iOS uygulamaları neden daha iyi görünüyor?

Bir uygulamanın iOS'daki sürümü, Android'dekinden daha iyi görünebiliyor. Peki neden?

Neden iOS'da daha iyiler?

iOS'daki uygulamaları Android'inkilerle karşılaştırdıysanız, bazılarının iOS'da daha şık ve hoş görünümlü olduğunu farketmişsinizdir. Bunun nedeni oldukça basit: Göze hoş gelen uygulamaları iOS'da yapmak daha kolay.

Hipmunk arayüz tasarımcısı ve iOS geliştiricisi Danilo Campos, iyi görünen, etkileyici bir iOS uygulaması yapmanın iOS'da Android'e göre daha kolay olduğunu söylüyor.

Arama, Google için ne kadar önemliyse tasarım da Apple için o kadar önemli. Dolayısıyla Apple'ın daha estetik uygulamalar geliştirmeyi kolaylaştırması şaşırtıcı değil. Peki Google'ı tasarımda Apple'ın gerisine düşüren nedenler, tam olarak hangileri?

Birincisi, parçalanma: iOS geliştiricileri, program yazarken çok az sayıda çözünürlük ve donanım profiliyle ilgileniyorlar. Ancak Android'de geliştiriciler neredeyse sınırsız sayıda cihaz parametresini çözmek zorundalar. Android'li cihazlar farklı şekillerde ve ekran çözünürlüklerinde sunuluyorlar, üstelik hızları da farklı. Karma uygulaması ortak kurucusu Lee Linden, "uygulamayı farklı çözünürlüklere ve işlemcilere sahip yaklaşık 20 telefonda test etmeniz gerekiyor, bu ise tabi ki geliştirmeyi yavaşlatıyor" diyor.

Android'deki diğer dezavantajlar

Android'deki diğer dezavantajlar
Karma uygulaması iOS (solda) ve Android'de (sağda) oldukça benzer görünüyor, ancak bu görünüme Android'de ulaşmak için daha çok zaman harcanıyor

Diğer bir örnek ise Hipmunk'un verdiği üç çözünürlük örneğinde çıkıyor. 1x çözünürlüğü eski cihazlar, 2x yüksek çözünürlüklü cihazlar için kullanıldığında, 1.5x gibi garip bir çözünürlük, diğer cihazlar için kullanılıyor ve bu, piksellerde bozulmaya yol açıyor. Bazı geliştiriciler ise bu işe önem vermediklerinden uygulama, bazı ceplerde bulanık görsellere sahip oluyor.

Mobil uygulama takımları genellikle küçükler ve paraya ihtiyaç duyuyorlar. Dolayısıyla basit bir tasarımı iyileştirmek aşırı bir zaman kaybına yol açıyorsa, diğer geliştirmelerin daha az yapılacağı anlamına geliyor. Sonuç olarak Android geliştiricileri, daha az detaylı estetiklerle yetiniyorlar.

Bunların yanında Apple'ın geliştirme belgelerinin daha iyi olması ve SDK yaklaşımı da daha iyi. iOS geliştiricilerinin daha iyi ve eşsiz bir tasarım için daha fazla aracı bulunuyor ve bu durum, Android'de biraz farklı. Campos, Android'deki birçok şeyin belgelenmediğini hissettiğini söylüyor.

Bununla birlikte Google, Android 4.0 ile Android eğitim dersleri ve daha sağlam tasarım ilkeleri sunuyor ve platformlar arasında tutarlı bir tasarımı kolaylaştırıyor. Ancak şu an tüm Android cihazlarının sadece yüzde 3'ü Android 4.0'ı kullanıyor.

Okuyucu Yorumları