İşte Intel'in Haswell bombası

Intel, 2013 yılında piyasaya süreceği son teknoloji işlemcisi Haswell, neler sunuyor?

İşte Intel'in Haswell bombası

Şahin Ekşioğlu

Açılış konuşmasını bu defa Intel başkanı Paul Otellini değil, başkan yardımcısı Dadi Perlmutter'in yaptığı Intel Geliştiriciler Forumu (kısaca IDF-Intel Developer Forum), 4. nesil Core işlemcisinin (kod adı Haswell) performansını gözler önüne serdi.

Aynı saat hızındaki 3. nesil Core işlemcisiyle (kod adı Ivy Bridge) birebir yarıştırılarak, grafik ağırlıklı bir demonun oynatıldığı iki sistem arasında Haswell'in akıcı grafikleri, Ivy Bridge'e fark attı.

Intel başkan yardımcısı Dadi Perlmutter'in Ultrabook'ları, Haswell'i ve diğer yenilikleri anlattığı IDF açılış konuşmasını videomuzda izleyebilirsiniz!

Düşük güç tüketimi

Düşük güç tüketimi

Düşük güç tüketimi

Intel'in 2013 yılında piyasaya süreceği Haswell işlemcisinin en dikkat çekici özelliği sadece yüksek performansı değil. Bu işlemci, mobil kullanım dikkate alınarak 22 nm teknolojisi optimize edilmek suretiyle üretilmiş. Diğer bir deyişle işlemci, gerek bekleme durumunda (20 kez daha az güç çekiyor) gerekse tam yük sırasında çok az güç tüketiyor.

Performans demosu sırasında önceki nesile fark atarken, yük altında 2.5 kat daha az güç tüketmesi de Haswell'in bu başarısını kanıtlıyor. Bu sayede tablet inceliğinde yüksek performanslı Ultrabook PC'leri 2013'te yaygın bir şekilde raflarda görebileceğiz.

PC'leri hareket ve sesle yönetme devri

PC'leri hareket ve sesle yönetme devri

PC'leri hareket ve sesle yöneteceğiz

Etkinlikteki dikkat çeken bir gelişme de, Intel'in farklı arayüzler konusuna büyük önem vermesiydi. Ses tanıma teknolojisinin yakında hayatımıza gireceğini düşünen işlemci devinin başkan yardımcısı Dadi Perlmutter, bunu kanıtlamak için, Dragon Assistant yazılımıyla Amazon.com'da araştırma yapıp belli bir güneş gözlüğü hakkında bilgi topladı ve sosyal medyayı da ürün hakkında araştırdı. Ayrıca belli bir şarkı adını söyleterek araştırma yapıp bu şarkıyı çaldırdı. Perlmutter, kendi Alman aksanının da günün birinde tanınabileceği yönünde bir espri yapmayı ihmal etmedi.

Ek olarak Creative 3B web cam ile hareket tanıma konusunda yapılan bir demo oldukça etkileyiciydi. Bu yeni özellik yeni yazılım arayüzleri ve oyunlar alanında çığır açabilir.

Okuyucu Yorumları