Ispanak Tabanlı Güneş Enerjisine Böğürtlen Desteği

Kulağa garip gelse de insanlık için önemli bir buluş: Ispanak tabanlı güneş enerjisine böğürtlen boyası desteği!

Ispanak ve böğürtlenle gelen enerji

Biyo-hibrit güneş hücreleri, standart silikon paneller kadar verimli değiller ancak yenilenebilir enerji üretimine doğal malzemelerin katılması fiyat-performans açısından çok daha yüksek verim alınmasını sağlıyor. Bilim insanları, ıspanaktaki proteinlerin kullanıldığı bir tasarımı, böğürtlenlerden çıkarılan doğal boyayı ekleyerek geliştirdiler ve görünene göre bu bileşim, sadece yeşillerden daha fazla voltaj üretilebiliyor.

Yenilenebilir enerji araştırmacıları ıspanak tabanlı tasarımları yıllardır denemekteler ancak Vanderbilt Mühendislik Okulu'nun blog'unda yazana göre biyo-hibrit teknolojisi, silikon hücrelerin 30-40 yıl önceki seviyesinde yer alıyor. Bu da güneş enerjisi kullanılan çoğu cihazın dijital saatler ve hesap makineleri olduğu zamana denk geliyor.

Üniversitenin Kimya ve Biyomoleküler Mühendislik bölümleri profesörleri, ıspanak yapraklarından çıkartılan ışık sistemi I (PSI) ile böğürtlen boyası karışımı da dahil olmak üzere araştırmaların yönetimini yapıyorlardı ve bu araştırmalar ACS Applied Energy Material dergisinde, geçtiğimiz aylarda bir makale ile duyuruldu.

Makalenin ortak yazarı ve Vanderbilt profesörü Kane Jennings'in söylediğine göre cihaz, sadece böğürtlen boyasından iki kat, tek başına PSI'den ise 20 kat daha fazla foto-voltaj üretiyor. Her ne kadar cihazın ulaştığı en yüksek voltaj miktarı 500 milivolt olsa da, 10 yılın üzerinde bir süredir biyo-hibrit güneş hücrelerini araştıran grup tarafından şimdiye kadar kaydedilen en yüksek voltaj olarak kabul ediliyor.

Okuyucu Yorumları