iOS 8, MAC adresini yabancılara dağıtmıyor!

iOS 8'de yapılan bir keşif, iPhone'unuzun bu bilgiyi artık ortaya saçmadığını gösterdi!

iOS 8 bunu yapmayacak!

MAC adresinin Apple'ın Mac'leriyle herhangi bir ilgisi olmadığını biliyorsunuzdur. "Media Access Control", ağa bağlı her cihazın sahip olduğu 48-bit'lik bir tanıtım numarasıdır. Apple ise iOS 8'de yaptığı bir değişiklikle MAC adresinden kaynaklanabilecek bir güvenlik riskini ortadan kaldırdı.

MAC adresleri (genellikle) değişmediği için, cihazınızın internete veya ağa bağlı olduğu IP adresi değişse bile, tanınmanıza izin verebiliyor. Ancak yeni bir keşfe göre iOS 8, Wi-Fi ağlarına bağlanmadan önce kendisine rastgele bir MAC adresi atıyor. Sadece ağa bağlanmak için "Bağlan" düğmesine dokunduğunuzda MAC adresiniz paylaşılıyor.

Böylece Wi-Fi açıkken etrafınızdaki cihazlar, MAC adresinizi pasif olarak takip edip, kayıt altına alamamış oluyorlar.

Başta zararsız gibi görünse de, üç sene önce Londra'daki çöp kutularının MAC adreslerini topladığına dair bir tartışma ortaya çıkmıştı. Böylece her gün nereye gittiğiniz algılanabiliyor, size ilgi alanınıza giren reklamlar gösterilebiliyordu. Bu garip de olsa masum bir kullanım sayılabilir; ancak biraz hayal gücüyle MAC adresleri toplu izleme gibi endişe verici amaçlarla kullanılabilir. iOS 8'in yeni işlevi, çöp kutularının artık bizleri izleyemeyeceği anlamına geliyor.

Okuyucu Yorumları