iPad düşüyor; tabletler can çekişiyor!

2014 yılı, iPad için bir ilke sahne oluyor. Ama bu ilk, Apple pek mutlu edecek bir ilk değil...

iPad için kötü bir ilk!

Tablet marketi tahmin ettiğimizden daha kötü bir durumda olabilir. 2014 yılının, iPad satışlarının yılın her döneminde düşüş yaşadığı ilk yıl olması bekleniyor. En azından araştırma firması IDC'nin tahminleri bu yönde.

Satışlardaki bu düşüş IDC'nin "büyük yavaşlama" olarak adlandırdığı dünya tablet marketini etkileyen bir durumun parçası olarak gözüküyor. Firma, tablet satışlarının 2014 yılında dünya genelinde büyümüş olacağını ancak yıllık büyümenin 2013 yılındaki yüzde 52.5 oranına göre yüzde 7.2'ye düşeceğini öngörmekte.

Bu haber, özellikle Apple için, büyük bir sürpriz değil. Apple bir süredir iPad satışlarında yaşanan düşüşlerle uğraşmaktaydı ancak bu noktada hatırlatmak lazım ki, Apple halen ABD tablet marketinin tepesinde yer almakta.

IDC, bu ani düşüş için iki olasılık olduğunu belirtmekte: Kullanıcılar tabletlerini akıllı telefonlara göre çok daha uzun süre kullanmakta ve akıllı telefonların kendilerinin büyümesi tablet satışlarını baltalıyor.

IDC'nin program yöneticisi Ryan Reith'in söylediğine göre, tablet marketinin başlangıcında, tablet kullanım sürelerinin akıllı telefonlar gibi 2 yada 3 yıl olduğu tahmin ediliyordu ancak pek çok kullanıcı ürünlerini 3 yıldan fazla süre ile ellerinde tutmayı tercih ettiler.

Reith, tahminlerden daha uzun olan tablet kullanım ömrünün, eski ürünler için yazılım desteğinin devam etmesi nedeniyle ortaya çıktığını düşünüyor. Her ne kadar Reith bu ikinci konu hakkında çok yorum yapmasa da, pek çok kişi phabletlerin (iPhone 6 Plus ve Google Nexus 6 gibi büyük ekranlı akıllı telefonların) giderek artan etkisinin var olduğu markette, tabletlerin konumunu zaten sorgulamaktaydı...

Okuyucu Yorumları