iPhone uygulamaları adres defterinizi çalıyor

Hedef tahtasında yine iPhone var! İşte iPhone'a yapılan şok suçlama ve Apple'ın cevabı...

iPhone'da yeni "rahatsızlık!"

iPhone kullanıcıları, kendilerini rahatsız edeni yeni farkedilen bir durumla karşı karşıyalar. Rahatsızlığın nedeni ise iPhone uygulamalarının, tanıdığımız kişiler hakkındaki bilgileri internete gönderebilmesi.

Apple, tüm iPhone uygulamalarının adres defterinize erişmesine izin veriyor. Buradaki amaç, sizi çeşitli sorgularla rahatsız etmeden daha "sihirli" bir deneyim sağlamak. Yani bir şirketle hangi verilerin paylaşılacağının kararını telefonunuz kendi başına, size sormadan veriyor.

Uygulamaların ne tür veriler gönderdiğini sınamak isteyen Gizmodo, Charles adında bir proxy uygulaması yoluyla uygulamaları izlemiş. Buna göre popüler uygulamalardan Foursquare, hiçbir uyarı göstermeksizin e-posta ve telefon numaralarını gönderirken, Path, Instagram, Facebook, Twitter ve Voxer, e-posta, telefon numaraları, isim gibi bilgileri bir uyarı gösterdikten sonra göndermiş.

Foursquare ve Instagram tam olarak neyi paylaşmak üzere olduğunuzu size bildirse de, tüm uygulamalar bunu yapmayabiliyor. Yani bazı uygulamalarda adres defterinizi paylaştığınızı bilmiyorsunuz. Verileriniz sizden çıktığında ise onun üzerindeki denetim, tamamen üçüncü parti şirketlere geçiyor.

Apple'dan gelen açıklama

Apple'dan gelen açıklama

Adres defteri verilerinin izinsiz olarak gönderilmesi tartışmaların ardından, Apple'dan bir cevap geldi. Buna göre şirket, kişi verilerine erişmek isteyen tüm uygulamaların kullanıcıdan izin istemesini sağlayacak.

Apple, kullanıcı verilerini kullanıcının izni olmaksızın toplayan uygulamaların kuralları çiğnediğini belirtirken, bu durumu müşterileri için daha iyi bir hale getirmek için çalıştığını söyledi. Buna göre iOS'un sonraki sürümlerinde, kişi verilerine erişim isteyen uygulamalar için bir izin iletişim kutusu gösterilmesi bekleniyor.

Özelliğin tam olarak hangi iOS sürümünde geleceği ise şimdilik belirsiz.

Okuyucu Yorumları