iPhone 4S fotoğrafları ters mi çekiyor?

iOS 5'de çekilen fotoğraflarda bir "terslik" olduğu ortaya çıktı! İşte o terslik ve ilginç "çözümü"

iPhone 4S'de bir garip sorun!

Akıllı ceplerimizin vazgeçilmez bir özelliği olan kameraların hayatımızda bize büyük kolaylıklar sağladığını inkar edemeyiz. Bazı üreticiler telefonlarda fotoğaf çekme özelliği için donanımsal bir düğme ekliyorlar.

Apple ise iOS 5 ile minimal tarzını sürdürdü ve iPhone 4S'e bir kamera düğmesi eklemek yerine, ses açma düğmesini bir fotoğraf çekme düğmesi haline getirdi. Ancak iOS geliştiricilerinin gözünden kaçan bir detay, donanımsal düğme ile çekilen fotoğrafların ters olduğu ortaya çıktı.

Bu hatanın nedeni ise basit. "Giriş" düğmesi sağ tarafta olduğunda, telefonun düz tutulduğu varsayılıyor. Donanımsal düğmeyi kullandığınızda ise lens ters duruyor. iOS, cihazın denge çarkı yoluyla yönü algılıyor ve resim yazılımına yardımcı olmak üzere bir EXIF özniteliğini ayarlıyor.

Ancak Windows 7'deki entegre fotoğraf görüntüleyici ve Windows Live Photo Gallery, bilinmeyen bir nedenle bu özniteliği düzgün bir şekilde okuyamıyor. Fotoğrafı bu uygulamalar yoluyla döndürmek istediğinizde ise "Bu fotoğrafı döndüremezsiniz" şeklinde bir hata mesajı alıyorsunuz.

Daha büyük bir sorun, çözüm yolları

Daha büyük bir sorun, çözüm yolları
Videolar da ters kaydediliyor

Fotoğrafı döndürmek farklı yollarla oldukça kolay, ancak asıl sorun fotoğraflarda değil videolarda ortaya çıkıyor. Zira donanım düğmeleri üstte olduğunda videolar da ters kaydediliyor ve videoları döndürmek, fotoğrafları döndürmek kadar kolay bir işlem değil.

Bu sorunu çözmek için Apple'ın sadece EXIF döndürme özniteliklerini kullanmak yerine doğru yönde kaydetmesi gerekebilir.

Sorun çözülene dek iPhone ile fotoğraf çekerken donanımsal düğme yerine ekran düğmesini kullanabilirsiniz. Veya biraz garip bir yol olsa da sorunu şöyle de çözebilirsiniz: Telefonu donanımsal düğmeleri altta olacak şekilde tutarak ve sol elinizle düğmeye alttan basarak fotoğraf çekebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları