iPhone için büyük gün bugün!

Belki pek çoğunuz farkında bile değilsiniz ama bugün, iPhone için en önemli günlerden biri!

iPhone için büyük gün

Tam 5 sene önce bu hafta tüketiciye sunulan iPhone'dan sağlanan gelirler, bugün 150 milyar doları aştı (bu, Macaristan'ın yıllık GSYİH'sından daha yüksek bir gelir). 29 Haziran 2007'den bu yana 250 milyondan fazla iPhone satıldı.

Apple'ın iPhone'dan sağladığı tek gelirin kaynağı donanım değil. Şirket, iTunes uygulama mağazasından indirilen her uygulamadan yüzde 30 pay alıyor. Mağaza 10 Temmuz 2008'de açıldığından bu yana 30 milyar uygulama indirilmiş bulunuyor. Ancak önümüzdeki 5 sene içinde Apple'ın işi biraz zorlaşabilir. Strategy Analytics'ten Neil Mawston'a göre "iPhone'un önümüzdeki 5 sene içinde işinin zorlaşacağını gösteren işaretler giderek büyüyor." Mawston, bazı mobil operatörlerin iPhone için ödedikleri desteğin yüksek olmasından endişe duyuyor, bunun yanında Samsung popüler Galaxy portföyünü genişletiyor ve Apple'ın karşısında daha güçlü bir rakip haline geliyor.

İlk iPhone, GSM/Edge veri bağlantısına sahip bir 2G telefonuydu. 16 uygulama ile gelen cep, üçüncü parti uygulamaları çalıştıramıyordu ve sadece JavaScript ile yazılan web uygulamalarını web tarayıcısında çalıştırabiliyordu. Cihaz, 400MHz Samsung ARM11 S3C6400 işlemciye sahipti ve 3.5 inç'lik (320x480) bir ekran ile geliyordu. Cihazın o zamanki rakiplerinden Windows Mobile 6, Şubat ayında yayınlanmıştı. Symbian S60 9.3 sürümüne ulaşmış, Palm OS Cobalt ise desteğe muhtaç bir halde bekliyordu.

Okuyucu Yorumları