iOS uygulamaları casus mu?

iPhone ya da iPad'inize kurduğunuz her iki uygulamadan birisi, arkanızdan bunları yapıyor!

Uygulamaların yüzde 50'si...

Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacıların yürüttüğü çalışma, iOS uygulamalarının en azından yarısının kullanıcıya ait tanımlama bilgilerine eriştiğini gösteriyor. Apple'ın iOS işletim sistemi için geliştirilen uygulamaların yüzde 13'ü cihazın konumuna ilişkin bilgilere erişirken yüzde 6'sı adres defterine göz atıyor.

Araştırmacılar bu sonuçlara ulaşmak için uygulamaların hangi bilgilere eriştiğini tespit eden bir uygulama kullanmışlar. Kullanıcıların uygulama yetkileri üzerindeki engelleri kaldırdıkları jailbreak yapılmış 130.000 iPhone ile yapılan araştırma, Apple artık kullanıcı tanımlama bilgilerine erişim isteyen uygulamalara mağazasında izin vermiyor olsa da bilgilerin sızmaya devam ettiğini gösteriyor. Araştırmayı yürüten ekipten Yuvraj Agarwal ve Malcolm Hall, geliştirdikleri uygulamanın iOS işletim sistemiyle ilişkiye geçmeyen hafifletilmiş bir sürümünü Apple uygulama mağazasına yüklediklerini ama bir nedenden dolayı uygulamanın reddedildiğini belirtiyorlar.

Kullanıcı davranışı üzerine bilgi edinerek ürün geliştirmek ve reklam yapmak isteyen firmalar için kullanıcı tanımlama bilgilerine erişmek paha biçilmez değerde veriler sunuyor. Araştırmacılar bunun iOS cihaz kullananların kişisel veri güvenliğine ilişkin şimdiye kadar yapılmış en büyük çalışma olduğunu belirtiyorlar.

Okuyucu Yorumları