İşlemci hızlarını böyle karşılaştırmayın!

Alacağınız işlemcinin ne kadar hızlı olduğuna mı bakıyorsunuz? Bu haberi okuyun ve tekrar düşünün!

İşlemci hızı sizi kandırmasın

Bir zamanlar bilgisayarlarımızın işlemci hızını, saat hızlarıyla karşılaştırıyorduk. Ancak bugün farklı ailelere ait işlemcilerin saat hızlarını karşılaştırmak pek doğru bir yöntem değil. Birçok kullanıcı bunu muhtemelen biliyordur, ancak donanım dünyasını yakından takip etmeyen ve yeni bir bilgisayar almayı düşünenler için faydalı bir bilgi olabilir.

Ars Technica, sadece 3.0GHz veya 3.8GHz gibi saat hızlarının iki işlemciyi veya iki PC'yi karşılaştırmakta neden yeterli olmayacağını şöyle açıklıyor: "Pentium 4, Pentium'un birçok saat döngüsünü ortadan kaldırmıştır ve bu nedenle aynı işi yapmak için kullanılan saat hızı çok daha fazladır. Bu nedenle farklı mimariye ve aileye sahip saat hızlarını karşılaştırmak çok da anlamlı değildir. Döngü başına yapılan iş sayısı her mimari için farklıdır, dolayısıyla saat hızı ve performans (saniyedeki komut sayısıyla ölçülür) farklıdır."

Buna ek olarak bilgisayardaki diğer bileşenler de performansta önemli olduğundan, aynı model dahi olsa sadece işlemcileri karşılaştırmak doğru bir yöntem olmayabilir.

Okuyucu Yorumları