iPhone 5'in A6 çipi mercek altında

iPhone 5'in adı çok anılan ancak ne olduğunu kimsenin çözemediği A6 çipinin içinde bunlar varmış!

A6 aslında kaç çekirdekli?

iPhone 5'in teknik detayları gizemini koruyan A6 işlemcisi, detaylı bir incelemeye tabi tutuldu ve işlemcinin iki özel CPU çekirdeğine, üç grafik çekirdeğine sahip olduğu anlaşıldı.

iPhone 5'i mikroskop altına yatıran TechInsights'ın incelemeleri, "kolaylıkla farkedilen" üç GPU çekirdeğini gösteriyor. Ancak şirket, Apple'ın "küçük-büyük" yaklaşımını izleyerek dördüncü bir çekirdek kullanma olasılığının da var olduğunu söylüyor. AppleInsider'dan Eran Dilger, çipin genel amaçlı çift ARM çekirdeğini taşıdığını, ancak Apple'ın ARM'nin stok Cortex-A8 veya Cortex-A15 tasarımlarını kullanmadığının bilindiğini vurguluyor. Apple, çip üzerinde kendi amaçları için optimize ettiği özel bir CPU tasarımı kullanıyor.

Dilger, Apple'ın özel ARM işlemci çekirdeği geliştirme lisansına sahip olduğunu vurguluyor. Dilger, tüm lisansların bu tür bir özel tasarıma izin vermediğini söylüyor. Dilger, sözlerine şunları ekliyor: "Apple, ARM'nin CPU çekirdekleri yanında Imagination Technologies ile 2007'de gizlice imzaladığı 'çoklu kullanım lisans anlaşması' sayesinde 'sonraki jenerasyon grafikler ve video IP çekirdeklerine' erişim sağlayacak."

A6, beklendiği gibi Samsung tarafından bir araya getirilmiş ve yeni iPad'deki A5X'den daha küçük bir yapıya sahip. Dilger'a göre Apple'ın Samsung'un A6'sında Samsung bellek kullanmaması, onun işlerini Samsung'dan ayırmak istemesinin önemli bir göstergesi.

BGR'den Raymond Wong ise iPhone 5'in gerçekten de Xbox 360 ve PS3 kalitesinde grafikleri iOS'a getirebileceğini söylüyor. Wong, iPhone 5 tanıtımı sırasında gösterilen Real Racing 3'deki gerçek zamanlı yansıma efektlerinin ve fiziklerin, önceki iPhone'larda olmadığının altını çiziyor.

Okuyucu Yorumları