iPhone, 10 Sene İçinde Nasıl Değişti?

İlk iPhone'la tanışmamızın üzerinden tam 10 yıl geçti. Peki o günden beri iPhone'da neler değişti; telefon nereden nereye geldi?

iPhone'un 10 senelik macerası!

İlk iPhone'un tanıtıldığı günden itibaren akıllı telefonlar hakkında bildiklerimiz değişti. Bunun üzerinden 10 sene geçtiğine inanmak biraz zor.

Steve Jobs, 9 Ocak 2007'de sahneye çıkıp iPod ve iPhone çiftini tanıttığında piyasadaki en iyi telefon, Motorola Razr V3 idi. Nokia, Sony Ercisson ve BlackBerry herkesin gözünde değerliydi ve kızaklı ekranlı Telstra hiptop 2, "bir sonraki büyük şey" olarak adlandırılıyordu.

Bugün ise neredeyse tüm telefonlar, ilk iPhone'un sahip olduğu temellerin üzerinden devam ediyor.

İlk iPhone'dan bu yana 14 yeni Apple telefonuyla tanıştık. Peki iPhone, yıllar içinde nasıl değişti?

Ekran boyutu

3,5 inç'lik ilk iPhone'u elinize aldığınızda cihazın küçüklüğü sizi şaşırtabilir. Bugünkü iPhone 7 Plus, 5,5 inç'lik büyük bir ekrana sahip ve piyasada ondan büyük telefonlar da var.

Çözünürlük

İlk iPhone'un 320 x 480 piksellik çözünürlüğü, o günkü birçok şeyden yüksek çözünürlüklüydü. Bugün 5,5 inç'lik Retina HD ekranlı iPhone 7 Plus, 1920 x 1080 piksel çözünürlük ve 401 ppi piksel yoğunluğu sunuyor. Tabi çoklu dokunmatik özellikleri de önemli ölçüde gelişti ve 3D Touch ile ekran, basınca duyarlı hale geldi.

Yapı

Yapı

İlk iPhone, tamamen camdan oluşan ön yüzü ve çoğunlukla metalden oluşan arka yüzü ile eşsiz bir telefondu. On sene sonra bugün, ilk iPhone'un DNA'sına iPhone 7 Plus'ta hala rastlıyoruz. Tamamen metalden oluşan bir gövdeye sahip iPhone 7 Plus, su geçirmezlik özelliğine de sahip.

Kamera

Kamera

İlk iPhone çıktığında telefon kameraları, bir lüks olarak kabul ediliyordu. Cihazın üzerindeki 2MP kamera, rakiplerine kıyasla pek müthiş değildi. Bugün iPhone 7 Plus, sadece arka yüzünde bir değil, iki kamera sensörüyle geliyor ve harika fotoğraflar çekebiliyor.

Pil

Pil

İlk iPhone, ekranı, arayüzü ve tasarımıyla etkilese de, pil ömrüyle bir hafta dayanan telefonlar arasında dehşet saçmıştı. Küçük bir servete mal olan cihaz, her gün şarj olmaya ihtiyaç duyuyordu.

iPhone 7 Plus, dev ekranında web'de dolaşmanıza, oyun oynamanıza, video izlemenize izin veriyor ancak gün sonunda piliniz yine bitiyor. Görünen o ki bazı şeyler hiç değişmiyor.

Güç

Güç

İlk iPhone 412MHz ARM 11 işlemcisiyle diğer telefonlar karşısında oldukça güçlüydü. 64-bit A10 Fusion yongası ise en yeni iPhone'ların ilk iPhone'dan 120 kat daha hızlı olduğu anlamına geliyor.

Depolama

İlk iPhone'un giriş modeli, rakiplerini katlayan 4GB'lık depolama alanıyla geliyordu. Bugün iPhone 7 Plus'ın giriş modeli, 32GB depolama alanı sunuyor.

Bağlantılar

Bağlantılar

İlk iPhone, farklı portları nedeniyle öfkeye yol açmıştı. 2012'de çıkan iPhone 5, uzun süre kullanılan 30 pin'li bağlantıyı kaldırıp, yerine çok amaçlı ve daha hızlı Lightning portunu yerleştirdi.

iPhone 7 Plus, kulaklık girişini kaldırarak benzer bir öfkeye yol açtı ancak ilginç şekilde ilk iPhone da çoğu 3.5mm'lik kulaklığı desteklemiyordu.

Yazılım / arayüz

Apple'ın ilk iPhone'u basit ve şık bir arayüzle geliyor. Izgara tabanlı arayüz yapısı bugün kendini korusa da, ilk iPhone kutudan çıktığı haliyle pek fazla işlev sunmuyordu. Bu durum, App Store ile gelen iPhone 3G ile değişmişti. Uygulama mağazasının üçüncü parti geliştiricilere açılmasıyla Apple, bir anda akıllı telefonların standartlarını belirlemeye başladı. App Store, bugün 2 milyondan fazla uygulama sunuyor.

Okuyucu Yorumları