iPod Shuffle'ı terletebilecek alternatifler

CHIP Online ufak ebatlarıyla kullanıcıların en çok dikkatini çeken üç MP3 çaları inceledi...

Mini MP3 çalarlar

Gigabyte devleri dışarı, mini-çalarlar içeri: Her cebe sığıyorlar ve her kıyafete rahatlıkla tutturulabiliyorlar. Buna rağmen bir MP3 çalar için gerekli her şeye sahipler. Bu ufak cihazları birbirleriyle yarıştırdık.

Daha küçüğü olmuyor: iPod shuffle büyüklük konusunda MP3 çalarlara yeni ölçütler getiriyor. Cihaz türünün en küçük örneğini oluşturuyor. Ama Creative Zen Stone Plus ve SanDisk Sansa Clip, iPod shuffle'a karşı ayaklanıyor ve ilginç birer rakip oluyorlar. Amacınız fazla göze çarpmayan bir MP3 çalar sahibi olmak yahut ikinci bir cihaz satın almak olabilir. Her iki durumda da şık görünüme sahip bir cihaz elde etmiş olacaksınız. Testte ufakların arasında kimin en büyük olduğunu gösterdiler.

Her şey göreceli
Minilerin karşılaştırma sonucu aldıkları düşük puanlara şaşırmayın. Zira kendilerinden çok daha büyük, daha ağır, daha pahalı olan ve doğal olarak daha fazla donanım ve batarya süresi sunan cihazlar göz önünde bulundurulduğu için bu puanlamalar ortaya çıkmıştır.

Ses: İyi ses kalitesinin ebatlarla alakası yoktur

Ses: İyi ses kalitesinin ebatlarla alakası yoktur

Bir MP3 çaların büyüklüğü onun ses kalitesi ile orantılı değildir. Miniler de bu konuda son derece ikna edici olabilir ve genellikle daha pahalı olan rakip modellerden saklanmalarına gerek yoktur.

Ses: İyi ses kalitesinin ebatlarla alakası yokturBu kategorideki en iyi ölçüm sonucuna Sansa Clip ulaştı. Aynı zamanda cihaz, dinleme testinde de iyi bir izlenim bıraktı. Düşük çıkış seviyesi negatif bir etkide bulunmadı: Sansa Clip sesli ortamlarda da sizi yeteri kadar kapsayabiliyor. Her halükârda ellerinizi ekolayzır ayarlarından uzak tutun, zira sesi ancak kötüleştiriyor.

Creative: Kötü kulaklık
Buna karşın Creative Zen'de ekolayzır ile iyileşme sağlamanız mümkün: Yanında verilen kulaklıklar alışılmadık derecede boğuk bir ses veriyor. Eğer her seferinde elle düzeltmek istemiyorsanız ekstra bir kulaklığa yatırım yapmanızda fayda var çünkü bunu yaptığınızda ses ile ilgili hiçbir probleminiz kalmıyor.

Ses: İyi ses kalitesinin ebatlarla alakası yokturBu tip problemler shuffle'da yok, ses kalitesi iyi. Hatta ufak rakiplerine nazaran daha yüksek bir ses seviyesi sunuyor. Kulağa yetecek miktardan daha fazlası shuffle'da mevcut.

Zen Stone Plus'ın entegre hoparlörü olan bir sürümü de çıktı. Büyüklüğü sebebiyle pekte heyecanlandırıcı bir ses vermiyor ama ilk bakışta düşünüldüğü gibi berbat seviyede bir ses de vermiyor. Arkadaşlarınıza yeni bir hit parçayı tanıtmak için yeterli.

SES KALİTESİ ÖLÇÜM DEĞERLERİ
Sıra Ürün Sinyal-Hışırtı Aralığı Harmonik Bozulma Çıkış Seviyesi
1 SanDisk Sansa Clip 83,85 dBr % 0,12 190,5 mVp
2 Apple iPod Shuffle 3G (2GB) 71,60 dBr % 0,28 665 mVp
3 Creative Labs Zen Stone Plus 2GB 85,65 dBr % 0,05 380 mVp

Donanım: Sadece gerekli olanlar sunulmuş

Donanım: Sadece gerekli olanlar sunulmuş

Ufak hacimlerdeki bir ürüne ufak bir donanım sunuluyor. Bu bilinen gerçek kendini minilerimizde de belli ediyor. Tabi "Bu kadar küçük bir çalardan ne beklenmeli ?" sorusunu da kendimize sormalıyız.

Donanım: Sadece gerekli olanlar sunulmuşZen Stone Plus yaygın tüm formatlarla baş edebiliyor, AAC ve DRM korumalı içerik de Stone için bir problem teşkil etmiyor. Eğer şarkı seçiminiz sizi sıkmaya başladıysa entegre radyo size alternatifler sunuyor. Bir mikrofon ve kronometre donanım yelpazesini tamamlıyor. Zen Stone Plus 0,7 inç boyutunda ve 64x64 piksel çözünürlüğünde bir ekrana sahip fakat şarkı isminden daha fazlasını görebilmeniz mümkün değil. Stone resimleri zaten gösteremiyor. Çaların kutu içeriğinde bir USB kablosu ve koruma kılıfı (kılıf son derece ucuz ve çirkin gözüküyor) var. Kablo çok kısa, kullanım kılavuzu ise baştan savma. Bu konularda Creative biraz daha emek verebilirdi.

Donanım: Sadece gerekli olanlar sunulmuşPek iç açıcı değil
Sansa Clip'te donanım yelpazesi biraz daha daralıyor: Sadece MP3 ve WMA oynatabiliyor ve DRM desteği yok. Radyo ve mikrofon mevcut, bitti. 1 inçlik ekran aynı Zen Stone da olduğu gibi resim gösteremiyor. Bir USB kablosu ve kemer klipsi kutu içeriğine dâhil edilmiş. Fakat kablo yine çok kısa ve kullanım kılavuzu çok kötü hazırlanmış.

Donanım: Sadece gerekli olanlar sunulmuşAlışık olduğumuz sadelik
Rakipler çok fazla bir şey sunmasa da iPod shuffle bu konuda en son sıraya yerleşiyor: Küçük Apple çalar, müzik çalmak dışında neredeyse hiçbir şey yapamıyor. MP3, AAC (DRM destekli) ve WAV desteği mevcut ki, WAV biçiminin 2 GB'lık bir depolama alanında ne işe yarayacağını pek anlayamadık. Ekran, radyo veya diğer ekstra özellikler: Kocaman bir YOK. Ama yine de entegre USB kablosu olan bir Dockingstation unutulmamış ve kablo nihayet yeterli uzunlukta sunulmuş. Kullanım kılavuzu bir kartın üzerine yazılmış; alışmak için biraz zaman gerekiyor.

Ne kadar ufak o kadar az: Mini oynatıcılarda donanım son derece kıt ama buna karşın fiyatları 60 ila 110 Dolar arasında kalıyor. Temel unsuru (müzik oynatımı) hepsi sunuyor.

DONANIM KARŞILAŞTIRMASI
Sıra Ürün MP3 WAV WMA AAC DRM Resim Mikrofon Radyo
1 Creative Labs Zen Stone Plus 2GB + - + + + - + +
2 SanDisk Sansa Clip + - + - + - + +
3 Apple iPod Shuffle 3G (2GB) + + - + + - - -

Taşınabilirlik: Dışarıda kullanım için birebir

Taşınabilirlik: Dışarıda kullanım için birebir

Kural olarak bir MP3 çalar dışarıda kullanım için satın alınır. Bu yüzdendir ki, hafif olmasının yanında uzun bir çalışma süresi de sunmalıdır. Miniler bu kategoride ihtiyaçları karşılıyor.

Taşınabilirlik: Dışarıda kullanım için birebirMinilerimiz 15 (shuffle) ila 27 gram (Zen Stone Plus) arasında bir ağırlığa sahip. Shuffle kesinlikle şimdiye kadar test edilen hafif MP3 çalar. 41x27x10 mm ebatları ile rakibinden biraz daha ufak. Oynatıcıların batarya süresi ise son derece tutarlı: Shuffle 18 saat 40 dakika, Zen Stone 19 saat 15 dakika dayanabiliyor. Sansa Clip ise 16 saate ulaşabiliyor. Elbette iki kat daha fazla dayanan oynatıcılar var ama ağırlıkları da bunların iki katı kadar.

Taşınabilirlik: Dışarıda kullanım için birebirHızlı veri aktarımı
Veri aktarım hızında da Shuffle çok iyi değerler sunuyor: 3,92 MB/s yazım hızı ile Sansa Clip (3,14 MB/s) ve Zen Stone Plus'tan (2,2 MB/s) belirgin bir şekilde daha hızlı. Zen Stone 7,8 MB/s veri okuma hızıyla tavanı temsil ediyor. Uygulamada ise bu farklar kendini pek belli etmiyor. Hatta tüm çaları baştan aşağı doldurmaya kalkışsanız bile.

Genel sonuca baktığımızda bu kategoride de Shuffle açık ara farkla önde: Cihaz batarya süresi için tam puan alıyor.

TAŞINABİLİRLİK ÖLÇÜM DEĞERLERİ
Sıra Ürün Ortalama Okuma Hızı Ortalama Yazma Hızı Batarya Süresi Ebatlar Ağırlık
1 Apple iPod Shuffle 3G (2GB) 3,2 MB/s 3,92 MB/s 18:40 h 41 x 27 x 10 mm 15 g
2 Creative Labs Zen Stone Plus 2GB 7,8 MB/s 2,2 MB/s 19:15 h 55 x 35 x 13 mm 21 g
3 SanDisk Sansa Clip 2,8 MB/s 3,14 MB/s 16:10 h 36 x 55 x11 mm 24 g

Kullanım: Pek de kolay değil

Kullanım: Pek de kolay değil

Bir oynatıcı ne kadar iyi ses verirse versin veya ne kadar taşınabilir olursa olsun, kullanım konusunda konforlu olmalı. Zor ulaşılan tuşlar veya karmaşık menü yapısı kadar sinir bozucu bir şey yoktur.

Kullanım: Pek de kolay değilShuffle ile menü probleminiz olmayacak, zira menü yok. İsminin de söylediği gibi sadece Shuffle (rastgele oynatım) ve Repeat (tekrar) modunu destekliyor. Sadelik isteyen kişiler için birebir. Fakat kullanıma bir süre alışmak gerekiyor, sonrasında ise her şey hızlıca ilerliyor; zaten pek de yanlış yapma ihtimaliniz yok. Yalnız, müzik dinleme sırasında bir ekrana bakıp bilgi edinmeye ihtiyacınızın olup olmaması ise tamamen zevk meselesi. Sonuçta 2 GB alana 400'e yakın şarkı sığabiliyor; karışıklığa rahatlıkla meydan verebilecek bir sayı. Tasarım konusunda Apple yine şıklığını gösteriyor. İşleme konusunda da rakiplerden daha iyi bir çizgi çiziyor: Sonuçta metal plastikten daha sağlamdır.

Kullanım: Pek de kolay değilEkranı olmasına rağmen daha iyi değil
SanDisk Sansa Clip bu konuda biraz daha aşağılarda bulunuyor. Mini ekrana rağmen sunacak pek fazla bir şeyi yok. ID3 ya da klasör sıralamasını desteklemiyor, oynatma listesi yok, albüm kapağı gösterilmiyor ve shuffle'ın sunduğu gibi devam (resume) özelliği bile yok. Optik olarak da Apple rakibi ile baş edemiyor: Sansa Clip çok daha ucuz bir izlenim bırakıyor.

Tartışmasız birinci
Bu rakiplerle Zen Stone Plus rahatlıkla baş edebiliyor: Gerçi ID3 etiketlerini ve oynatma listelerini desteklemiyor ama albümleri klasörlere göre sıralayabiliyorsunuz. Ayrıca kaldığı yerden devam etme özelliği sunuyor. Kullanım ise son derece sezgisel, kısa bir süre sonra her şeyi kontrol altına alabiliyorsunuz. Optik olarak Shuffle kadar şık gözükmese de Sansa Clip'ten daha kaliteli gözüküyor.

Üç kazanan, sıfır kaybeden var

Üç kazanan, sıfır kaybeden var

Apple fanları "Shuffle mı diğerleri mi?" sorusuna takılmayacaktır. Mümkün mertebe ufak bir MP3 çalar isteyenler ise uygun fiyatlı alternatifler bulabilecektir.

Üç kazanan, sıfır kaybeden varTest sonuçları açık bir şekilde şunları söylüyor: Genel toplamda birinci Creative Zen Stone. Hiçbir kategoride en yüksek değere ulaşamıyor ama rakipleri gibi herhangi bir alanda tamamen kötü de değil. 20 saat batarya süresi ile üç aday arasında en uzun dayanan ama 27 gram ile en ağır olan Creative Zen Stone Plus oluyor. Fakat şunu da belirtelim, kimse 15 gram ile 27 gram arasındaki farkı hissetmeyecektir.

Hiçbiri Shuffle kadar mobil değil
Aşırı sade tasarımı, Shuffle'ın 2. Sıraya yerleşmesine sebep oluyor. Ufak ebatları ile taşınabilirlik alanında tam puan alıyor hatta ses kalitesi de ikna edici ama geri kalan tüm ölçüm kriterlerimizde tabanı buluyor. iPod için karar vermek ölçüm değerlerinden çok bir inanç meselesi. Ses kalitesi ve optik görünüm konusunda rakiplerini arkada bırakabiliyor.

Uygun fiyatlı Sansa Clip
SanDisc Sansa Clip ise son sırada yer alıyor. Cihazın kullanımı ve donanımı başarılı değil. Bunun yerine test edilen üç çalar arasında en iyi ses kalitesini veriyor. 60 Dolar + KDV ile fiyat konusunda en ucuz olan cihaz yine Sansa Clip.

Artılarıyla ve eksileriyle
Test adaylarının hiçbiri tamamen hayal kırıklığına uğratmıyor. Mini çalarlarda mükemmel bir çözüm bulmak mümkün değil gibi gözüküyor ki, bunun sebebi de ebatlar ve ağırlık. Eğer tüm kategorilerden düzgün değerler sunan çok küçük ve hafif bir oynatıcı arıyorsanız Creative Zen Stone Plus en iyi seçim olacaktır. 2 GB alan için 72 Dolar + KDV fiyat son derece uygun. Tasarım fanları ile elbette iPod Shuffle'dan vazgeçemeyecektir ama 90 Dolar + KDV'yi de gözden çıkarmak zorunda kalacağınızı unutmayın. Eğer iyi ses kalitesi sizin için önemliyse veya sadece az para ödemek istiyorsanız SanDisk Sansa Clip'i arıyorsunuz demektir. En son sırada yer alsa da kesinlikle kötü bir MP3 çalar değil.

GENEL DEĞERLENDİRME
Sıra Ürün Fiyat Ses Donanım Mobilite Ergonomi İçerik Toplam Puan
1 Creative Labs Zen Stone Plus 2GB 72 $ + KDV 74 54 82 70 64 69,5
2 Apple iPod Shuffle 3G (2GB) 90 $ + KDV 77 32 100 48 52 63
3 SanDisk Sansa Clip 60 $ + KDV 81 41 80 45 68 61,1
Okuyucu Yorumları