iPhone kilidine Firefox cephesi de karıştı

Apple'ın iPhone kilidi mücadelesi dallanıp budaklanıyor: Tartışmalara katılan son isim Firefox oldu.

Firefox özgürlük istiyor!

iPhone'ların kilitleri iyiden iyiye Apple'ın ayağına dolanmaya başladı. iPhone kilitlerini kırmanın suç sayılmasını isteyen Apple'ın karşısına önce Electronic Frontier Foundation (EFF) çıkmıştı. Fakat EFF, Apple gibi bir devin karşısında uzun süre yalnız kalmadı. EFF'ye beklenmedik şekilde Mozilla ve Skype'dan destek geldi. Her iki firma da, davaya dahil olmak için kendi raporlarını mahkemeye iletti bile.

Mozilla dilekçesinde iPhone'lardaki kilidin yasal olarak kaldırılması ve kullanıcıların kendi istedikleri uygulamaları özgürce yükleyebilmesinin önünün açılmasını istiyor. Adı dilekçe de geçmese de nedense bize Firefox'dan bahsediyorlar gibi geldi.

Skype ise iPhone kilitlerinin kaldırılarak kullanıcıların, zararlı olmayan her türlü yasal yazılım ve hizmeti rahatlıkla kullanabilmeleri gerektiği yönünde görüş bildirdi. Bahsettikleri örneğin IP üzerinden düşük ücretli görüşme yapılmasını mümkün kılan bir hizmet olabilir. Skype VoIP gibi...

Her ne kadar Mozilla ve Skype, kar amacı gütmeyen EFF'nin tarafında yer alsalar da görünüşe göre onların birinci amacı Apple'ın ayrıcalıklı ve bir o kadar da popüler telefonunun içine yasal olarak sızarak pastadan pay almak.

Okuyucu Yorumları