İşte 50 yıl öncesinin süper bilgisayarı Atlas

Süper bilgisayar dendi mi aklınıza ne geliyor? Sizi bilemeyiz ama 50 yıl önce işte bu geliyordu...

50 yıl öncesinin en hızlısı!

Moore Kanunu, bilgisayarların işlemci kapasitelerini her iki senede bir ikiye katladığını söylüyor. Ancak 1962'de ortaya çıkan İngiltere'nin ilk süper bilgisayarı Ferranti Atlas, ülkenin bilgisayar gücünü bir günde ikiye katlamıştı.

Atlas'ın 50. yılını kutlamak isteyen Google, süper makinenin yapımında çalışan bazı kişilerle röportajların da bulunduğu bir video meydana getirdi. Atlas, ilk bilgisayarlardakinin aksine transistörlerle çalışıyordu. Ancak yine de oldukça zahmetli bir birleştirme sürecine ihtiyaç duyuyordu. Videoda konuşan eskli Atlas bakım mühendisi John Crowther, Londra Üniversitesi'nde ikinci Atlası toplamalarının 6 ay sürdüğünü söylüyor.

Crowther, birleştirme işlemini tamamladıktan sonra makinenin sadece 10 dakika bozulmadan çalışmasının bile yüzlerini güldürdüğünü, bunu bara giderek kutladıklarını söylüyor. Crowther, Atlas'ın parçalarının üretiminin normalde demiryolu motorlarını üreten bir fabrikada üretildiğini, dolayısıyla parçaların kalın bir toz katmanıyla geldiğini söylüyor. Crowther'a göre sistem hatalarının yaklaşık üçte biri, bu kir nedeniyleydi. Atlas, sadece 14 sene sonra geliştirilen daha yeni modellerle devre dışı kalmıştı.

Google'ın Ferranti Atlas için hazırladığı videoyu burada izleyebilirsiniz!

Okuyucu Yorumları