iPhone için sonun başlangıcı mı?

Android tam gaz yoluna devam ederken iPhone için yolun sonu çok mu yaklaştı?

iPhone nereye gidiyor?

Apple, iTunes ile ciddi bir kâr elde ettiğini açıkladı. Ancak analist Toni Sacconaghi'ye göre, Apple'ın akıllı telefon satışlarında hatırı sayılır bir düşüş var. Sacconaghi, eğer Apple bu yaz farklı bir iPhone çıkartmaz ise, Eylül ayında tek rakamlı bir market payına kadar gerileyebileceğini iddia ediyor.


Apple'ın kendi yayınladığı rakamlardan yola çıkan Sacconaghi, yıl boyunca ortalama iPhone satışlarının yüzde 7 büyüdüğünü ancak akıllı telefon satışlarında yaşanan büyümenin yüzde 36 olduğunu söylüyor. Bu sonuçlara göre Apple'ın akıllı telefon marketindeki yıllık payı, yüzde 23'ten yüzde 17'ye düşmüş durumda ve bu, iPhone'un yıldan-yıla pazar payı tarihindeki en büyük gerileme.

Sacconaghi, Haziran ayına kadar durumun düzelmeyeceğini tahmin ettiğini açıklamasına ekliyor. Sacconaghi, Apple'ın üçüncü çeyrek mali raporlarının öncülüğünde tahminlerine devam ediyor ve bu çeyrekte 25 milyon iPhone satışı olacağını söylüyor. Bu sayılarla beraber, eğer pazar yüzde 30 büyür ise Apple'ın payı yüzde 12.3'e, eğer pazar yüzde 36 büyür ise Apple'ın payı yüzde 11.7'ye düşecek.

Peki ama tüm bu karamsar tahminler, Apple için gerçekten de yıkıcı bir durum yaşatabilir mi? Cevap, haberimizin ikinci sayfasında bulacağınız açıklamanın devamında gizli...

Apple için sonun başlangıcı mı?

Apple için sonun başlangıcı mı?

Sacconaghi, "eğer Apple üçüncü çeyrekte yeni bir iPhone veya ucuz bir modeli pazara sokmaz ise iPhone'un market payının tek rakamlı oranlara düşmesi olası ve belki de en korkutucu olan durum bu" şeklinde bir açıklama ile durumun vahametini açıklıyor.

Yine de durumun aslında rakamlarda gözüken kadar kötü olmayabileceğini de yazısına ekleyen Sacconaghi, birkaç öneride bulunmayı ihmal etmiyor: "Apple'ın market payı genelde yeni bir ürün tanıtılması ile ciddi bir artış yaşıyor. Eğer düşük fiyatlı bir iPhone pazara sunulursa veya China Mobile gibi bir firma ile anlaşılır ise Apple'ın pazar payında önemli bir artış olabilir. iPhone halen önemli bir cihaz. Her ne kadar pazar payı tahminleri karamsar gözükse de iPhone satışlarının Bir biçimde artması da kimseyi şaşırtmamalı. Karamsar tahminler ucuz bir iPhone'un pazara sürülmesi ihtimali düşünülmeden yapılmış durumda. Evet, Apple pazarın en hızlı büyüyen kısmında değil, hatta yavaş büyümekte ancak yine de büyümekte. Toplam iOS ekosisteminin boyutu şaşırtıcı boyutlarda kalmaya devam ediyor ve Apple kullanıcı temeli, şiddetli bir sadakat içerisinde. Yani iOS'un piyasadan kalkma gibi bir riski bulunmuyor. Hatta tüketici anketlerimize göre, tekrar iPhone alma niyetinde bulunanların oranı yüzde 90'ın üzerinde ve bu, Android dahil olmak üzere mevcut ekosistemin çok ilerisinde bir oran. Pazar payı, kazancı göstermek zorunda değil. Şu anda iPhone'un durumu Mac'in neredeyse kopyası gibi gözüküyor. Mac, PC marketinin sadece yüzde 5'ini kontrol etmesine rağmen son derecede karlı bir konuma sahip; hatta PC pazarının toplam karının yüzde40'ına ulaşmakta."

Okuyucu Yorumları