iPhone ve Android, el konsollarına karşı!

iPhone, iPad ya da Android'li cihazlar, yeni nesil el konsolları Vita ve 3DS karşısında ne kadar iyi

Taşınabilir oyun savaşı!

Anıl Öğütveren

Bu çok tartışılan ve PS Vita'nın ortaya çıkmasıyla üzerinde bir kez daha durulması gereken bir konu. Hiç kuşkusuz Android ve iOS gibi platformların taşınabilir oyunlar üzerinde büyük etkileri var. Peki bu platformlar gerçekten iyi bir oyun deneyimini sunuyorlar mı?

Evlere aldığımız oyun konsollarının seçiminde olduğu gibi taşınabilir cihazların seçimi için de aynı şekilde düşünmek zorundayız. Bizce en iyi oyuncuların tercihi olan oyunlar genelde butonlarla birlikte değişik kontrollerin kombinasyonlarıyla oynanan oyunlar. Dokunmatik oyunlar daha kolay erişime ve kolaylığa sahip olsalar da sadece buna bağlı kalırsanız oyun dünyasının birçok nimetinden yararlanamazsınız.
Şimdi sırasıyla piyasadaki taşınabilir oyun konsollarına ve tabii ki öncelikle iOS ve Android gibi platformlara göz atalım....

iOS, Android ve diğerleri...

iOS, Android ve diğerleri...

Eğer herhangi bir Android işletim sistemli veya iPhone, iPod Touch, iPad gibi bir iOS'lu bir cihazınız varsa, oynayabileceğiniz oyunların sayısı neredeyse sınırsızdır. En iyisi de bunların 'all-in-one' konseptine uygun olmaları. Yani sadece cihazın kendisiyle tüm oyunları oynayabilirsiniz, oyunlar için ayrıca bir cihaz taşımanız gerekmez.

Buna karşın bizce oyunların potansiyelinden sadece dokunarak ya da sarsarak tam olarak yararlanılamaz. Yalnız bu eleştirimiz, bu türde emek verip oyun geliştiren yetenekli oyun geliştiricileri iğnelemek gibi düşünülmesin.

Örneğin Cut the Rope gibi bir oyunu Uncharted: Gold Abyss gibi bir oyunla kıyaslamak tabii ki saçma olacaktır. Her ikisi de oyun olmasına rağmen günlük hayattaki kullanılışları farklı. 10-15 dakika otobüs beklerken Cut the Rope oynayabilirsiniz ama Uncharted gibi bir oyun saatlerinizi geçirmenizi gerektirecektir. Kimse Angry Birds oyununun da 6 saat boyunca oynanamayacağını söyleyemez fakat bu tip oyunlar kısa süreli oynamaya daha elverişlidir.

Sıkı oyuncular için iPhone yeter mi?

Sıkı oyuncular için iPhone yeter mi?

Peki "core games" denilen çekirdek oyunlar dokunmatik platformlarda nasıl çalışıyorlar? Bazı FPS oyunlarını iPad üzerinde oynamayı denedik. Sonuç ise malesef çok iç açıcı değildi. Hedef alma gibi işlevlerin dokunmatik sistemlerde daha iyi oldugunu düşünebilirsiniz fakat kesinlikle aksaklıklarla dolu ve tatmin edici değil. Bunu test etmek için şu oyunları da denedik: Dead Space, Rage HD, Battlefield, Call of Duty Zombies... Bu oyunları dokunmatik ekranda oynarken silahın şarjını doldurmak gibi bazı işlevleri ekranda aramak ve D-Pad ile karakterimizi hareket ettirmek gerçekten usandırıcı olabiliyor. Yani diyebiliriz ki bazı oyunlar dokunmatik olarak oynamaya uygun iken FPS gibi bazı oyunları dokunmatik ekranda oynamak işkence halini alabiliyor.

iOS işletim sistemi sahibi bir cihaza sahip olmak size birçok uygulamaya ve oyuna erişmenize izin verir. Üstelik herkesin geliştirici olabileceği fikri de çok güzel fakat bu yüzden bu uygulamaların arasında paranızı ve zamanınızı harcamaya değmeyecek birçok uygulama olmasına da şaşırmamak gerekir. Yani herkesin uygulama geliştirebilmesi, uygulama çöplüğünün oluşmasına sebep olabiliyor.

Dokunmatik oyunların en büyük avantajı...

Dokunmatik oyunların en büyük avantajı...

Diğer önemli bir nokta ise bu cihazlardaki batarya ömrü. Akıllı telefonlar ve tablet PC'ler, 3DS ve Vita gibi konsollara göre tek şarj ile daha uzun süre pil ömrü sağlıyorlar. Eğer prize uzun bir süre ulaşamıyorsanız, Vita veya 3DS ile oynayabileceğiniz zamanınız kısıtlı demektir.

Dokunmatik oyunların en iyi özelliği fiyatlarının düşük olması denilebilir. Bu oyunlar gerçekten dw ucuz. 99 cent'lik oyunlardan "bol bol" yükleyebilir ve her canınız sıkıldığında değişik bir oyun oynayabilirsiniz.

Dokunmatik oyunlar en çok zamanını yollarda gezerek geçiren kısa süreli oyun oynamayı seven ve her şeyin bir cihazda olmasını isteyen oyuncular için uygundur. Bu tip oyuncular için aynı zamanda pil ömrü de önemlidir. Buna karşın dokunmatik kontrollü oyunlar "Core Gamers" dediğimiz, daha doğrusu "sıkı oyuncu" olarak adlandırılan, oyunlarda yüksek kalite isteyen, eski oyunlardaki tecrübesini de kullanmayı ve butonlarla oyuna entegre olmayı seven oyuncular için iyi bir seçim değildir.

Nintendo 3DS

Nintendo 3DS

Nintendo'nun 3DS modeli, bir önceki nesil olan ve eskiden satış rekorları kıran abisi DS'ye göre daha iyi bir başlangıç yaptı. Nintendo'nun bu yeni oyun konsolu 3D ekran dışında DS modeline göre çok değişmemiş. Tabii ki grafikler iyileştirilmiş fakat diğer kısımlarında bu başarıyı malesef gösterememiş. Dokunmatik dayanıklı bir ekran ile 3DS'yi kontrol etmek en iyi çözüm olsa da bu aynı zamanda bazı oyuncular için can sıkıcı olabiliyor. Grafik olarak da 3DS, Vita ve bazı iOS oyunlarının çok gerisinde.

Dokunmatik oyunların, 3DS'in kontrolleri ile yarışması asla beklenemez. Ayrıca uzun hikayeli oyunlar 3DS ve Vita'da daha iyi oynanıyor. 3DS, bizim orjinal DS'de görmeye alışkın olduğumuz butonların yanı sıra sol el tarafında yuvarlak top kontrolüne de sahip.

3DS, şu an piyasadaki 3D desteği olan tek taşınabilir oyun konsolu fakat küçük açı farklılıklarından bakılınca görüntü kırılıyor, kalitesi bozuluyor.

Nintendo 3DS oyunları

Nintendo 3DS oyunları

Nintendo, 3DS'yi 7 yaşından daha büyük kullanıcıların kullanmasını tavsiye ediyor. 3D efekti istenildiği takdirde kapatılabiliyor ve bu da Nintendo'nun kısa ömürlü bataryasından güç tasarrufu sağlayabiliyor.

3DS 'ye sahip olmak geçen senenin bitmesiyle birlikte, artık daha ucuz. 3DS oyunları her yaştan oyuncular için tasarlanmış. Resident Evil gibi oyunlar da var, çocuklar için "şirin" oyunlar da... Ülkemizde bu konsolun oyunları, 70 TL'den 150 TL'ye kadar değişebiliyor...

3DS, herşeyin ötesinde, 3D deneyimi isteyen kullanıcıların tercih etmesi gereken bir konsol. Eski orijinal Nintendo fanları ve küçük yaşta oyuncuları memnun edebiliyor. Buna karşın 3DS'i yüksek kalitede grafik kalitesi bekleyen ve büyük kitlelere yönelik oyun arayan kullanıcılara tavsiye edemeyiz.

Sony PlayStation Vita

Sony PlayStation Vita

Çok kısa bir süre önce Sony, Playstation Vita'yı piyasaya sürdü. Vita elimize 5-inç OLED dokunmatik ekran, arka dokunmatik panel ve 2 adet başparmak kontrol butonları ile etkileyici bir liste sunuyor.

800 TL ve 100 TL arasında fitay etiketleriyle piyasaya çıkan Vita, Wi-Fi'lı ve 3G'li modellere sahip. Oyuncuların Vita Memory Card ayrıca para ödemeleri gerekiyor. Dilerdik ki Sony bunların hepsini tek kutu içinde kullanıcılara sunsun fakat kutuda sadece başlangıç için gerektiği kadar bir hafıza vermişler.

Vita için geliştirilmiş oyunlar, taşınabilir konsol oyunlarının arasında en pahalı olanları. Bu oyunların raflardaki fiyatları ülkemizde 100 TL'nin üzerinde seyrediyor. Ayrıca PlayStation Store'dan da oyun indirmek mümkün.

Sony, PSP Vita'da korsanlığa karşı bazı katı önlemler uyguluyor. Bu önlemler film veya fotoğraf gibi dosyaları transfer etmeyi hantallaştırıyor olsa da korsanlığa karşı alınan bu önlemler gerçekten işe yarıyor.

Vita ile ev konsollarına yaklaşmak...

Vita ile ev konsollarına yaklaşmak...

Vita ilk başlatıldığında 25 farklı uygulama ile karşılaşıyoruz. Bu koleksiyonda her kullanıcının kendisi için birşeyler bulacağına eminiz. Ayrıca Vita rakiplerinin karşısında en iyi grafiklere sahip olan oyun konsolu olarak ortaya çıkıyor. Diğerleri yanına bile yaklaşamıyor.

Vita en iyi oyunlara sahip ve neredeyse ev konsollarına en yakın deneyimi sunan taşınabilir konsol. Vita'da Stand-by'dan geçiş süresi de gayet etkileyici.

Vita'nın en şaşırtıcı özelliklerinden biri de işletim sistemi. Anında etkileşimli ve akıllı bu işletim sistemi iOS kadar rahat geçişli ve arka yüzünde bulunan touchpad bir çok değişik uygulamayı kontrol edebiliyor. Geliştiricilerin bu arka plan touchpad teknolojisiyle yaratabilecekleri ve bunu nereye kadar götürecekleri de heyecan verici bir bekleyişi beraberinde getiriyor.

Yakında Playstation 3'teki gibi üçüncü parti programları ve diğer yazılımları Vita'da da çalıştırabileceğiz. En iyi ve modern oyunları takip eden, grafiklere dikkat eden, dokunmatik ve buton kontrolü isteyen kullanıcılar Vita'yı tercih etmeliler. Böylece ev konsollarına da yakın seviyede oyun deneyimi yaşayabilirler. Ucuz oyunlarla zaman geçirmeyi yeterli gören ve bir cihaz içinde herşeyin olmasını bekleyen oyuncular ise Vita'ya pek yaklaşmamalılar.

Okuyucu Yorumları