iPhone önce tırmandı, sonra...

Apple'ın cebi yeni rakipleri karşısında zor durumda: Yoksa bu kez gerçek katiller ortaya çıktı mı?

iPhone katilleri iş başında!

Apple'ın geçtiğimiz hafta yayınlanan mali sonuçlarına göre iPhone'un pazar payı düştü.

ABI Research ve Wall Street Journal'in de aktardığı rakamlara göre, Apple iPhone satışları 2009'un son çeyreğinde arttı. 8.7 milyon iPhone satıldı ve akıllı cep telefonları piyasası yüzde 26 büyüdü.

Ancak sonrasında, Apple iPhone'un pazar payı, rakip ürünlerin artmasıyla birlikte geriledi. Kesin rakamlar henüz açıklanmadı. Bunun geçici bir durum mu, kalıcı bir trend değişikliği mi olduğu sorgulanıyor.

İPhone'dan nasıl kar ediyor?

İPhone'dan nasıl kar ediyor?
Yeni modeli gelene kadar gerileme sürebilir

Apple'ın rekabetteki avantajı ise Samsung gibi büyük üreticilerin NAND Flash üretiminin yüzde 20'sini satın almış olması. Bu sayede Apple, Samsung'dan özel anlaşmalar ile oldukça ucuza parça alabiliyor. iPhone fiyatını değiştirmeyerek, gerileyen piyasa payına karşın karlılığını arttırıyor.

iPhone, Apple'ın amiral gemisi ürünü olarak bir cep telefonu modeli olmanın ötesinde akıllı cep telefonuyla eşleştirilen çok güçlü bir marka. Ancak Motorola ve Nokia yeni modelleriyle iPhone'u ve Apple'ı zorluyor. Cep telefonu devi Nokia, toplamda Apple'ı geçiyor.

Motorola'nın Droid modeli, "iPhone katili" tanımının yakıştırıldığı cep telefonları içerisinde şu an en güçlüsü. Google'ın Android'i Nexus One henüz oldukça gerilerde, ancak uzun vadede iPhone'un payının bu güçlü rakip karşısında daha da gerilemesi bekleniyor.

Okuyucu Yorumları