iPhone3G: Neleri alkışladık, neleri ayıpladık

Yeni nesil iPhone'da çok beğendiğimiz özellikler ve Apple'ın eklemeyi unuttukları...

Apple'ın unuttukları

iPhone 3G, büyük gürültü kopartan şanlı bir tanıtımla, bizzat Apple'ın patronu Steve Jobs tarafından tanıtıldı. Biz, yani şimdiye kadar iPhone'a uzaktan bakmak zorunda kalan Türk kullanıcıları, bu tanıtımı herkesten daha heyecanlı bir biçimde takip ettik. Çünkü ilk iPhone'u es geçen Türkiye, yeni nesil iPhone'a kucağını açmaya karar verdi.

Henüz Türkiye'ye ne zaman geleceği belli olmayan bir cihaz duruyor karşımızda... Ama "gelsin, kesin alırım" diyen çok sayıda kullanıcı bulunduğunu tahmin etmek de pek güç değil. Peki ama iPhone 3G'nin artılarını ve eksiklerini gerçekten biliyor muyuz? CHIP Online editörleri, iPhone 3G'nin en çok beğendikleri özelliklerini sıralamakla kalmıyor, Apple'ın cihaza eklemeyi bir şekilde "unuttuğu" küçük eksikleri de ortaya çıkartıyor.

Bu özellikleri çok sevdik

Bu özellikleri çok sevdik
iPhone 3G'nin en beğendiğimiz özellikleri arasında GPS de var.

Yeni nesil iPhone'u, yani iPhone 3G'yi ilk modelden farklı kılan bu 5 özellik hemen dikkat çekiyor:

1. 3G:
Listenin en başında tabii ki 3G var. Nerede olursanız olun, 3G desteği sayesinde internet her zaman elinizin altında olacak. Üstelik iPhone 3G'nin diğer 3G telefonlardan daha hızlı sörf imkanı sunduğu söyleniyor. Söyleniyor diyoruz, çünkü biz de Steve Jobs'un yalancısıyız...

2. GPS:
Otomobilinize yerleştirin ve yola çıkın... GPS özelliği sayesinde tüm yolları önceden görebilecek, gitmek istediğiniz yere en kolay nasıl varabileceğinizi planlayabilecek ve kaybolma derdinden kurtulacaksınız.

3. App Store:
Aklınıza gelebilecek hemen her türlü iPhone yazılımını, dertsiz tasasız Apps Store'dan indirebileceksiniz. Üstelik yazılımların bir kısmının ücretsiz olması işin heyecanını biraz daha artırıyor. Siz bu yazıyı okurken bile, binlerce geliştirici yeni iPhone yazılımlarını geliştirmekle meşgul.

4. Pil ömrü:
İlk iPhone'un 3G desteğine sahip olmamasının temelinde yatan neden, pil ömrünün yetersiz kalacak olması şeklinde açıklanmıştı. Ancak iPhone 3Gde 5 saat konuşma, 6 saat sörf yapma ve 7 saat video izleme şansına sahibiz.

5. Fiyat:
8GB'lık iPhone için 199 Dolar, 16 GB'lık iPhone için 299 Dolar... Geçen sene iPhone satın almak için 600 Dolar harcamak zorunda kalanlar, şimdi kafalarını duvardan duvara vurabilir.

Keşke bunlar da olsaydı…

Keşke bunlar da olsaydı…
Apple'ın iPhone 3G'yi geliştirirken unuttuğu detaylar da var.

Zaten çekici bir cihaz olan ilk iPhone'a 3G, GPS veya uygun fiyat gibi özellikler ekleyen Apple, bu sayede kusursuz bir telefonu ortaya çıkartmayı başarmış. Ama bir dakika; kusursuz kelimesi çok da doğru değil. Apple'ın yeni nesil iPhone'una eklemeyi "unuttuğu" birkaç küçük özellik var.

1. Kopyala - Yapıştır:
Küçük eklentilerle bu özelliğe sahip olabilirsiniz; ama Apple'ın, iPhone 3G'ye o kadar özellik eklerken bu küçük detayı es geçmesi de affedilir gibi değil. Bir telefon numarasını ya da bir e-posta içeriğini farklı bir uygulamaya aktarmak bu kadar da zor olmamalı.

2. Flash uyumu:
3G uyumlu bir telefon; üstelik diğer 3G telefonlardan daha hızlı olduğu söyleniyor. Yani iPhone 3G ile internette gezinmek büyük keyif olacak. Tam olarak değil... Çünkü Apple, bir kez daha telefonuna Flash desteği eklemeyi es geçmiş. Günümüzün web sitelerinde yoğun olarak kullanılan Flash uygulamalarını göremeyeceksek, nerede kaldı büyük keyif...

3. Kamera:
Böylesine etkileyici bir taşınabilir video oynatıcıyı video çekemeyen bir kamera ile donatmak kimin fikri bilinmez; ama kullanıcıların video çekme özelliğini çok arayacakları kesin. iPhone 3G'ye video çekebilen bir kamera ekleme herhalde Apple'ın çok da canını acıtmazdı. Çok şey istiyor olabiliriz ama bir de küçük flaş olsaymış...

4. Bluetooth:
3G teknolojisi tamam ama Bluetooth konusunda 3 yıl geride kalmak neden? Yanlış anlamayın; iPhone 3G'de Bluetooth desteği var, ama sadece Bluetooth kulaklığa ses göndermek için... iPod kadar başarılı bir müzik çaların, hoparlör bağlantısı için hala kabloya ihtiyaç duyuyor olması, kulağa hiç de güzel gelmiyor.

Okuyucu Yorumları