iPhone Jailbreak herşeye kapı açıyor

Apple kırılmış iPhone'ların baz istasyonları ve dahası için oluşturduğu tehlikeye dikkat çekiyor...

iPhone'la bedava konuşmak!

Apple iPhone'a Apple onaysız yazılımların kurulmasına imkan tanıyan Jailbreak tahminlerin ötesinde bir tehlike oluşturuyor. Jailbreak servis sağlayıcıların baz istasyonlarını çökertmesi veya bedava konuşma yapılabilmesi gibi tehlikeli imkanları da beraberinde getiriyor.

Şu anda 0.9 sürümü kullanımda olan Jailbreak'in tam sürümü Apple'ın güncellemesinden sonra çıkacak. İlgili haberimizi buradan okuyabilirsiniz. Jailbreak uzun zamandır yaygın bir kullanıma sahip. 10 milyon iPhone'un 350.000 tanesi özellikleri açılmış olarak kullanılıyor.

Apple'ın iddiaları çok ciddi ve şu anda tartışma konusu. Electronic Frontier Foundation yani EFF dijital hak arayanlar grubu iPhone yazılımının değiştirilmesinin DMCA'ya yani Digital Millenium Copyright Act'a aykırı olmadığını iddia ediyor. Özetle iki cephe var: bunun yasadışı kullanılacağını söyleyen Apple cephesi ve Apple iPhone'un özellikleri açılarak serbestçe değiştirilebilmesini isteyenler.

Elbette ki EFF'nin haklı olduğu konular var ancak Apple'ın iddialarını da göz ardı etmek mümkün değil. Ücretsiz kaçak telefon görüşmeleri bir yana baz istasyonlar çökmeye başlarsa durum çok ciddi demektir. Apple servis sağlayıcısı olmadığı için bunlardan direkt etkilenmeyebilir ama Apple da App Store üzerinden satılan yazılımlardan para kazanıyor. Kırılmış telefonlara yüklenen yazılımlar da Apple'a bir şey kazandırmıyor.

Tanımlama bilgileri değiştirilebiliyor

Tanımlama bilgileri değiştirilebiliyor
Baz istasyonların DDoS saldırısı altında kalması mümkün

Kaçak telefon görüşmeleri sadece bedava konuşma demek değil. BBP yani Baseband Processor'un kırılması ile birlikte hackerlar telefonu tanımlamaya yarayan ECID (Exclusive Chip Identification) bilgisini de değiştirebilirler. Bu da tamamen anonim görüşme imkanı demek. Gizlilik isteyen masum kullanıcılar kadar, uyuşturucu satıcıları gibi suçluların rağbet edeceği düşünülen yasadışı kullanım alanları böylece açılıyor.

Elbette operatörler SIM karttaki bilgilerle de kullanıcıyı tanımlıyor, bu yüzden Apple'ın iddialarının abartılı olma olasılığı var. Ancak ECID sorunu oldukça gerçek. Aynı EDIC numarasına ayarlı telefonlar hattan düşüyor ya da soruna sebep oluyor. Yeterince büyük sayıda ECID numarası aynı belirlenerek baz istasyonlarına da Denial of Service saldırısı düzenlenmesi mümkün hale geliyor. Yani sahte bağlantı talepleriyle sistem çökertiliyor. Operatörün bu arıza durumlarında bağlantıyı kısması da bu saldırının etkisini arttırıyor ve kullanıcılar hizmet alamıyor. Elbette ki bu potansiyel kullanımı, gelecekte neler olacak, hackerlar bizi daha nasıl şaşırtacak göreceğiz.

Okuyucu Yorumları