iPhone 1'den iPhone 6S'e tüm iPhone'lar!

Apple'ın akıllı cepleri değiştiren iPhone'u, ilk tanıtıldığı tarihten bu yana nasıl değişti?

2007'den bu yana iPhone!

iPhone ile ilk defa Ocak 2007'de Steve Jobs'un San Francisco'daki Moscone Center'da sahneye çıkarak yaptığı tanıtımda tanıştık. Aynı sene içerisinde tüm dünyada satışa sunulan iPhone, dokunmatik ekranı, uygulamaları ve medya özellikleriyle akıllı telefonları baştan aşağı değiştirdi.

İşte 2007'den bugüne iPhone'un değişimi.

iPhone 1 (ilk nesil)

iPhone 1 (ilk nesil)

Çıkış tarihi: Haziran 2007 (ABD)

3.5 inç ekrana 320x480 piksel çözünürlüğe sahip ekran, piyasanın en iyilerinden bir tanesiydi. Üçüncü parti uygulamalar, "iPhone OS" üzerinde henüz çalıştırılmıyordu, ancak cihazın dokunmatik ekranı ve dijital medya oynatma özellikleri harikaydı.

iPhone 3G (ikinci nesil)

iPhone 3G (ikinci nesil)

Çıkış tarihi: Haziran 2008

Yüksek hızlı bağlantı, 2008'in en önemli olaylarındandı. Bu yüzden iPhone'un ikinci neslinde 3G'ye yer verildi. Yeni iPhone aynı zamanda daha inceydi ve plastik arka yüze sahipti. En önemlisi ise artık bir uygulama mağazası vardı.

iPhone 3GS (üçüncü nesil)

iPhone 3GS (üçüncü nesil)

Çıkış tarihi: Haziran 2009

iPhone 3GS, zamanında yeteri kadar yenilik getirmemekle eleştirildi. Ancak yakından baktığımızda 3GS'nin daha iyi performans sunduğunu, 3.2MP'lik daha iyi kamerasının artık video kaydedebildiğini ve sesle kontrole izin verdiğini görüyoruz.

Yine 3.5 inç 320x480 ekranla gelen cihazın görünümünde ise büyük bir değişiklik yoktu.

iPhone 4 (dördüncü nesil)

iPhone 4 (dördüncü nesil)

Çıkış tarihi: Haziran 2010

iPhone 4, 3GS'e göre çok daha önemli bir yükseltmeydi. Yeni, düz tasarıma sahip telefon entegre antene sahipti (ancak cihazı "tutma şeklinizle" ilgili yeni tartışmalar başlamıştı). Çözünürlük artık Retina'ya yükselmiş (640x960), kamera ise üstün bir 5MP sensörle değiştirilmişti. Apple, yaklaşan rakiplere iPhone 4 ile çok güzel bir cevap vermişti.

Devamı, sonraki sayfamızda.

iPhone 4S (beşinci nesil)

iPhone 4S (beşinci nesil)

Çıkış tarihi: Ekim 2011

Beşinci nesil telefon için "S" harfini tekrar kullanan Apple, bu telefonundaki yeniliklerin daha küçük olduğunu söylüyordu. iPhone 4S'in tasarımı aynıydı, ancak içerisinde Apple'ın yeni A5 işlemcisine sahipti. 8MP'lik kamera 1080p video kaydedebiliyordu. Bu sırada iOS, donanımla aynı hıza gelişiyor ve Siri, iPhone 4S'e özel bir işlev olarak sunulmaya başlanıyordu.

iPhone 5 (altıncı nesil)

iPhone 5 (altıncı nesil)

Çıkış tarihi: Eylül 2012

Apple, altıncı telefonunda popüler cihazının boyutlarını değiştirmenin zamanının geldiğine karar verdi. Selefinden yüzde 20 daha hafif olan iPhone 5, 4 inç'lik 640x1136 piksel çözünürlüklü bir ekrana sahipti.

iPhone 5'in en önemli eksilerinden bir tanesi, eskimeye başlayan bir iOS'la gelmesiydi ancak bir sene sonra 18 Eylül'de çıkan iOS 7'yle bu sorun çözüldü.

iPhone 5S / 5C (yedinci nesil)

iPhone 5S / 5C (yedinci nesil)

Çıkış tarihi: Eylül 2013

iPhone'un evriminin yedinci adımında önemli bir değişiklik yapıldı ve iPhone'un daha ucuz, plastik gövdeli ikinci bir modeli, yani iPhone 5C ortaya çıkarıldı. iPhone 5C, plastik gövdesi ve daha büyük pili dışında iPhone 5'in birebir kopyasıydı.

iPhone 5S ise daha güçlü işlemci, daha iyi kamera ve home tuşuna gizli yeni parmak izi tarayıcısı gibi arka plan geliştirmeleriyle geliyordu. 2008'de App Store ortaya çıktığından bu yana en büyük güncelleme olan iOS 7 ise, önemli değişiklikler getiriyordu.

iPhone 6 / 6 Plus (sekizinci nesil)

iPhone 6 / 6 Plus (sekizinci nesil)

iPhone 4S'ten iPhone 5'e geçişte olan büyük değişiklikler, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus'ta da yaşandı. En önemli değişiklik, şüphesiz iPhone'un ekranının 4 inç'ten 4.7 inç'e yükseltilmiş olmasıydı. Bu sırada çözünürlük de 1136x640'tan 1334 x 750'e yükseltilmişti. Yani yüksek piksel yoğunluğu, büyütülen ekran boyutuna karşın korunmuştu.

iPhone 6 Plus ise daha da büyük, 5.5 inç'lik bir ekranla geliyordu. Telefon, çözünürlüğü de 1920 x 1080 piksele yükseltmişti.

Her iki cihaz da iPad Air'i andıran metal arka yüze sahiplerdi ve son derece kaliteli ve eşsiz bir görünüm sunuyorlardı. Bir başka önemli değişiklik, güç düğmesinin büyüyen ekran boyutu nedeniyle üstten sağ tarafa taşınmış olmasıydı.

iPhone 1'den iPhone 6S'e tüm iPhone'lar!

iPhone 6S / 6S Plus (dokuzuncu nesil)

"S" harfinden de anlayacağınız üzere iPhone 6S ve 6S Plus, 2014'ün iPhone 6 ve 6 Plus'ının oluşturduğu sağlam temeli geliştirmeye odaklanıyor. Telefonlar, aynı ekran boyutuna ve görünüme sahipken renk seçeneklerinin arasında Rose Gold eklendi.

Bununla birlikte Apple, telefonlarının gövdesinde 7000 serisi alüminyuma geçerek bükülme sorunlarını çözmeyi umuyor. Cihazlar, Apple'ın yeni A9 işlemcisiyle gelirken kamera, artık 12MP'e yükseltilmiş buluyor.

Apple'ın yeni telefonlarına eklediği en önemli özelliklerden biri ise, ekrana ne kadar bastırdığınızı anlayabilen 3D Touch teknolojisi. Yeni iPhone'lar bu sayede hafif ve sert dokunuşlar arasındaki farkı algılayarak, size farklı işlevler sunabiliyor.

Okuyucu Yorumları