iOS 9'un Android'den ilham aldığı işlevler!

iOS 9'un yenilikleri müthiş olabilir, ancak bazları Android'de uzun zamandır var!

Bunlar Android'de vardı!

Apple'ın yeni kullanıma sunduğu iOS 9 güncellemesi, iOS 8'i kullanan çoğu iPhone ve iPad'de yerini alacak. iOS 9, Apple kullanıcılarının uzun zamandır beklediği yeniliklerin bazılarını sunması açısından önemli bir güncelleme. Ancak bunların çoğu, Android'de zaten bulunmaktaydı.

Mobil işletim sistemleri arasındaki rekabet, her geçen gün artıyor ve her yazılımın kendine has güçlü yönleri var. Samsung ve Android'in Apple'ın işlevlerinden zaman zaman ilham aldığı elbette doğru. Ancak Apple da aynısını yapıyor ve işletim sisteminin geride kalmaması için Android kullanıcılarının senelerdir faydalandığı işlevleri iOS'a ekleyebiliyor.

iOS 9'daki yeni Siri, ekran bölme işlevi ve diğerleri, gerçekten de çok heyecan verici yenilikler ve harika görünüyorlar. Ancak bunları ilk kez gördüğümüzü söyleyemeyeceğiz. İşte Apple'ın Android'den esinlendiği 8 işlev.

Spotlight

iOS 9'daki Spotlight, son kullandığınız kişileri, uygulamaları ve hatta ilgilenebileceğiniz yerleri size otomatik olarak öneriyor. Yani son zamanlarda aradığınız bir kişinin bilgileri, son veya sık kullandığınız uygulamalar ve konumlarla birlikte Spotlight'ta gösteriliyor. Son derece faydalı bu işlev, eminiz milyonlarca iOS 9 kullanıcısını çok memnun edecek. Ancak Google Now, iki yılı aşkın bir süredir konum, yol tarifi ve hatta yolculuğunuzun ne kadar süreceği gibi bilgileri öneriyor.

iOS 9'un Android'den ilham aldığı işlevler!

Textra gibi popüler üçüncü parti yazılımlar, sık kullandığınız kişileri göstererek, onlara mesaj göndermenizi kolaylaştırıyor. Android M'deki uygulama bölmesinin üst kısmı ise sıkça kullanılan uygulamaları gösteriyor. Bu işlev Android'in stok sürümünde yok, ancak birçok üretici ve uygulama geliştiricisi, bu işlevi sunuyor.

Ekranı bölme ve çoklu görev işlevleri

Ekranı bölme ve çoklu görev işlevleri

iOS 9'la birlikte Apple kullanıcılarının yıllardır istediği bir işlev, gerçeğe dönüştü. Bu işlev, iki uygulamayı aynı anda, yan yana çalıştırabilmekti. Bu yenilik sayesinde eposta okurken veya web'de gezinirken haritaya bakabiliyor veya video izleyebiliyorsunuz. Bu yenilik, yalnızca iOS 9 için sunuluyor.

Android'li telefon ve tablet sahipleri ise birkaç yıldan uzun süredir bu işlevin keyfini sürüyorlar. Galaxy S6, Note 3, LG G3, LG G4 ve fazlası, aynı işlevi sunabiliyor. Bazı Samsung Galaxy tabletlerdeyse aynı anda dört pencereyi açabiliyorsunuz.

Apple, etkinlikte geliştirilmiş bir çoklu görev sisteminden de bahsetmişti. Bu yeni sistem, Android'deki büyük, kart stili arayüze benziyor.

Picture-in-Picture

TV'lerde uzun süredir gördüğümüz, Android'li cihazlarda birkaç senedir bulunan resim içinde resim özelliği, iOS 9'la birlikte iPhone'a geldi. Bu özellik sayesinde küçük bir kutucuk içerisinde video izlerken telefonu kullanmaya devam edebiliyorsunuz.

Android'in stok sürümünde bulunmasa da örneğin Samsung, bu yeteneği Pop-Up Play ile sunmaktaydı.

Düşük güç tüketimi modu

Düşük güç tüketimi modu

Android kullanıcılarının 3-4 senedir sahip olduğu bu yetenek, Android'in stok sürümüne Ekim'de, Android 5.0 Lollipop'la birlikte girdi. Cihazın belirli özelliklerini kısıtlayan veya kapatan bu işlev, piliniz tükenmek üzereyken telefonun biraz daha uzun süre ayakta kalmasını sağlıyor.

Apple, yeni düşük güç moduyla iOS 9'lu bir iPhone'da ek 3-4 saat pil ömrü vadediyor. Ancak böyle bir özellik, Samsung, HTC, LG, Motorola, Google ve çok daha fazlasının telefonlarında uzun süredir zaten sunulmaktaydı.

Klavye kısayolları

Klavye kısayolları

iOS'un iOS 9'la beraber yenilenen klavyesi, fotoğrafları ve dosyaları uygulamalara, mesajlara, epostalara ve fazlasına hızla, klavyeniz üzerinden eklemenize izin veriyor.

Fotoğraf çekmek, galeriden fotoğraf eklemek veya dosya eklemek, Android'de uzun süredir var. Bu tür özelliklere hem stok klavyede, hem de SwiftKey, Swype gibi üçüncü parti klavyelerde rastlıyoruz. Yeni işlevin iOS'u kullanmayı kolaylaştırdığı doğru, ancak karşımızda yine Android'den ve onun uygulama geliştiricilerinden ödünç alınan bir işlev var.

Siri hatırlatmaları ve fazlası

Siri, iOS 9'da hem daha akıllı hem de çok daha hızlı. Apple'a göre iki alanda da yüzde 40'lık gelişme var. Siri'ye size hatırlatmasını istediğiniz bir şey söyleyin, hemen sizin için bir alarm veya takvim girdisi oluştursun. Yeni Proactive işlevi ise Siri'nin bir takvim girdisini görüp, bunun için size hatırlatma yapmasını sağlıyor. Yani Siri, siz onu çağırmadığınızda da aktif olarak çalışıyor ve örneğin hava alanına gidecekseniz, trafiğe takılmamanız için sizi uyarabiliyor.

Siri'den belirli fotoğrafları size göstermesini de isteyebiliyorsunuz, bu durumda hemen internette bir arama gerçekleştiriliyor. Bu işlev harika ancak Android'de yıllardır bulunuyor. Google Search ve daha önemlisi Google Now, tüm bunları ve fazlasını yapmanıza izin veriyor. Feneri veya Wi-Fi'ı açmak, alarm ayarlamak, takviminize not eklemek ve fazlası, Google Now'ın elinden gelen işler arasında.

News uygulaması

News uygulaması

iOS 9 aslında birçok işlevi kendi içerisine entegre ederek, uygulama geliştiricilerinin işini elinden alıyor. Bunlardan bir tanesi, yeni News uygulaması. Bu uygulama, birçok haber içeriğini kişisel tercihlerinize bağlı olarak tek bir yerde gösteriyor.

Uygulama, tüm Samsung cihazlarında yüklü gelen Flipboard veya HTC'nin Blinkfeed'ine benziyor, ancak onlar kadar güçlü değil.

Notes uygulaması

Google Keep, Evernote ve diğer not alma uygulamaları gibi iOS 9'daki Apple Notes uygulaması da not almanıza, Siri'yle sesiniz yoluyla not oluşturmanıza ve hatta fotoğrafları notlarınıza eklemenize izin veriyor. Notes uygulaması eskisinden daha güçlü, ancak tüm bunlar Android'de ve iOS'ta üçüncü parti uygulamalar yoluyla sunulmaktaydı.

Okuyucu Yorumları