İrlandalı öğrencilerden elektrikli DeLorean!

Geleceğe Dönüş filmlerinin işaret ettiği gelecek, tam da bugündü. Ve birileri bugünü, böyle kutladı!

İşte "geleceğin" arabası!

Marty McFly'ın "Back to the Future Part 2"ye vardığı 21 Ekim 2015, dünyada Geleceğe Dönüş günü olarak kutlanıyor. İrlanda'daki Queen's University Belfast (QUB) ise tamamen elektrikle çalışan bir DeLorean ile kutlamalara farklı bir hava kattı.

QUB'un projesi, her yaştan öğrenciyi eğitme amacı taşıyor. Projeye dahil olan öğrenciler, elektrikli otomobil geliştirmeyle ilgili detayları öğreniyor, daha genç öğrenciler ise otomobili izleme fırsatı buluyor. DeLorean üzerindeki çalışmalarına 2014'te başlayan QUB, onun gövdesini yenilemek ve motorunu elektrik motoruyla değiştirmek için uzun süredir çalışıyor. 27kWh'lık pil Çin'den sağlanırken, 270 beygir gücüne sahip elektrikli motor, Bulgaristan'dan getirilmiş. Otomobil, orijinal beş vitesli yapısını korurken süspansiyon ve şasi, motor ve pilin ek yükünü taşıyacak şekilde güçlendirilmiş.

Aracın ortaya çıkarılması için kusursuz bir zaman seçilmiş olsa da elektrikli DeLorean, daha önce Avustralyalılar tarafından da yapılmıştı. DeLorean adını kullanma hakkına sahip kişi de böyle bir otomobil üretip satmayı düşünmüştü.

Tam adı DeLorean DMC-12 olan otomobil, paslanmaz çelik gövde panelleri ve kanatlı kapılarıyla oldukça eşsiz bir görünüme sahip. General Motors için otomobiller tasarlayan, daha sonra firmadan ayrılıp kendi şirketini kuran John DeLorean'ın fikri olan otomobil, 1981 ve 1983 yılları arasında ABD'de satılmıştı. 9.000 adet üretilen DeLorean'in yapıldığı yer ise İrlanda idi. Firma, DeLorean'in uyuşturucu ticareti yüzünden tutuklanmasının ardından kapandı.

Okuyucu Yorumları