İşte dünyanın "en büyük" matematiksel kanıtı!

Dünyanın en fazla alan kaplayan matematiksel kanıtı, 200 TB'lık boyutuyla şaşırtıyor!

200 TB'lık kanıt!

ABD'nin Texas, Kentucky ve Swansea üniversitelerindeki ortak bir araştırma ekibi dünyanın "en büyük boyutlu" matematiksel kanıtını yayınladı. Nature'da yer alan habere göre üç matematikçi tarafından tamamlanan bu matematiksel kanıt tam 200 TB'lık bir depolama alanı kaplıyor.

Boolean Pythagorean üçlü problemi olarak bilinen denklemi çözen matematikçiler bu işlemler için oldukça yoğun bir şekilde bilgisayarlardan da yararlanmışlar.

Pisagor üçlüsüyle ilgili bu problemi bir çözüme kavuşturan ekip, a2+b2=c2 denklemindeki tam sayılar için tam 7.825 kombinasyon denemiş. Problem ise kabaca şu soruyla özetlenebilir: Bu denklemi (a2+b2=c2) sağlayan tam sayıların hiçbirisinin aynı renkte olmamasına yol açacak biçimde bütün tam sayıları kırmızı ya da mavi olarak renklendirmek mümkün müdür?

Ekip 7.825. kombinasyona ulaştığında bütün bu tam sayıları renklendirmenin 102.300 olası yolu olduğunu fark etmiş. Bu durum bazı matematiksel taktiklerle biraz daha sadeleştirilse de geriye yine de kontrol edilmesi gereken 1 trilyon kombinasyon kalmış. Bütün bu işlemlerin ardından problemin çözümü ise basit bir 'hayır' cevabı olmuş.

Okuyucu Yorumları