iPhone 6S gerçekten "masaüstü" hızında mı?

Yeni iPhone 6S'in masaüstü PC'ler kadar güçlü olduğu iddiası ne kadar doğru?

"Masaüstü" kadar hızlı mı?

Apple yöneticisi Phil Schiller, 9 Eylül'deki iPhone 6S tanıtımında yeni telefonun "masaüstü sınıfı performans" sunduğunu söyleyerek yeni bir tartışma başlattı. Aslında firma bu iddiasını her sene tekrarlıyor, ancak internette John Gruber tarafından ortaya atılan "yeni iPhone 6S, Geekbench'te tek çekirdekte yeni MacBook'tan bile hızlı" iddiası, ilgi uyandırdı. Ancak her şey bu kadar basit olmayabilir.

Yeni MacBook'taki Intel Core M işlemcisi, zaten yavaş bir işlemci olduğundan çok çekirdekli işlemciler tarafından (Galaxy S6 ve Note 5'teki Exynos ARM yongaları) geride bırakılmış durumda.

Dahası bu iddia, Intel'in laptop sınıfı Core i5 ve Core i7 işlemcileriyle gelen Mac'leri için geçerliliğe sahip değil. Daha ucuza satılan 11 inç'lik MacBook Air bile iPhone 6S'ten daha yüksek bir performansa sahip.

Gruber'ın haklı olduğu nokta ise diğer ARM tabanlı üreticilerin aksine Apple'ın tek çekirdek performansına odaklanması. Tek çekirdek performansı iOS'ta önemli olabilir ancak masaüstü sınıfı işletim sistemlerinde çoklu çekirdek performansı çok daha önemli.

Mobil ve masaüstü bilişim arasındaki fark, son birkaç senedir "hız" olmaktan çıkmış durumda. Fark, işletim sistemi, uygulamalar ve kullanıcı modları gibi alanlarda - Windows 8.1 gibi "masaüstü" işletim sistemlerinde, 7 inç'lik bir tablette bile görevleri aynı anda çalıştırabiliyor, aralarında rahatça geçiş yapabiliyorsunuz. iOS gibi "mobil" işletim sistemleri ise bir veya iki görevi öne çıkarmaya odaklanıyor; bunun yanında katı sandbox ve katı kullanıcı izinlerine yer veriyor. Uygulamaların birbirleriyle olan iletişimi ise mobilde oldukça kısıtlı. Bu işletim sistemleri, dokunmatik ekranı ve basitliği esas alıyor, aynı zamanda güç tüketimi konusunda çok tasarruflu davranıyor.

Apple'ın yaptığı değişiklik ise, müşterilerinden olan beklentisi. Firma, satın alma kararınızı fiyat veya işlem gücüne dayanarak yapmanızı istemiyor. Bunun yerine iOS uygulamalarının mı, yoksa Mac OS uygulamalarının mı size daha uygun olduğunu belirlemeniz gerekiyor. Sonuçlarını ancak zamanla göreceğimiz bu yeni yaklaşımın başarılı olup olmayacağını biz de merak ediyoruz.

Okuyucu Yorumları