iPhone'a şok: 3 patenti ihlal etti!

Birçok şirketi patentlerini izinsiz kullanmakla suçlayan Apple, iPhone ile aynı duruma kendisi düştü

iPhone için kritik karar!

MobileMedia isimli firmanın Apple'a karşı açtığı davada mahkeme, Apple'ın başkalarına ait üç patenti ihlal ettiği sonucuna vardı. Hangi üç patentin söz konusu olduğuna dair henüz bir açıklama yapılmış değil. MobileMedia 2010 yılında, ekran döndürme ve çağrı reddetme dahil, 18 patenti ilgilendiren bir dava açmış ve Apple'ı, İphone'da bu patentleri izinsiz kullanmakla suçlamıştı.

MobileMedia firmasının kendisine ait herhangi bir ürünü olmasa da başkalarından satın aldığı patentleri idare eden ve lisans dağıtan bir firma olduğunu belirtmekte fayda var. Firmaya ait patent havuzuna giren lisanslar MobileMedia tarafından yönetiliyor ama lisansların mülkiyeti asıl sahiplerinde kalıyor. Sony ve Nokia'nın da MobileMedia'da hissesi olduğu gelen bilgiler arasında.

Bu durumda akıllara, "Acaba Sony ya da Nokia, bu firmayı kullanarak, kendilerini tehlikeye atmadan Apple'a karşı mücadeleye mi girdi?" sorusunu getiriyor. Davaya konu olan diğer patentler arasında gelen çağrılarla ve diğer konumlara kamera verisi aktarmakla ilgili olanların da yer aldığı belirtiliyor. Bahsi geçen "ekran döndürme" patentinin 1999 yılında Sony tarafından alındığı ve "kullanıcı, döndürme tuşuna basarak görüntüyü saat yönünde döndürebilir" gibi çok geniş ifadelerin kullanıldığı da iddialar arasında.

Bu kararın ardından ne olacağı ise merakla bekleniyor. Eğer MobileMedia talep ederse, iPhone'ların ABD'de satış yasağı alması bile muhtemel...

Okuyucu Yorumları