iPhone 6S sizi gözetliyor mu?

iPhone 6S'in yeni Live Photos işlevi ve yenilenen Siri, sizi gizlice takip mi ediyor?

iPhone 6S sizi gözetliyor mu?

Sürekli olarak sizi dinlemeye veya izlemeye yönelik işlevlerle gelen telefonlar, doğal olarak gizlilik endişelerine yol açıyorlar. Yeni tanıtılan iPhone 6S de bu gizlilik tartışmalarına dahil olmak üzereydi ki Apple, içleri rahatlatacak bir açıklamayı TechCrunch'a yaptı.

Apple'ın siteye söylediklerine göre ne sesli komutlarınızı sürekli olarak dinleyen Siri, ne de fotoğraf çekmeden önceki ve sonraki kısa bir anı kaydeden Live Photos, sizi gözetlemek gibi bir davranışta bulunmuyor. Siri, daha önce Moto X'te ortaya çıkan teknolojiye benzer şekilde çalışıyor - yazılım yalnızca söyleyeceğiniz anahtar sözcükleri algılamaya çalışıyor, sesinizi kayıt altına almıyor. Sesi işlemek üzere kullanılan ara bellek (ses kayıtları değil, ses motifleri), birkaç saniye sonra siliniyor. Dahası bu işlevi kullanmak için kendiniz etkinleştirmeniz gerekiyor.

Live Photos'ta da durum çok farklı değil. iPhone, fotoğraftan önce ve sonra toplam 3 saniyelik bir video kaydediyor. Ancak deklanşöre basana kadar video, cihazınıza kaydedilmiyor. Apple'e göre içerikler, hem cihazda, hem de iCloud'a gönderilirken şifreleniyor. Live Photos işlevi varsayılan olarak açık, ancak kamera uygulaması içerisinden kapatılabiliyor.

Apple'ın NSA veya polis tarafından her mesajınızın izlendiği izlenimini vermek istememesi oldukça doğal. Firmanın bu açıklamasıyla birlikte yeni işlevler hakkında kafaları kurcalayan birkaç soru, cevabını bulmuş oldu.

Okuyucu Yorumları