Irfanview’la Çoklu resim düzenleme

Yeni bir dijital kamera satın aldıysanız, dijital fotoğrafçılığın keyfini sürmeye hazırsınızdır. Ancak sabit diskinizde sıralama, küçültme ve keskinlik ayarlarının yapılmasını bekleyen fotoğraf yığınlarının oluşması uzun sürmeyecektir. Irfanview adlı ücretsiz yazılım, gerekli işlemleri sizin için ot

Irfanview’la Çoklu resim düzenleme

Başlat / Çalıştır’dan “cmd” yazın ve [Enter]a tıklayın.

cd•program files\irfanview

ile programın yer aldığı klasöre geçin. Öncesinde “cd ..” komutunu yineleyerek “C:\”ye gelinceye kadar içerisinde yer aldığınız alt klasörlerden birer birer çıkmalısınız. Windows XP’de herhangi bir klasörün ilk üç harfini girip [TAB]a tıklamanız XP’nin geri kalan kısmı tamamlaması için yeterlidir.

- Tüm komut satırları “i_view32” ile başlamalıdır. Ek parametreleri bu komutun ardından girmeniz mümkün. Aynı klasör içindeki tüm resimleri tek seferde dönüştüren komutlar en kullanışlı olanları.

i_view32•g:\resimler\*.tif•/convert=f:\temp\*.jpg

Bu komut g:\resimler klasöründeki TIF uzantılı tüm fotoğraşarı JPEG’e dönüştürür ve f:\temp dizinine kaydetmenizi sağlar. Buradan bir kalite faktörü belirleme şansına sahip değilsiniz, ancak Irfanview resim dönüştürmede en son kullanılan değeri uygulayacaktır.

- Fotoğraşarı aynı yolla küçük resimlere dönüştürmek için:

i_view32•g:\resimler\*.tif•/resample =(150,0)•/convert=f:\temp\*.jpg

“/resample” parametresi ile parantez içerisinde genişlik ve yükseklik değerlerini girebilirsiniz. Değerlerden birinin “0” seçilmesi oranın korunmasını sağlar. Netliği artırmak için komuta “/sharpen= 10” parametresini ekleyin.

MG / Ozan Ali Dönmez
[email protected]

- İleri seçenekleri kullan ve İleri seçenekleri kur düğmelerine tıklayın. Boyutlandır seçeneğini etkinleştirin. Genişlik’ten yeni değeri girin, örneğin “800”. Yükseklik alanına herhangi bir değer girmeyin ve Orantıyı koru seçeneğini etkinleştirin. Bu sayede Irfanview belirtilen genişlik için uygun yüksekliği hesaplayacaktır. Elbette bu işlemin tam tersini gerçekleştirmek de elinizde.

! Dikkat: Dizi dönüştürmede tümü aynı yönelimli resimleri dönüştürmelisiniz.

- Genişlik ve yüksekliğin ardından sırada metot seçimi var. Normal küçültme ve Yeniden boyutlandır / Örnekle seçenekleri arasında tercih belirtebilirsiniz. Normal küçültme (Yeniden Boyutlandır) resim boyutunu en hızlı şekilde hesaplar ve gereksiz resim noktalarını ortadan kaldırır. Buna karşın Yeniden örnekleme sırasında program çok sayıda orijinal resim noktasından yararlanarak ortalama değerler hesaplar ve bunları yeni resimde kullanır. Sonuç: Normal küçültme sırasında merdiven basamakları, köşe ve kenarlarda bozulmalar oluşurken yeniden örneklemede geçişler daha yumuşaktır. Farklılıklar resmi ne kadar küçültürseniz o kadar belirgirleşir.

Yeniden örneklemenin tek dezavantajı netlik kaybıdır. Ancak Irfanview buna karşın bir keskinleştirme aracı sunuyor. Sharpen seçeneğini etkinleştirin ve herhangi bir değer girin. 10 değeri bile belirgin sonuçlar sağlayacaktır.

Şayet kalite söz konusuysa ve yeterince işlem gücüne de sahipseniz yeniden örneklemeyi kullanmalısınız. Boyutlandırmayı yalnızca 100 ya da 200 resmi tek seferde dönüştürmek zorundaysanız ve bilgisayarınız bu işin altından kalkacak kadar hızlı değilse tercih edin.

- Tüm ayarlamaların tamamlanmasının ardından dizi dönüşümü harekete geçirin. Resim sayısına ve işlemci gücüne bağlı olarak dönüştürme birkaç saniye sürebilir. 2272x1704 çözünürlükteki 165 dosyanın Athlon 1800+ işlemcili 512 MByte bellekli (280MB kullanılabilir bellek) bir bilgisayarda dönüştürülmesi yaklaşık 114 saniye sürüyor.

Komut isteminden dönüştürme

Yeterince tıkladığınıza inanıyorsanız, sıra Irfanview’ın klavye kullanımını tercih edenlere yönelik alternatifinde. Bunun avantajı, tek bir komut satırıyla fareyi yerinden dahi oynatmadan resimleri yeninden düzenleyebilmeniz. Web sayfası için küçük resimler oluşturmak gibi tekrarlanan işlemlerinizde, ya da TIF formatındaki resimleri JPEG’e dönüştürmeniz gerektiğinde bu özellik çok işinize yarayacaktır. Tüm işlemleri başlatmak için simgeye tıklamanız yeterli olacak, hatta Irfanview arayüzünü görmek zorunda dahi kalmayacaksınız. Komut dizilerini test etmek için Windows komut istemini çalıştırın.

Dosyaları diğer formatlara dönüştürmek

Irfanview bir ya da daha fazla dosyayı, bilgisayarınızda çok yer kaplayan TIF formatından, daha az yer kaplayan JPEG formatına dönüştürebilir.Web’de fotoğraf galerisi oluşturma sırasında kullanılabilecek az önceki Dizi Dönüşüm penceresine yeniden ulaşmanız gerekiyor.

Öncelikle dönüştürmek istediğiniz dosyaları seçmelisiniz. Dizi dönüşüm’ü etkinleştirin ve Çıktı biçimi kısmından bir format seçin.

Burada Seçenekler’i dikkatle gözden geçirmelisiniz. JPEG dosyalarında kayıt kalitesi çubuğu, resim kalitesinin ve dosya boyutunun en önemli belirleyicisidir. Bu değer ne kadar düşük seçilirse, dosya boyutu o miktarda küçülecek ve kalite kaybı da aynı oranda artacaktır. Bozulma, özellikle parlak renklerin hakim olduğu kenarlarda belirginleşecektir.

Sunum grafikleri, ekran görüntüleri ve diyagram dosyaları dönüşümü en kritik olanlardan. Kullanılan algoritma, bu türlerde çizgilere ve kenarların etrafında bozulmalara neden olduğundan PNG formatını tercih etmenizi öneririz. Fotoğraşarı ise hiç tereddüt etmeden JPEG’e dönüştürebilirsiniz.

JPEG dosyalarının kayıt kalitesi konusunda genel geçer bir öneri vermek güç. Doğru kalite seçimi, orijinal resme de bağlı. 60 ile 80 arasındaki değerlerde, kullanılabilir orta noktalar bulabilirsiniz. Kalite faktörü 100 olan 800x600 çözünürlükte örnek bir resmin kalitesi80’e getirildiğinde boyut 463’ten 128 KByte’a iniyor. Kayıt kalitesinde 60 değeri seçildiğinde ise sonuç 83KByte oluyor.

! Dikkat: Dosya kaydedildikten sonra kalite üzerindeki değişiklikleri geri almanız mümkün değil. Bu nedenle önemli resimlerinizi mutlaka orijinal haliyle saklamanızı öneririz.

- Doğru kayıt kalitesi konusunda şüpheye düştüğünüzde fotoğraşarı farklı kalitelerde kaydedin ve resim göstericinizle görüntüleyin. Kalite farklılıklarını yakınlaştırma araçlarıyla daha rahat görebilirsiniz.

- Web’de yayımlanacak resimler için düşük değerler yeterli olacaktır. Fotoğraf baskısı içinse kaliteyi yüksek tutmalısınız. Web’de yayımlama amaçlı dönüştürmede JPEG seçeneklerinde Orjinal EXIF verisini sakla, Orijinal IPTC verisini sakla ve Orjinal JPEG-Yorumunu sakla’yı devre dışı bırakın. Bu kısıtlamalar birkaç byte da olsa tasarruf sağlayacaktır. İleri JPG kaydet seçeneği web amaçlı kullanımın olmazsa olmazlarından biri değil; bu seçenek, resimlerin internet tarayıcınız tarafından önce kabaca görüntülenmesini ve kalitenin dosya yüklendikçe artmasını sağlıyor.

Tüm değişiklikleri tamamlandığınızda Başlat düğmesine tıklayarak dönüştürmeyi yeniden başlatın. Resim boyutları nasıl değiştirilir? Fotoğraşarın küçük boyutlu olması, internette rahatça ve hızla ulaşılabilmesini sağlayacaktır. Sözgelimi, 2560x1920; hem dosya büyüklüğü hem de resim boyutu itibariyle hatalı bir seçimdir. 800x600 ise Web için iyi bir seçenek olacaktır. Irfanview’ın dizi dönüşüm özellikleri bu amaçla da kullanılabilir. 3Fotoğraşarı seçerek Çıktı biçimi’nden dilediğiniz formatı ayarlayın. Orjinaliyle aynı formatı tercih edebilirsiniz. JPEG için Seçenekler’den kaliteyi ayarlamayı unutmayın.

Irfanview, ilk anda ek resim işleme özelliklerine sahip sıradan bir resim göstericisi izlenimi uyandırabilir. Ancak programın asıl gücü resim dosyalarını topluca dönüştürme özelliklerinde gizli. Irfanview, mevcut özellikleriyle yüzlerce resmi bir arada döndürebilir, küçültebilir, netliğini artırabilir ve diğer formatlara dönüştürebilir. Kullanıcı olarak size tek düşen kahvenizi yudumlayıp tüm işi bilgisayarınızın omzuna yüklemek. Komut satırı üzerinden girilebilecek komutlarla çok sayıda resmi bir çırpıda olması gerektiği hale dönüştürebilir, biraz tecrübe ile umduğunuz sonuçları çok daha kısa sürede elde edebilirsiniz.

Irfanview’ın Türkçe sürümünü kullanabilmek için http://software.estr.com/irfan.asp adresindeki dil eklentisini yüklemelisiniz. Güncel dil eklentisi sadece 3.80 sürümünde çalışıyor.

Resim adlarını standart hale getirin

En son seyahatinizde çektiğiniz fotoğraşarı dijital kameradan sabit diske aktardınız ve hatta başarısız çekimleri sildiniz. Oysa klasörde hala anlamsız dosya adlarının neden olduğu karışıklık hakim. Irfanview’la fotoğraşarı yeniden sıralayabilir ve adlarını daha anlamlı hale getirebilirsiniz. Basit bir deneme ile işe koyulalım.

- Programı başlatın. Dosya-Dizi dönüşüm/ Ad değiştirme menüsüne ya da [B]ye tıklayın. Ekrana gelen Dizi Dönüşüm penceresinden Farklı çalış: Dizi ad değiştir’in işaretli olduğundan emin olun. Dosya penceresinden adlarını değiştirmek istediğiniz resimleri seçin.

Fotoğrafları Girdi Dosyaları alanına taşımak için dosya simgelerine iki kez tıklayın. Birden fazla resim eklemek için klasik yöntemle adları işaretleyerek Girdi Dosyaları penceresine sürükleyip bırakabilirsiniz. Bunun avantajı, birden fazla klasörde resim tarayarak koleksiyonunuzdan bir “En İyiler” listesi oluşturabilmeniz. Bu alana taşıdığınız resimleri sıralayın.

Tasnif’e tıkladığınızda resimleri ad, tarih ve boyutlarına göre sıralamanızı sağlayacak seçenekler ekrana gelir. Diğer ince ayarlamalar için listeden herhangi bir fotoğraf seçip Yukarı ve Aşağı düğmeleriyle doğru konuma taşıyın.

- Çıktı klasörü seçeneğinden, yeniden adlandırılan dosyalar için bir hedef klasör belirleyin. Bu klasörü çıktı klasörü olarak kullan’a tıklayarak seçili kaynak klasörün çıktı klasörü satırına yazılmasını sağlayabilirsiniz. Irfanview, dosya adlarını dilediğinizce ayarlamanıza olanak tanır. Ad değiştirme seçenekleri kur’a tıklayın ve İsim kalıbı’na dosya adını girin. “#”işareti basamakların yerini tutar. Görevi, yeniden adlandırma sırasında yerine bir sayının gelmesini sağlamaktır. “dosya#.uza” örneğindeki gibi tek bir # (diyez) işareti kullandığınızda dosyalar “dosya1.uza”, “dosya10.uza” şeklinde sıralanır. Birden fazla # işareti kullanımı sonucun “dosya001.uza”, “dosya010.uza”, “dosya101. uza” şeklini almasını sağlayacaktır. Adlandırma penceresini Tamam diyerek kapatın. Sırada dönüştürme işlemi var. Başlat’a tıklayın. Yazma sona erdiğinde protokol penceresine göz atarak hangi dosyanın hangi konuma kopyalandığını görebilirsiniz. Bu pencereyi Çık düğmesine tıklayarak kapatın.

Okuyucu Yorumları