iOS 7: Apple, iOS'u baştan aşağı yeniliyor

Apple, iOS 7 ile bizlere bambaşka bir iOS sunmaya hazırlanıyor. Peki iOS 7 hakkında ne biliyoruz?

iOS efsanesi yeniden doğuyor!

Aslında Apple'ın iOS ile birlikte yeniden doğduğunu söyleyebiliriz. Zamanında iPod'un Apple'a kazandırmış olduğu ivmeyi daha da artıran iPhone ve iPad ikilisi, şu anda Apple'ın başlıca gelir kaynakları. Google'ın Android'e yaptığı geliştirmeler ve iyileştirmeler, Microsoft'un Windows Phone'u radikal bir şekilde değiştirmesi bir yana iOS, 2007 yılında çıkan ilk iPhone'dan bu güne kadar 6 yıl içerisinde neredeyse hiç değişmedi. Dokunmatik konsepti ve uygulama mağazası fikri de diğer işletim sistemleri Android, BlackBerry OS ve Windows Phone'un temelini oluşturdu. Fakat geçen zamanla birlikte Siri dışında çığır açan yenilikler getirmeyen Apple, bildirim merkezi, çoklu-işlem ve dosya düzenleme gibi fikirleri rakibi Android'den kopyaladı.

Peki iOS 7'nin bize ne gibi yenilikler sunması bekleniyor? Yazımızın devamında...

iOS7: "Herkesin hoşuna gidecek"

iOS7:

iOS 7 her şeyi değiştirecek... Bu sözler blogcu ve önde gelen Apple geliştiricilerinden John Gruber'ın kendi sitesi Daring Fireball'da yer alıyor. Gruber'ın verdiği bilgilere göre, Apple iOS'un yeni sürümü üzerinde yoğun şekilde çalışıyor. Hatta iOS geliştirme ekibine, OS X 10.9 geliştiricileri bile katılmış. Sadece işletim sistemini yetiştirmek için mi, yoksa yeni iOS'da OS X esintileri mi göreceğiz, bu Haziran ayında yapılacak olan WWDC etkinliğinde büyük ihtimalle açığa çıkacak. Gruber aynı zamanda iMore'dan meslektaşı Rene Ritchie'den de benzer söylentiler duyduğunun altını çiziyor ve ekliyor, "Öyle gözüküyor ki iOS 7 büyük çoğunluğu mutlu edecek."

Apple'ın çoğu ürününün tasarımında imzası bulunan Jonathan Ive, iOS 7'nin tasarım ekibine de liderlik ediyor. Ive sade tasarımlarıyla ünlü ve Rene Ritchie bu sözlerle yeni iOS'u değerlendiriyor: "Ive'ın dizaynı, karmaşık tasarımı sevenleri üzecek fakat çoğu insanın hoşuna gidecek."

iOS 7'nin nasıl gözükeceği henüz belli olmasa da dedikodular zarif ve temiz bir tasarıma sahip olacağı yönünde. Gruber'ın belirttiği diğer bir ilginç detay ise yeni iOS tasarımında kullanılan iPhone'ların ekranında bulunan özel polarize filtre sayesinde hiç kimse tasarımın detaylarını göremiyor. Bu da sızıntıları önlüyor.

iPhone 5S: iOS 7 ve biyometrik sensör?

iPhone 5S: iOS 7 ve biyometrik sensör?
Yeni iPhone'un Home tuşu, parmak izi okuyabilir.

TechCrunch'ın yazarlarından MG Siegler ilgi çekici şeyler duyduğunu iddia ediyor. Söylediğine göre, yeni iPhone'da bulunacak olan biyometrik tarayıcı sadece kullanıcının kimliğini saptamayacak; bunun yanında ödemelerde de kullanılabilecek. Apple'ın geçen Temmuz'da satın alarak bünyesine kattığı AuthenTec isimli firma göz önüne alındığında bu bilginin doğru olması mümkün. Çünkü AuthenTec isimli firma farklı güvenlik çözümleri sunmasının yanı sıra parmak izi tarayıcısı da geliştiriyor. Siegler'in iddiasına göre, Apple, bu özelliği kullanmak isteyecek geliştiricilerden bir miktar ücret bile talep edebilir.

Bir Apple çalışanının iddiasına göre ise iOS 7, iPhone 5S ile birlikte 29 Haziran'da tanıtılacak, yani ilk iPhone'un tanıtımından tam olarak 6 yıl sonra... Tabi her yeni iPhone ve iOS tanıtımı öncesinde olduğu gibi, yetenekli iPhone sevdalıları konsept tasarımları Youtube üzerinde paylaşmaya devam ediyor. Hayranların paylaştığı bu konsept iOS 7 videolarının büyük çoğunluğunda Jailbreak yapılmış iPhone kullanıcılarının ulaşabildiği Cydia uygulamalarından esinlenildiği net bir şekilde görülüyor.

Kullanıcıların beklentileri neler?

Kullanıcıların beklentileri neler?
Kolay erişilebilen ve özelleştirilebilir ayarlar.

Her ne kadar Apple iOS'un en gelişmiş mobil işletim sistemi olduğu iddia etse de iOS kusursuz değil. iOS kullanıcıları, yeni iOS'la birlikte yeni özelliklere ve geliştirmelere de sahip olmak istiyor. Daha da önemlisi, yeni bir tasarımın hayalini kuruyor. Android ve Cydia uygulamalarının şu anda sunduğu özellikler olan, daha gelişmiş bildirim merkezi, ayarlara çabuk ulaşım ve gelişmiş görev yöneticisinin yanı sıra dinamik uygulama simgeleri gibi yenilikçi fikirler de konseptlerde yer alıyor.

Görüldüğü gibi iOS 7 hakkında şimdilik bilinen çok fazla detay yok. Ama şurası kesin; APple da artık köklü bir değişimin zamanının geldiğini çok iyi biliyor ve tüm çalışmalarını bu yönde yapıyor.

Şimdi gelin, internette dolaşan ve Apple hayranları tarafından geliştirilen en iyi iOS 7 konsept çalışmalarından birine birlikte göz atalım... Tıklayın...

Okuyucu Yorumları