iOS 6'da çok sayıda faydalı yenilik var, ancak bu yeniliklerin yankı uyandıracak büyük yenilikler olduğunu söylemek güç. Apple'ın Maps uygulaması üzerinde biraz daha çalışması gerekiyor. Passbook ise bizce gelecek vaadediyor.

Türkçe klavyeler

Türkçe klavyeler

iOS 6 ile birlikte fiziksel Türkçe klavyeler de sanal klavyelerin arasına girdi. Cumhurbaşkanı seviyesinde rica edilen istek üzerine Türkçe F klavye ve Türkçe tam Q klavye de, iOS 6 ile birlikte geliyor.

Ama iPhone için Türkçe F klavye bulunmuyor. Ayrıca iPad'te ise Türkçe F klavyede İ ve I harflerinin yerleri de yanlış. F klavye sevenler ve alışkın olanlar ve bunu bekleyenler için üzücü haber. Ayrıca I ve İ tuşları da küçük i olarak basıyor sadece.

Q klavyede de ise tüm tuşlarıyla (Ğ, Ü, Ş, İ, Ç, Ö gibi) eklenmesiyle de klavye tuşları biraz daha dar. iPad'inde hızlı yazanlar için bir alışma süreci kendilerini bekliyor.

Okuyucu Yorumları