iPhone 5S ve iPhone 5C karşı karşıya!

Apple'ın yeni bombaları iPhone 5S ve iPhone 5C'nin özelliklerini tek tek karşılaştırdık!

iPhone 5S vs iPhone 5C!

Apple'ın yeni "üst düzey" cebi iPhone 5S'i ve iPhone 5C'si arasında ne farklar var? iPhone 5S, 5C'den ne kadar üstün?

iPhone 5S her ne kadar "devrimsel" bir yenilik sunmasa da üzerindeki parmak izi tarayıcısı, sorunsuzca çalıştığı takdirde ilgi çekebilir. Bunun yanında uzun süredir "ucuz" olarak adlandırılan iPhone 5C, mevcut iPhone 5'in yerini alacak, dolayısıyla plastik kasası dışında ondan kalır bir yanı pek yok. Biz de Apple'ın yeni cihazları hakkında belki de en merak ettiğiniz sorulardan birini cevaplamak, iki yeni ürünü karşılaştırmak istedik.

Yapı

İki telefonun görünümü oldukça farklı. iPhone 5S, iPhone 5'in kaliteli görünümünü koruyor ve üç farklı renk seneğiyle geliyor.

iPhone 5S'in ölçüleri 123.8 x 58.6 x 7.6mm ile iPhone 5'in tamamen aynısı. iPhone 5C, milimetrelerle ölçülse de her yönden biraz daha büyük. 124.4 x 59.2 x 8.97mm ölçülerindeki iPhone 5C, 5S'ten farkedilir derecede daha ağır. iPhone 5S 122gram, 5C ise 132 gram ağırlığında.

iPhone 5S'te klasik giriş düğmesi de Touch ID parmak izi sensörünü üzerinde barındıracak şekilde güncellenmiş. iPhone 5S'in arkasında çift LED flaş bulunuyor, iPhone 5C'de ise çift LED yok.

Ekran

İki ekran da 4 inç dokunmatik Retina ekrana sahipler. iPhone 5'te de kullanılan ekran, yine 640 x 1136 çözünürlük sunuyor. Piksel yoğunluğu ise 326.

Kamera ve bağlantı

Kamera ve bağlantı

Kamera

iPhone 5C, Apple'ın tasarladığı lenste birkaç geliştirme yapıyor. Yeni kamera uygulaması beyaz dengesini, pozlamayı otomatik olarak ayarlayabiliyor. 5C, her fotoğraf çektiğinizde yeni bir "dinamik lokal ton haritası" oluşturabiliyor. 1.2MP'lik iSight kamerasındaki arka aydınlatma sensörü ise düşük ışıkta yaptığınız FaceTime aramalarını iyileştiriyor.

iPhone 5S, sahip olduğu çift LED'li "True Tone" flaşla daha gerçekçi tonlar yakalayabiliyor. Yüzde 15 daha geniş sensör (f/2.2 apertür) daha çok ışık toplayabiliyor. iPhone 5C ve iPhone 5'in apertür değeri f/2.4. Yeni Burst modu saniyede 10 fotoğraf yakalayabiliyor ve en iyisini otomatik olarak seçebiliyor.

iPhone 5S, 720p'de 120FPS ağır çekim videolar da çekebiliyor.

Bağlantı

İki telefonda da NFC yok. 802.11a/b/g/n Wi-Fi ve Bluetooth 4.0 desteği her iki cepte de yer alıyor.

İşlemci, yazılım ve depolama

İşlemci, yazılım ve depolama

İşlemci

iPhone 5C, yerini aldığı iPhone 5'in işlemcisi olan Apple A6'yı kullanıyor.

iPhone 5S ise Apple'ın 64-bit'lik yeni çipi A7 işlemciyi kullanıyor. Apple'a göre bu işlemci, A6'dan iki kat hızlı. A7'nin teknik detayları bilinmese de OpenGL ES 3.0 sayesinde hızlı 3D grafikler sunabildiği, iPhone 5S'in sensörlerini takip eden M7 adında bir yardımcı işlemciye sahip olduğu biliniyor.

Yazılım

Her iki cep de iOS 7 ile çalışıyor. iOS 7, Pages, Numbers, Keynote, iMovie ve iPhoto uygulamalarını ücretsiz olarak sunduğu gibi yeni bir kamera uygulamasıyla geliyor. iPhone 5S'te parmak izinizle cebinizin kilidini açmaya izin veren bir Touch ID uygulaması yer alıyor.

Depolama

Apple, bazı söylentilerin aksine henüz 128GB'lık depolama işine elini atmadı. iPhone 5S'in 16GB, 32GB ve 64GB'lık modelleri bulunuyor. iPhone 5C'nin ise 16GB ve 32GB kapasiteli modelleri olacak. Apple'ın telefonları, çoğu Android'li rakibinin aksine microSD kartlarıyla genişletilemiyor.

Pil ömrü

Apple'ın verdiği bilgilere göre iki cep de 10 saat konuşma süresi, 250 saate kadar bekleme süresi, LTE'de 10 saat sörf, Wi-Fi'da 10 saat sörf, 10 saat video oynatabilme ve 40 saat müzik çalabilme süreleri sunuyor.

Okuyucu Yorumları