iPhone'a kafa tutan 10 cep telefonunu...

iPhone'a meydan okuyan 10 cep telefonunu inceledik: İşte kafa tutanlar veya tutmaya çalışanlar...

iPhone'a meydan okuyanlar...

Yeni iPhone piyasaya çıkar çıkmaz 3 gün içinde bir milyondan fazla satış rakamına ulaştı. Tabii ki rakipleri de boş durmuyor. Biz de, bu makalemizde, geçen süre zarfında iPhone'a kafa tutmaya çalışan alternatif modelleri inceliyoruz.

Apple, iPhone 3G S ile iPhone serisinin; video fonksiyonu, MMS desteği ve sesli komut gibi eksiklerini kapattı. iPhone'un kamerası otomatik odaklama özelliğine sahip ve 3 Megapiksel kalitesinde resimler çekebiliyor.

Yeni iPhone'un, tamamen hatasız olduğunu da söyleyemeyiz. En bariz eksiklerden biri de kolay çizilebilir arka yüzey konusunda hiçbir geliştirme yapılmaması. Aynı şekilde, sadece yetkili servis tarafından değiştirilebilen piller, bu model için de tercih edilmiş. Java programlarını iPhone üzerinde kullanmak isteyenler de hayal kırıklığına uğrayacaktır. Yeni iPhone'un selefinden miras kalan başka bir olumsuz özellik ise sahip olduğu yüksek fiyat.

Peki, rakipleri daha mı iyi?
iPhone'un, 2007'nin yazında piyasaya çıkmasından itibaren, diğer cep telefonu üreticileri Apple iPhone'un stil ve fonksiyonlarını taklit etmeye çalışıyorlar. Bunu da cep telefonlarına birçok ekstra donanım özelliği ekleyerek başarmak istiyorlar. Bu üreticilerin kullandıkları işletim sistemleri farklı, farklı: Symbian, Windows Mobile, Android, BlackBerry sistemlerinden alın da üreticilerin kendi geliştirdikleri sistemlere kadar birçok değişik işletim sistemi kullanılıyor.

Gelecek sayfalarda Apple iPhone 3G S'e kafa tutan en gözde cep telefonlarını inceleyecek, iyi ve kötü yönlerini sizinle paylaşacağız. Ve bu arada da bahse konu olan aygıtın gerçekten de iPhone'a rakip olup olamayacağını değerlendireceğiz.

HTC Touch Diamond 2

HTC Touch  Diamond 2
HTC Touch Diamond 2: Şık bir Windows Smartphone

İlk Touch Diamond ile karşılaştırıldığında, Touch Diamond 2 birçok konuda daha gelişmiş olduğu bir gerçek; özellikle dokunmatik ekran konusunda.

Artıları
Touch Diamond 2 büyük ihtimalle iPhone'un en cüsseli rakibidir. Bu telefon Windows Mobile işletim sistemini kullanıyor. iPhone 3G S'de olduğu gibi bu modelde de mekanik bir tuş takımı bulunmuyor; veri girişi için dokunmatik ekranın üzerinden sanal klavyeyi kullanıyorsunuz. Aygıtın kalınlığının sadece 14 mm olması ile övgüyü hak ediyor. Büyük dokunmatik ekranın üzerinde parmaklar ile sorunsuz kontrol sağlayabiliyorsunuz. Bunda HTC'nin geliştirdiği TouchFlo arayüzünün Windows işletim sistemi ile uyumlu çalışmasının büyük etkisi var. HTC Touch Diamond 2'nin işçilik kalitesi de başarılı. Özellikle arka kapağın işçiliğinin bir önceki modele göre daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Donanım özelliklerine baktığımızda: WLAN, HSDPA,GPS ve Bluetooth özellikleri ile karşılaşıyoruz.

Eksileri
Diamond2'nin nefesi pek de uzun sayılmaz. Pil testimizde, aygıt ancak 3 saatlik bir konuşma süresine izin verdi. İş çevrelerine hitap eden bir cep telefonundan daha fazlasını beklerdik. Rakiplerine baktığımızda 4 saat seviyesine rahatlıkla çıktıklarını görüyoruz. Bunun yanında 3,5 mm kulaklık girişinin de eksikliğini hissettik. Kendi kulaklığınızı sadece bir USB adaptör sayesinde kullanabiliyorsunuz; bunun dışında size aygıtın orijinal kulaklığını kullanmak düşüyor. Yalnız biz orijinal kulaklığın kalitesinden pek tatmin olmadık; bu kulaklıkların aygıtın müzik kapasitesini tam olarak kullanamadığını düşünüyoruz.

Sonuç
Touch Diamond2, iPhone'un iddialı rakiplerinden biri. Yetersiz pil dışında herhangi önemli bir eksikliğe rastlamadık. Ayrıca bir hatırlatma: Donanımsal gerçek bir klavye ihtiyacı duyanlar HTC'nin bir diğer modeli Touch Pro2'ye göz atabilirler.

Nokia N97

Nokia N97
Nokia N97: Donanımsal klavyesi ve dokunmatik ekranı ile bir adım önde.

Nokia N97, piyasaya girmesinden kısa süre sonra iş cep telefonları listelerini zorlamaya başladı. iPhone'ın sahip olmadığı bu iki özelliği ona avantaj sağlıyor: Donanımsal bir klavye ve daha iyi bir kameraya sahip olması.

Artıları
Ekran büyüklüklerini karşılaştırdığımızda N97'nin iPhone'dan pek de aşağı kalmadığını görüyoruz. İki modelin de ekranının diyagonal uzunluğu 3,5 inç. N97'nin dokunmatik ekranının gayet iyi çalıştığını söyleyebiliriz; her ne kadar da Multitouch fonksiyonuna sahip olmasa da. Diğer donanımsal özellikler arasında WLAN, HSDPA ve GPS'i sayabiliriz. Bu cep telefonu donanımsal klavyesi ve uzun şarj tutma süresi ile iş çevrelerine de hitap ediyor. Testimizde 4,5 saatlik bir konuşma gerçekleştirebildik. N97'nin 5 Mega Piksel kamerası da keskin ve kontrast oranı yüksek fotoğraflar çekmesi ile beğenimizi kazandı. Her ne kadar N97 tasarım konusunda pek bir şeyler sunmasa da, basit ve şık görünümü beğenimizi kazandı.

Eksileri
N97 Akustik değerlendirmemizde vasat bir görüntü çizdi: Her ne kadar görüşülen kişinin sesi her zaman duyulsa da bazen sesler doğallığını kaybediyordu. Aynı şekilde hoparlör üzerinde konuşmadan da pek memnun kalmadık: Sesler çok sert ve metalik çıkıyordu. Klavye'nin kullanımı gayet iyi; ama tuşların dokunma noktaları yeterince belirgin değil ve bu da özellikle uzun metin girmede sıkıntı yaratabiliyor. N97, iPhone'da da olduğu gibi; ofis dokümanlarını sadece gösterebiliyor, üzerinde değişiklik yapılmasına izin vermiyor. Bu özelliğe de sahip olmak isteyenler, kurulu olan Quick-Office programını yükseltmeliler.

Sonuç
Nokia, N97 ile büyük kozunu ortaya koyuyor ve iPhone 3G S'i birçok alanda geride bırakıyor. Gerek multimedya fonksiyonlarında olsun, gerek iş fonksiyonlarında olsun, N97; her ne kadar iPhone gibi bir cazibeye sahip olmasa da; en iyi cep telefonları arasında kendine yer buluyor. Ufak tefek eksiklerini görmezden gelebilirsiniz. iPhone gibi bu telefonun da fiyatı oldukça tuzlu.

Nokia 5800 XpressMusic

Nokia 5800 XpressMusic
Nokia 5800 XpressMusic: Sadece yazı yazarken kalemini kullanma ihtiyacını hissediyorsunuz.

Bu yılın başından beri Nokia'nın dokunmatik ekranlı modeli 5800 XpressMusic piyasada. Nokia ilk dokunmatik ekranlı cep telefonunda birçok şeyi doğru yaptı, ama hatasız olduğunu söylemek zor. Tabii ki bu Nokia da, yeni iPhone'un en dişli rakipleri arasında.

Artıları
Uzun yıllar süren suskunluktan sonra Nokia ilk dokunmatik ekranlı cep telefonunu Ocak 2009'da piyasaya çıkardı. 5800 birçok karşılaştırma da zirveye ulaştı ve en iyi cep telefonları arasına girdi. Bu kadar iyi bir derce yapmasının nedeni: Yeterli ve düzgün donanım özellikleri ve pratik S60 arayüzü. Nokia başarılı Symbian sistemini dokunmatik kullanıma güzel uyarladı; ürün ile beraberinde verilen kaleme neredeyse hiç ihtiyacınız olmuyor. Sadece metin girerken ihtiyacını hissediyorsunuz kalemin. Akustik konusunda başarılı olan 5800'ün konuşma süresi de 4,5 saat ile oldukça tatminkâr. Fiyatının ise böyle bir cep telefonu için çok uygun olduğunu söyleyelim...

Eksileri
Ne yazık ki 5800 XpressMusic de, iPhone'un dokunmatik ekran konusunda ulaştığı seviyeyi yakalayamıyor; bunun başlıca nedeni dokunmatik ekranının genelde yavaş tepki vermesi. Kullanım sırasında mantıksız bulduğumuz bir başka konu da bazı komutlar için çift tıklamanın, bazıları içinse tek tıklamanın gerekli olması. Nokia 5800; görünüş konusunda da, tamamı plastik kasasıyla pek iyi bir izlenim bırakmıyor. Gerçek bir mültimedya cep telefonu için 3,2 Mega Piksel bir kamera'nın yetersiz olduğunu söyleyebiliriz. Neyse ki iPhone 3G S de bu konuda aynı yetersizliğe sahip.

Sonuç
5800 XpressMusic'in en can alıcı yönü sahip olduğu uygun fiyat etiketi. Aynı fiyata sahip hiçbir cep telefonunda bulamayacağınız kaliteli donanım özelliklerine sahip oluyorsunuz. Yalnız 5800'ü satın alırken düşük işçilik kalitesini ve yanlış materyal seçimini göz önüne almalısınız.

LG Electronics KM900 Arena

LG Electronics KM900 Arena
LG Electronics KM900 Arena: İçi de dışı da iyi tasarlanmış bir cep telefonu.

KM900 Arena, LG'nin yeni S sınıfı arayüzünü kullanıyor. Bu da beklentilerimizi artırıyor.

Artıları
S sınıfı arayüzü sayesinde KM900 Arena'nın ana menülerini kişiselleştirebiliyorsunuz. 4 ayrı kişiselleştirilebilir menü grubu ile müzik, bağlantılar, kısayol ve widget gibi öğeleri kategorize edebiliyorsunuz. Hafıza kapasitesi konusunda LG cimri davranmamış ve KM900 Arena'yı 8 Gb'lık bir hafıza ile donatmış; bunun yanında microSD yuvası aracılığı ile kapasiteyi artırmanız her zaman mümkün. Bunların dışında; WLAN, HSDPA, ve GPS özelliklerine de sahip. MP3 çalar da şık görünümü ve iyi ses kalitesi ile beğenimizi kazandı. KM900'ün şaşırtan bir özelliği ise: Multitouch özelliğine sahip çok hassas dokunmatik ekranı. Multitouch özelliği her ne kadar iPhone'daki gibi etkileyici olmasa da, resimlerde ve web sayfalarında bu fonksiyon ile zum ve rotasyon fonksiyonlarını kullanabiliyorsunuz.

Eksileri
Daha az etkileyici olan ise 5 Mega Piksel kameranın resim kalitesi. Sadece optimal ışık koşullarında iyi resimler elde edilebiliyor. Video çekiminin başarısının da elinizi sabit tutmanıza bağlı olduğunu söyleyelim. Web tarayıcısının da, daha seri olmasını ve sayfaları daha hızlı oluşturmasını beklerdik. Üreticinin kendi geliştirdiği işletim sistemini kısıtlı imkânlarından dolayı, KM900'ün sadece birkaç widget ile geliştirilebiliyor olması da pek parlak bir özellik değil. En önemli eksiğinin ise düşük konuşma süresinin olduğunu vurgulayalım. KM900 Arena'nın pili ancak 2,5 saatlik bir görüşmeye dayanabildi.

Sonuç
LG KM900 Arena size düzgün donanım özellikleri ve hatta Multitouch özelliğini bile sunuyor. Her ne kadar web tarayıcısı gibi bazı önemli özelliklerinde eksikleri bulunsa da, bu cep telefonu iPhone'a rakip olabilecek kaliteye sahip.

Samsung I8910 HD

Samsung I8910 HD
Samsung I8910 HD: Videoları HD çözünürlüğünde kaydedebiliyor.

Samsung I8910 HD piyasaya çıkar çıkmaz birçok değerlendirme listesinde zirveye yerleşti. Bu üst seviye cep telefonunun özellikleri arasında HD kalitesinde video kaydı yapabilme de bulunuyor.

Artıları
Samsung'un birçok yeni modelinde olduğu gibi, bu modelin ekranında da AMOLED teknolojisi kullanılıyor. Bu teknoloji sayesinde doygun renklere sahip çok keskin bir görüntü ile karşılaşıyorsunuz; aynı zamanda enerji tüketimi daha az. Pilin dayanma süresine baktığımızda, cep telefonları için yeni bir rekor değere ulaştık: Kesintisiz 6 saatlik bir görüşme süresi sunuyor size I8910 HD. 3,1 inç büyüklüğündeki dokunmatik ekranın komutlara tepki süresi gayet iyi ve menü yapısı da başarılı. Samsung, Nokia 5800 XpressMusic'de de kullanılan, dokunmatik ekran ile kullanım için optimize edilen Symbian S60 sistemini kullanıyor. Ayrıca Widget yönetim uygulaması 'TouchWIZ' de I8910 HD'ye entegre edildi. 8 Mega Piksel kamerası, ışık durumunun uygun olduğu ortamlarda keskin resimler elde ediyor. Kapalı ortamlarda ise resim kalitesi düşüyor; bu durumda LED aydınlatması da optimal çözümü sunmuyor. Videoları ise HD kalitesinde (1280x720) kaydedebiliyor I8910 HD.

Eksileri
Samsung I8910'un birçok artısı karşısında sadece birkaç eksiği bulunuyor. Konuşma sesinin kalitesi konusunda pek memnun kalmadık: Konuşurken arka planda belirgin bir cızırtı duyuluyordu. Aynı şekilde hoparlör üzerinden konuşurken de karşı tarafta ses boğuk çıkmaması gerekirdi. Bunun dışında I8910 da Symbian sisteminin birkaç eksikliğini devralmış gözüküyor; mesela menülerde tek ve çift tıklama varyasyonu. 152 gram ağırlığı ile de pek hafif sayılmaz I8910 HD.

Sonuç
Bileğinin hakkıyla I8910 HD birçok değerlendirme listesinde zirvedeki yerini koruyor. Büyük dokunmatik ekranı ile; her ne kadar menü ergonomisi iPhone kadar etkileyici olmasa da, iPhone 3G S'e meydan okuyor. Şunu da belirtelim ki I8910 HD'ye sahip olmak için cüzdanınızın da sağlam olması gerekiyor...

Samsung I7500 Galaxy & Samsung Jet S8000

Samsung I7500 Galaxy & Samsung Jet S8000
Samsung I7500 Galaxy: 5 Mega Piksel kameraya sahip tek Android cep telefonu.

Temmuzun başından itibaren Samsung I7500 Galaxyyurt dışındaki satış mağazalarında yerini aldı. Android temelli bir cep telefonu olan bu model ilgi çekici özellikleri ile iPhone'a meydan okuyor.

Artıları
Samsung ilk Android cep telefonunu üretirken hiçbir masraftan kaçınmamış. WLAN ve HSDPA yanında HSUPA veri transferi teknolojisi de destekleniyor. 3,2 inç büyüklüğündeki AMOLED teknolojisine sahip dokunmatik ekranın üzerinde resimler gayet keskin görüntüleniyor; ayrıca ekranın komutlara tepkisi de gayet düzgün işliyor. Android sistemine sahip bu model birçok ek program ile zenginleştirilebiliyor. Standart olarak bulunan Google Mail programı dışında, isteğiniz doğrultusunda, başka e-posta programları da kullanabiliyorsunuz. Her ne kadar hafıza kartı yuvasına sahip olmasa da I7500, buna karşılık 8 GB'lık dâhili bir hafızaya sahip.

Eksileri
I7500 Galaxy; 5 Mega Piksel Kamerası ile, Android cep telefonları arasında; bu alanda en gelişmiş özelliklere sahip. Yine de incelediğimiz erken versiyon, sadece uygun ışığın olduğu ortamlarda çektiği resimler ile bizi etkilemeyi başardı. Bunun dışında, çekilen resimler ya bulanık çıkıyor ya da ışık dengeleri bozuluyor. Samsung kasada bolca plastik malzeme kullanmış; bu yüzden kasa parmak izlerine, çiziklere kolayca maruz kalabiliyor. İş çevreleri için Android sistemi yeterli özellikler sunmuyor; bu ihtiyaçları gidermek için eklentiler edinmeniz gerekecek.

Sonuç
İncelediğimiz erken versiyon I7500 Galaxy bile, düzgün sonuçlara imza atmayı başardı. Satışa sürülen versiyonunun daha eksiksiz olacağını tahmin ediyoruz. Özellikle Kamera ve mültimedya konusunda Samsung iyileştirmeler yapmalı. Bu haliyle bile I7500 Galaxy, iPhone 3G S'i gözüne kestirmiş gözüküyor.

Samsung I7500 Galaxy: 5 Mega Piksel kameraya sahip tek Android cep telefonu.Samsung Jet S8000
Her ne kadar Samsung bu modelde kısıtlı geliştirme imkanı olan bir cep telefonu sunsa da, dokunmatik işlev konusunda aldığı yol takdire şayan.

Artıları
S8000 ile performans konusunda bir sıkıntı yaşayacağınızı zannetmiyoruz; Samsung bu aygıta 800 MHz hızında bir işlemci yerleştirmiş. Bu modelden daha hızlı bir işlemciye sahip olan tek model, şimdilik, 1 Ghz hızındaki işlemcisi ile Toshiba TG01. İncelediğimiz erken versiyonda bile birçok uygulama aynı anda çalışabiliyordu ve bu sırada da aygıt gayet seri olarak cevap verebiliyordu komutlara. Bunun yanında Samsung, bu modelde yeni bir tarayıcı kullanıyor. 'Dolfin' web tarayıcısı zengin seçenekleri ile iyi bir izlenim bırakıyor. Birçok Samsung üretimi aygıtta olduğu gibi Jet S8000'de de AMOLED ekran kullanılıyor. Telefonun ana menüsü; Samsung'un TouchWIZ arayüzü sayesinde sayısız Widget ile kullanıcının ihtiyaçları doğrultusunda kişiselleştirilebiliyor.

Eksileri
S8000'in en büyük eksikliği, tabii ki yeterli geliştirme seçeneği sunmayıp ek program envanterini kısıtlayan işletim sistemi. Benzer bir probleme, aynı segmentte yer alan, KM900 Arena da sahip. Ama LG Arena'nın, Jet S8000 de bulunmayan, sezgisel bir kullanıcı arayüzü bulunuyor. Kasa yüzeyi parmak izine karşı çok hassas; bu yüzden sık sık temizlenmesi gerekiyor. Her ne kadar 5 Mega Piksel bir kameraya sahip olsa da, gerçek bir flaş ışığının eksikliğini hissediyoruz.

Sonuç
Jet S8000'in gerçekte ne kadar iyi olduğunu ancak detaylı bir incelemeden sonra değerlendirebiliriz. Yine de işletim sisteminin kısıtlayıcı etkisi gibi özellikler hemen göze çarpıyor. Buna karşılık sorunsuz parmak yönetimi ve ana menünün widget'ler aracılığı ile kişiselleştirilebilmesi beğenimizi kazandı. Aynı şekilde, güçlü işlemcisi de beklentimizi arttırıyor. Bu özellikleri bir arada isteyenler bu modelin piyasaya çıkmasını bekleyebilir; ne de olsa fazla bir süre kalmadı çıkmasına.

Sony Ericsson Xperia X1

Sony Ericsson Xperia X1
Sony Ericsson Xperia X1: Metal kasası ile şık duruyor.

Dokunmatik ekran, tuş takımı ve mobil ofis: Sony Ericsson'un Windows işletim sistemine sahip ilk cep telefonunun hedef kitlesi iş çevreleri.

Artıları
X1 gerçek bir ofis canavarı. Windows Mobile 6.1 sayesinde mobil bir ofis için gereken özelliklerin tümünü üzerinde barındırıyor: Detaylı bir rehber fonksiyonu, birçok ajanda ve randevu takip işlevi, Exchange desteği ve Word dokümanlarının üzerinde çalışma olanağı sağlayan Office Mobile'ın en son sürümü. Her türlü veri iletişim teknolojisine de sahip X1: WLAN yanında HSDPA ve Bluetooth da bulunuyor. GPS sayesinde gerçek bir navigasyon aygıtının işlevlerini de yerine getirebiliyor: Sony Ericsson, bunun için 'Wayfinder Navigator' programının deneme sürümünü kullanıyor. Mültimedya özellikleri de eksik değil X1'in: Entegre radyosu da bulunuyor; bunun yanında İstediğiniz kulaklığı 3,5 mini jak girişine bağlayabiliyorsunuz;. Ayrıca otomatik odaklama özelliğine ve kamera ışığına sahip 3,2 Mega Piksel bir kamerası bulunuyor.

Eksileri
Her ne kadar Sony Ericsson klavyeyi güzel tasarlamış olsa da rakam tuşlarının ayrı olmaması kullanıcıların hoşuna gitmeyebilir. Ayrıca tuşlar çok alçak ve bu, uzun metinler girerken rahatsızlık verebilir. Daha da kötü olan ise aygıtın çalışma hızı ve panel yönetimi, ki bu özellikler X1'in en iddialı olduğu özellikler olacaktı. Paneller, X1'in arayüzünü geliştiren küçük programcıklara deniyor; yalnız bu programcıklar, HTC'nin Touch Flo özelliği gibi ayrı bir arayüze sahip değiller. Son olarak da görüşme sırasındaki ses kalitesini ve hoparlörleri beğenmedik.

Sonuç
X1, Ofis işlevlerinin üstesinden, her halükarda, geliyor. Mültimedya özellikleri de fena değil. İsveç-Japon orijinli cep telefonunun dokunmatik ekranı düzgün çalışsa da, iPhone'un ekran büyüklüğü ve işlev zenginliği karşısında zayıf kalıyor; bunun bir nedeni de tabii ki Multitouch özelliğine sahip olmaması.

Toshiba TG01

Toshiba TG01
Toshiba TG01: 4,1 inç büyüklüğündeki dokunmatik ekranı ve Gigahertz işlemcisi ile baş döndürüyor.

Tamı tamına 4,1 inç'lik (5,3x8,8 cm) dev bir ekrana sahip TG01. Bu durumda iPhone 3G S, 3,5 inç'lik ekranı ile küçük kalıyor.

Artıları
Daha büyük bir dokunmatik ekrana sahip başka bir cep telefonunu boşuna aramayın; şimdilik bu en büyüğü. 480x800 Piksel çözünürlüğüne sahip büyük ekranın üzerinde Windows Mobile 6.1'in en küçük simgeleri bile, parmak uçları ile, ulaşılabiliyor oluyor. iPhone'un sadece HSDPA'yı desteklemesi karşılığında, TG01 HSDPA yanında HSUPA upload teknoloji desteğine de sahip. Bunun için, büyük boyutlu resim ve dosyalar göndermek isteyenler, aygıtın bu özelliğini göz önünde bulundurabilirler. GPS navigasyonu ve yazılımı da TG01 de bulunuyor. Normalde hantal olan Windows sistemini de 1 GHz'lik işlemcisi ile hızlandıran TG01; aynı zamanda da cep telefonları arasında en hızlı işlemciye sahip olma özelliğine sahip.

Eksileri
Üretici, web tarayıcısı olarak Internet Explorer kullanmayı yeğlemiş; Explorer ile internette dolaşmanın pek zevkli olduğunu söyleyemeyiz. Mesela Opera Mobile tercih edilseydi daha iyi olurdu. Neyse ki, Opera'yı sonradan da yükleyebiliyorsunuz. TG01'in en geri kaldığı nokta ise akustik: Sesler doğallıktan çok uzak ve ara sıra görüştüğünüz kişinin dediklerini anlamıyorsunuz. Pil'in gücü 3,5 saatlik kesintisiz bir konuşma yapmaya ancak yetiyor; bu da cep telefonları için iyi bir değer. Büyük bir ekrana sahip olmanın bir bedeli de oluyor tabii ki, o da günlük olarak cep telefonun şarj etme zorunluluğu. Daha güçlü bir pili 1 cm inceliğinde olan gövdeye sığdırmak pek de mümkün gözükmüyor.

Sonuç
1 GHz hızında bir işlemciye sahip olsa da, aradığımız Windows cep telefonu değil Toshiba TG01. Sahip olduğu büyük ekranı ile, iPhone 3G S'e alternatif olarak göz önünde bulundurulabilir.

RIM BlacBerry Storm 2

RIM BlacBerry Storm 2
RIM BlacBerry Storm 2: Henüz resmi olarak tanıtılmadı.

Aylardan beri BlackBerry Storm'un halefi BlackBerry Storm 2 üzerinde spekülasyon yapılıyor. Şimdiye kadar açıklanan özellikleri ile de Storm 2, iPhone 3G S için potansiyel bir alternatif olma özelliğine sahip.

Artıları
Kısa süre içinde Storm 2'nin ABD'de piyasaya sürülmesi bekleniyor. Eğer bu gerçekleşirse, kısa zaman içinde Avrupa piyasasına sunulması muhtemel; çünkü RIM, şimdiye kadar, genellikle ürünlerini birbirine yakın zamanlarda çeşitli pazarlara sundu. Fonksiyonlar konusunda pek bir değişiklik göremedik yeni modelde; ama WLAN'ı da artık desteklediğini belirtelim. Ürünün ortada dolaşan ilk resimlerine baktığımızda, aygıtın ön tarafında herhangi mekanik bir tuşa rastlamadık; bu tuşların yerine sensörlerin kullanılmış olması muhtemel. Bunun yanında ekran konusunda iyileştirmeler olması bekleniyor; özellikle dokunmatik ekranın daha iyi tepki vermesi bekleniyor.

Eksileri
Tuş takımına sahip olmayan bir BlackBerry iş çevrelerinin pek alışmadığı bir özellik. Amerikalı üretici; özellikle Avrupa piyasasında oldukça zayıf bir konumda; bunu değiştirmek için normal kullanıcıları hedefleyen daha fazla cep telefonu üreterek pazar payını artırmaya çalışmalı. Storm 2'de de kayar kapak sistemi kullanılacak; bu mekanizmaya alışamayanlar, en iyisi Storm 2'den de uzak dursunlar.

Sonuç
BlackBerry üreticisi RIM, Storm ve Storm 2 ile iş cep telefonunu ve mültimedya özelliklerini bir kasanın altında birleştirmeye çalışıyor. Bu konsept ilk ürünü ile çok da başarılı olamasa da, halefinin daha başarılı olmaması için bir neden göremiyoruz. Hele ki, dokunmatik ekranda tıklama işlevleri daha düzgün çalışırsa; Storm 2, iPhone için ciddi bir rakip konumuna gelebilir. Hikâyenin sonucunu merakla bekliyoruz.

Okuyucu Yorumları