İşte teknoloji devlerinin ilk ürünleri...

Microsoft veya IBM gibi dev şirketlerin, dev olmadan önce ürettikleri ilk ürünlere şaşıracaksınız...

İşte devlerin ilk ürünleri!

Büyük teknoloji şirketleri işe nasıl başladı? Cisco, Microsoft, IBM gibi devlerin ilk ürünleri nelerdi biliyor musunuz?

Bugünün teknoloji devleri bir zamanlar garajlarda, evlerin bodrum katlarında ve okul yurtlarında başlamıştı.

İşe ilk başladıklarında ellerinden tutan kimse yoktu ama kendilerini işlerine verdiler ve başarılı oldular. Peki onları başarıya taşıyan ürünler nelerdi? İşte günümüzün teknoloji devlerinin başlangıç hikayelerinden birer parça...

İşe başladığı günlerden bu yana en büyük değişimi geçiren şirketlerden biri EMC. Günümüzde depolama ve güvenlik devi olan şirket 1979'te bir ofis mobilyası perakendecisiydi. Prime Computer için hafıza kartları üretmeye başladı ve iş alanı değişti.

IBM imzalı bir tartı...

IBM imzalı bir tartı...
Bu tartıda IBM'in imzası var! Tıklayın...

IBM'in kökleri 1800'lerin sonuna kadar takip edilebiliyor. Üç farklı şirket Computing-Tabulating-Recording Company haline geldi ve 1911'de IBM'e dönüştü. 1885'te IBM adını aldı. Atalarından olan Dayton Scale Co. Dayton Computing Scale'i pazarlıyordu. Bu tartılar, tartılan ürünün fiyatını hesaplıyordu.

Bill Hewlett ve Dave Packard, 1939 yılında Palo Alto'da bir garajda dükkan açtılar. Bu garajda HP'nin ilk kar eden ürünü olan HP200A ses osiloskopunu ürettiler. 1972'de pek çok farklı ürünün yanında hala aynı basit temel tasarıma dayalı ürünlerden kar elde ediyordu.

Bell Telephone Co. 1878'de kuruldu. AT&T telefon hizmeti sunmak için lisans satıyordu. Bu telefonun mucidi olan Alexander Graham Bell'in yeni icadı için bir pazar oluşturmak için planıydı.

İnternetin kalbindeki firma

İnternetin kalbindeki firma
Cisco network ürünleri konusunda otorite

Cisco ilk ürünü olan Massbus-Ethernet Interface Subsystem (MEIS)'i 1985'te satmaya başladı. Kurulduktan bir yıl sonra DEC bilgisayarlar için ürettiği bu Ethernet adaptörü şirketin en başından internete yönelik olduğunu gösteriyor. Kurucuları Len Bosack ve Sandy Lerner'dı, yıllar içerisinde ürün çeşitliliği artan şirketin başarısının temelinde çok protokollü routerlar vardı. Bu routerlar internetin de kalbi oldu.

Iron Mountain, kağıt üzerinde ticari kayıtlar tutmaktan, dijital veri depolamaya geçti. Şirket 1951'de kurulmuştu.

Dell'in kurucusu Michael Dell, üniversiteyi terk etti ve daha ucuz IBM uyumlu bir bilgisayar yaptı. 1985'de Turbo PC'yi üretti.

İşlemci devi Intel, ilk başlarda bellek üretiyordu. 3101 Schottky bipolar random access memory, 1969'te ürettiği ilk üründü.

Microsoft'un Windows'tan önceki ürünü!

Microsoft'un Windows'tan önceki ürünü!
Microsoft'ta garajda doğan başarı hikayelerinden

Microsoft 1975 yılında işe Altair BASIC ile başladı. Bu MITS Altair 8800 micro bilgisayar donanımında BASIC'i çalıştırmak için kullanılan bir yazılımdı. Kurucusu olan Bill Gates, MITS ile görüşerek ürünü göstermek istedi. Ortada bir ürün yoktu ve aldığı toplantı tarihine kadar olan 8 haftalık süre içerisinde Bill Gates çok çalıştı, bu yazılımı yazdı ve yazılım istendiği gibi çalıştı.

Tarz sahibi ürünleriyle meşhur olan Apple, 1976'da Apple I'i üretti. Bu sadece çıplak bir anakarttı ve estetik açıdan Apple'ın bugünüyle oldukça alakasızdı.

Oracle'ın ilk veritabanı ürünü Oracle 2, 1979'da ortaya çıktı. İsmindeki 2'nin sebebi, ona daha istikrarlı ve güvenilir bir hava vermekti. Oracle'ın ismi ise o zamanlar Relational Software'dı.

Sun'ın ilk workstation'ı Sun 1 UNIX'ti. Stanford Üniversitesi'ndeki fazla parçalarla, Andy Bechtolsheim tarafından imal edilmişti. Özellikleri: 1 MIPS, 1 megabyte ve 1 megapiksel'di.

Okuyucu Yorumları